Obiective
Zona viticola de NE a tarii este una din cele mai importante, cuprinzand arealul unor podgorii vechi, cu o indelungata traditie in cultura vitei de vie, asa cum sunt podgoriile Cotnari, Husi si Iasi. Particularitatile acestui areal sunt date atat de efectul restrictiv al unor factor climatici (minime ale temperaturii sub limita de rezistenta a vitei de vie, seceta indelungata pe timpul verii), soiurile cultivate, multe din ele cu plasticitate ecologica limitata (Grasa de Cotnari, Zghihara de Husi, Busuioaca de Bohotin, Feteasca neagra de Uricani) cat si de tipurile de sol intalnite in aceasta zona, mergand de la cele cu exces de calcar in sol din podgoria Cotnari, pana la cele cenusii de padure din zona Averesti-Husi.
Prin urmare, restructurarea tehnologiilor clasice de cultura ale vitei de vie, practicate in aceasta zona, la cerintele viticulturii durabile impune rezolvarea unor aspecte interdisciplinare (agrometeorologie, ampelografie, viticultura, agrochimie, protectie fitosanitara, management si marketing agricol) si alegea variantelor optime, care sa asigure in continuare calitatea binecunoscuta a produselor viticole din acest areal.
Obiectivul general urmarit de proiect il constituie: reevaluarea si eficientizarea valorificarii resurselor naturale si de productie din ecosistemul viticol, în conditiile exploatarii durabile a plantatiilor de vita de vie din zona de NE a tarii.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
  1. Evaluarea caracteristicilor ecopedoclimatice din principalele podgorii ale zonei de NE a tarii
  2. Evaluarea principalilor factori de risc din tehnologiile clasice de cultura a vitei de vie in zona de NE a tarii
  3. Monitorizarea principalilor factori de risc din tehnologiile clasice de cultura ale vitei de vie practicate in zona de NE a tarii, prin folosirea sitemului HACCP
  4. Remodelarea tehnologiilor standard de cultura ale vitei de vie prin implementarea cerintelor viticulturii durabile, in zona de NE a tarii
  5. Evaluarea si optimizarea aplicarii noilor tehnologii de viticultura durabila in zona de NE a tarii
  6. Instruirea si perfectionarea componentei sociale prin popularizarea noilor modele tehnologice
  7. Diseminarea si valorificarea rezultatelor cercetarilor efectuate
Impactul estimat: Prin aplicarea acestui proiect se pot obtine o serie de rezultate cu efect imediat sau pe termen lung in sectorul de productie viticol. Ca efecte economice mentionam: obtinerea unor tehnologii specifice viticulturii durabile in zona de NE a Romaniei, ce vor putea fi aplicate si in alte unitati ce doresc sa-l implementeze; optimizarea tehnologiei de productie a strugurilor de masa si vin, precum si ameliorarea calitatii produselor obtinute; alinierea tehnologiilor de productie si valorificare la standardele de calitate impuse de UE; modificarea practicilor viticole cu rezultate benefice asupra veniturilor; contributii la dezvoltarea regionala si la dezvoltarea rurala.
Impactul social al proiectului este reprezentat prin: cresterea securitatii alimentare; cresterea posibilitatilor de perfectionare profesionala a producatorilor viticoli; cresterea performantelor si competitivitatii producatorilor viticoli (implicit imbunatatirea pozitiei pe piata); dezvoltarea cunostintelor si aptitudinilor si cresterea competentei tehnice; dezvoltarea consultantei in domeniu; cresterea gradului de constientizare a producatorilor privind problemele legate de siguranta alimentara si controlul calitatii in sectorul viticol; asigurarea “bunastarii” (welfare) lucratorilor viticoli si ecosistemului viticol, ca cerinte impuse de catre standardele de viata europene.
Impactul asupra mediului se reliefeaza prin: contributii la protectia si cresterea calitatii mediului inconjurator prin gestionarea responsabila a productiei viticole; imbunatatirea deciziilor privind folosirea rationala a ingrasamintelor si pesticidelor, cu efecte de reducere a riscului de poluare a solului si apei freatice; reducerea poluarii mediului prin folosirea unui management adecvat al solului, fertilizantilor, irigarii si reziduurilor rezultate din procesul tehnologic in confirmitate cu normele de "Bune Practici Agricole (GAP)".
Impactul asupra dezvoltarii institutionale: dezvoltarea cunostintelor si aptitudinilor si cresterea competentelor membrilor echipei prin participarea stagii de specializate in strainatate; modernizarea/perfectionarea metodelor de organizare a cercetarii experimentale si a celor de alocare si utilizare a resurselor umane si materiale prin adoptarea unor metode de management al proiectului moderne la nivelul celor existente pe plan mondial; oportunitati pentru invatamant si perfectionare prin participarea la workshop-uri organizate în scopul derularii proiectului; sustinerea colaborarii intre unitatile de C-D si universitate, va aduce plusul de experienta avandu-se in vedere: transferul de informatii; transferul de cunostinte; transferul de documentatie; transferul de tehnologie; cresterea experientei in domeniul de activitate si contributia la accelerarea procesului de integrare in spatiul economic si social al UE; crearea oportunitatii de a participa la proiecte de cercetare internationala.
 
Home | Obiective | Echipa | Rezultate | Contact
Copyright © 2009 Positive Media