Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
PORTALUL
ANTREPRENORIAT
NORD-EST


Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

MONUMENTE ISTORICE SI SITURI ARHEOLOGICE - NEAMT

    4. Comuna Razboieni
  •       Reprezentativ pentru comuna Razboieni ca lacas de cult este Manastirea Razboieni, ctitorie a lui Stefan cel Mare ridicata la doua decenii dupa crâncena batalie de la Valea Alba care a avut loc în ziua de vineri 26 iulie1476 între oastea moldava si cea otomana condusa de însusi Mahomed al II-lea. Situata la distante aproximativ egale fata de principalele orase ale judetului Neamt, respectiv Piatra Neamt, Roman si Tîrgul Neamt, Manastirea Razboieni a suferit multiple interventii de-a lungul celor cinci veacuri de existenta, dar dupa anii 1975–1977, în urma lucrarilor de restaurare care au îndepartat pridvorul de la intrare, turlele ridicate în secolul al XIX-lea si alte adaosuri, ea a revenit la înfatisarea initiala. Materialul folosit la ridicarea manastirii este piatra cioplita. Asa cum este cunoscuta astazi, ea este o zidire asemanatoare cu ctitoriile de la Piatra Neamt si Borzesti. Pe peretele dinspre sud, în dreapta usii, se afla pisania scrisa în slavona dupa dorinta lui Stefan în care se descrie pe scurt marea batalie din 1476. Manastirea Razboieni apartine stilului gotic înbinat cu elemente moldovenesti, stil denumit mixt, fara turle si fara abside laterale, cu o serie de cupole dispuse în fila si prinse sub un singur acoperis care este unitar, în patru ape, cu pante repezi si streasina larga. In interior se respecta împartirea traditionala: pronaos, naos si altar. In ansamblu, întregul sistem de boltire al cladirii se remarca prin unitate si eleganta. Manastirea Razboieni se deosebeste de toate celelalte ctitorii ale lui Stefan cel Mare fiind conceputa cu destinatia speciala de a adaposti osemintele celor cazuti în 1476, ea relevând si o anumita conceptie a voievodului conform careia eroii ramân eroi indiferent de rezultatul jertfei lor. Relicvele aflate la baza manastirii si descoperite cu ocazia lucrarilor de restaurare confera bisericii calitatea de adevarat mausoleu feudal, singurul de acest gen din tara. In acest context manastirea de la Razboieni se înscrie printre marile valori ale patrimoniului istoric si artistic românesc. Hramul manastirii este „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”. In curtea interioara a lacasului de cult exista numeroase morminte a celor care au slujit pe parcursul anilor aici, precum si un cimitir al eroilor soldati cazuti în cel de al doilea razboi mondial, cimitir care a fost refacut si sfintit în anul 1997.
  • Ansamblul Manastirii Razboieni com. Razboieni 1496
  • sat RAZBOIENI; comuna RAZBOIENI, Manastirea Razboieni sec. XV - XX
  • sat RAZBOIENI; comuna RAZBOIENI, Biserica "Sf. Voievozi”sec. XV
  • sat RAZBOIENI; comuna RAZBOIENI, Turn clopotnita,1862
  • sat RAZBOIENI; comuna RAZBOIENI, Staretie, sec. XX
  • sat RAZBOIENI; comuna RAZBOIENI, Chilii, sec. XIX - XX

Inapoi la zonele tinta

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana,
va invitam sa vizitati www.fonduri-eu.ro