Compartimentul de Urgenţe

Contact

0232 407.362

Echipa Compartimentului de Urgenţe

Coordonator Compartiment Urgenţe
Conf. univ. dr. Mihai Musteaţă

Dr. Raluca Ştefănescu, medic veterinar
Dr. Iulian Şchiopu-Mariean, medic veterinar
Dr. Roșca Ştefania, medic veterinar
Dr. Tanana Cristian, medic veterinar

Medici veterinari interni:
» Drd. Andreea Despa - neurologie şi medicină de urgenţă
» Drd. Ştefania Hreniuc - imagistică şi medicină de urgenţă
» Drd. Vlad Zelinschi - chirurgie
» Drd. Alexandra Ciubotariu - chirurgie
» Drd. Iordana Stoica - medicină de urgenţă
» Drd. Ana-Maria Vasiliev - medicină de urgenţă
» Drd. Dorian Bercea - medicină de urgenţă
» Drd. Laura Bilboc - medicină de urgenţă
» Drd. Ţuţu Paul - medicină de urgenţă

Mai multe informaţii

Dacă animalul dumneavoastră se confruntă cu o urgenţă care pune viaţa în pericol, vă rugăm să vă adresaţi imediat la cea mai apropiată clinică de urgenţă.

Condiţiile care pot fi urgenţe includ:

 1. Pierderea conştienţei sau lipsă de răspuns la stimuli externi
 2. Dificultăţi de respiraţie
 3. Colaps/Leşin
 4. Gingii albastre, violete sau palide
 5. Traumatism (traumatism auto, căderi, răni etc.)
 6. Sângerări excesive
 7. Pierderea echilibrului
 8. Letargie sau slăbiciune
 9. Dificultăţi la urinat
 10. Ingerarea involuntară a unui medicament sau a unei substanţe toxice
 11. Activitate convulsivă sau tremur activ
 12. Dificultăţi de mers
 13. Urticarie sau umflarea feţei
 14. Dificultate la fătare
 15. Durere
 16. Vărsături severe sau prelungite
 17. Diaree severă cu sânge (roşu sau negru şi gudronat)
 18. Abdomenul umflat, destins sau dureros

Ce se întâmplă când sosiţi în Compartimentul de Urgenţă al FMV Iaşi?

După înregistrare, un student veterinar / tehnician veterinar sau un medic de urgenţă (dacă este disponibil) va efectua un triaj. În timpul triajului, veţi fi intervievat pe scurt despre starea animalului de companie. Pentru a evalua în continuare stabilitatea animalului dumneavoastră, studentul sau tehnicianul poate înregistra, de asemenea, parametrii vitali de bază.

După această scurtă evaluare, vi se va cere să aşteptaţi cu animalul de companie în sala de aşteptare sau vă pot cere permisiunea de a vă duce animalul în zona de tratament de urgenţă, unde vor fi evaluaţi în continuare de către unul dintre medicii noştri de urgenţă.

Dacă se recomandă stabilizarea, vi se va cere, de asemenea, permisiunea de a efectua teste de diagnostic de bază şi vor institui terapia considerată necesară pentru stabilizarea animalului de companie.

Dacă animalul dumneavoastră de companie este dus la camera de urgenţă, trebuie să aşteptaţi în zona de recepţie. Vă rugăm să rămâneţi în zona de recepţie, astfel încât personalul de urgenţă să vă poată găsi atunci când este necesar.

Pe parcursul vizitei în Compartimentul de Urgenţă, vă rugăm să înţelegeţi că pot exista întârzieri. Motivele întârzierilor s-ar putea să nu fie evidente pentru dumneavoastră, dar întotdeauna sunt legate de câte animale bolnave critice / urgenţe trebuie să fie tratate de echipa noastră în acel moment. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vă ţine la curent cu privire la starea animalului dumneavoastră şi asupra duratei de timp la care ar trebui să aşteptaţi. Vă rugăm să fiţi siguri că prioritatea medicului dumneavoastră este îngrijirea animalului dumneavoastră şi a celorlalţi pacienţi de urgenţă, precum şi a celor cu afecţiuni critice aflaţi în spital.

Dacă starea animalului dumneavoastră necesită avizul unui specialist şi acesta nu se află la faţa locului în momentul vizitei de urgenţă, poate fi necesar ca animalul dumneavoastră să rămână peste noapte pentru o consultaţie a doua zi.

În cazul în care medicul de gardă recomandă internarea pacientului pentru stabilizarea funcţiilor vitale, animalul dumneavoastră va fi prezentat medicului responsabil de pacienţii din spitalizarea serviciului de urgenţă a doua zi dimineaţă. Acesta va monitoriza pacientul peste zi, şi va fi în contact cu dumneavoastră pentru a vă comunica rezultatele testelor efectuate peste zi sau răspunsul de la medicii specialişti dacă a fost necesar un consult interdisciplinar.

Dacă doriţi să vă vizitaţi animalul de companie în timpul spitalizării, acest lucru poate fi aranjat de către medicul de gardă. Din motive de siguranţă, programul de vizită este limitat la 2h/zi (16,00-18,00). Stabiliţi în avans ora când sosiţi la vizită. Dacă veţi sosi la vizită în afara orelor stabilite, este posibil să aşteptaţi o perioadă lungă de timp până un medic se eliberează de sarcinile de lucru şi poate pregăti vizita.