Pe langa dezvoltarea relatiei de parteneriat si colaborare intre institutii si echipe de cercetare, cu o vasta experienta in domeniu, in cadrul acestui proiect se urmareste elaborarea unor metode si tehnici de lucru interdisciplinare eficiente. Acestea vor permite solutionarea mai rapida si eficienta a unor probleme de ameliorare a soiurilor si implementarea unor idei inovatoare cu un grad de complexitate sporit care sa corespunda tendintelor actuale ale cercetarii mondiale. Metodele si tehnicile de lucru se vor realiza cu aparatura de varf existenta in institutiile implicate.
       Pentru realizarea obiectivelor proiectului se vor inventaria si analiza fondurile de germoplasma de cires ale S.C.D.P. Iasi, I.C.D.P. Pitesti-Maracineni si U.S.A.M.V. Iasi.
       Materialul biologic folosit la hibridare (genitorii) va fi caracterizat si analizat din punct de vedere genetic si biochimic pentru a se face o selectie in baza acestor analize si se vor alege genotipurile cele mai valoroase. De asemenea, acelasi set de analize se va face si la cultivarele obtinute, iar rezultatele vor fi comparate cu ale genitorilor. Astfel, cunoscandu-se caracteristicile genetico-biochimice ale genitorilor si ale cultivarelor create se poate stabili modul de interactiune reciproca a genotipurilor si efectele sale asupra starii biochimice a cultivarelor, respectiv, asupra gradului de exprimare a genelor de interes ce determina rezistenta la boli si daunatori, la seceta si frig, la noxele din sol, apa si aer, cantitatea de zaharuri, vitamine, etc.
       Aceste cercetari au ca scop final:
       - selectarea genelor valoroase si de importanta economica la cires, prin tehnici de ameliorare moderne si stocarea acestora in cultivare de cires noi, superioare, competitive din punct de vedere tehnologic si economic cu standardele europene;
       - producerea de material saditor si lansarea pe piata a celor mai valoroase cultivare, cu insusiri de crestere si rodire adecvate pentru realizarea plantatiilor intensive, competitive calitativ, cu rezistenta sporita la factorii biotici si abiotici.
       Obiectivele generale prevazute in cadrul proiectului:
       - evidentierea si selectarea genelor valoroase, de importanta economica la cires, prin tehnici moderne, si transmiterea acestora la cultivare noi de cires;
       - producerea de material saditor agroproductiv si calitativ superior si lansarea pe piata a celor mai valoroase cultivare.
       Obiectivele specifice sunt urmatoarele:
       - inventarierea fondurilor de germoplasma de cires ale U.S.A.M.V. Iasi, S.C.D.P., Iasi  si I.C.D.P., Pitesti-Maracineni si selectarea celor mai adecvate genotipuri din punct de vedere al adaptabilitatii, rezistentei la principalii agenti patogeni, calitatii, etc;
       - studierea si analizarea materialului pomologic si a hibrizilor H.C. 840808, H.C. 840933, H.C. 871616, H.C. 893705 din punct de vedere genetic si biochimic in vederea evidentierii caracterelor valoroase;
       - realizarea de noi  combinatii hibride care sa includa mai multe gene valoroase de la diferite genotipuri de cires;
       - analizarea si caracterizarea genetica si biochimica a hibrizilor noi creati, selectarea celor mai bune combinatii din punct de vedere al calitatii, productivitatii si comportarii in procesul de altoire si diseminarea rezultatelor.


ACASA          OBIECTIVE          PARTENERI          REZULTATE          CONTACTE
AMELINHORT