Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

PORTALUL
ANTREPRENORIAT
NORD-EST


Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est Consiliul judetean Suceava Institutia Prefectului - Judetul Botosani Primaria Municipiului Botosani

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Prezentare proiect


Proiectul are drept obiectiv general îmbunatatirea competitivitatii teritoriale si a performantelor întreprinzatorilor si a IMM-urilor din zona rurala, prin intermediul dezvoltarii turismului rural si a canalelor de distributie directa în regiunea de Nord-Est a României.

Proiectul îsi propune sa intervina în regiunea Nord-Est (judetele Suceava, Neamt, Botosani, Iasi), în scop de informare si asistenta adresata atât tinerilor, cât si adultilor, ocupati sau dezocupati, dar si întreprinderilor în teritoriu, pentru a favoriza dezvoltarea antreprenoriala în strânsa legatura cu turismul local.

Grupul tinta este constituit din 200 de persoane. In fiecare din cele 4 judete implicate vor fi selectate 5 obiective cultural-religioase, în preajma carora vor fi selectate cel putin 10 persoane, întreprinzatori sau membri ai familiilor lor, incluzând femei si tineri, persoane cu potential si predispozitie sa devina întreprinzatori, care vor participa la sesiunile de informare.


DATE STATISTICE PRIVIND GRUPUL TINTA:

Grupul tinta, reprezentat de 200 de persoane din preajma a 20 obiective cultural-religioase (cate 5 din fiecare regiune), va fi instruit prin intermediul unor sesiuni informative in problematici, precum modalitati de productie cu tehnologii inovative, initiere si dezvoltare afaceri, promovarea produselor, filierele orizontale- dezvoltare teritoriala integrata.
Grupul tinta selectat in cadrul proiectului este format din 148 barbati si 52 femei, din urmatoarele categorii: angajati, persoane fizice autorizate, intreprinzatori privati, someri tineri de lunga durata (grupa de varsta 15 – 24 ani). Persoanele selectate in grupul tinta vor fi structurate astfel:

  • Angajati: 13 barbati si 7 femei;
  • Persoane fizice autorizate: 55 barbati si 25 femei;
  • Intreprinzatori private/patroni: 70barbati si 10 femei;
  • Someri tineri: 10 barbati si 10 femei.



Beneficiile membrilor grupului tinta:

• Informare
Activitatile proiectului vor urmari dezvoltarea spiritului antreprenorial al întreprinzatorilor din zona rurala si îmbunatatirea capacitatilor antreprenoriale pentru a face fata schimbarilor si pentru a integra în activitatile lor noi strategii, în cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinzatorilor (patroni) si angajatilor din cadrul IMM-urilor din zona.
In cazul persoanelor fizice autorizate, facem referire cu precadere la mestesugari.
IMM-urile selectate vor fi în special din sectorul agro-alimentar si turistic.
Somerii de lunga durata (membri ai întreprinderilor de gestiune familiala sau alte persoane) vor fi impulsionati sa-si deschida noi afaceri sau afaceri conexe întreprinderilor de gestiune familiala.

Membrii grupului tinta vor participa la sesiuni de instruire pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale, parcurgând mai multe module:
- modalitati de productie – introducere de inovatii tehnologice – initiere si dezvoltare afaceri;
- relationarea cu furnizorii si clientii;
- promovare (ambalare, etichetare, materiale promotionale etc);
- canale de distributie;
- filierele orizontale – dezvoltare teritoriala integrata;
- studii de caz;
- posibilitati de atragere de fonduri pentru dezvoltare

• Promovare
Se va crea o retea de dezvoltare a antreprenoriatului, în vederea sustinerii initiativelor private si un portal website denumit „Antreprenoriat Nord-Est”, care va prezenta obiectivele turistice din fiecare zona implicata în proiect si, de asemenea, produsele fiecarui producator din zona, astfel încât cei interesati vor putea identifica în mod facil obiectivele turistice si produsele locale specifice.

Valoarea adaugata a proiectului rezida în:
- cresterea si dezvoltarea întreprinzatorilor si a IMM-urilor din zona rurala si dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale prin fixarea de obiective compatibile cu dimensiunile întreprinderilor si încercarea de a îmbunatati cultura antreprenoriala, crescând numarul de persoane care beneficiaza de formare;
- obiectivele turistice vor beneficia de o abordare noua;
- în urma cercetarii potentialului turistic si antreprenorial al zonei se asigura premisele unei dezvoltari integrate.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana,
va invitam sa vizitati www.fonduri-eu.ro