Home

 

 

Home

Echipa de cercetare

Rezumatul proiectului

Obiectivele proiectului

Planul de activitaţi si gradul de realizare

Rezultate

Publicatii

Colaborari

 

 

Limba/ Language

Română

Engleză

Denumire proiect:

INFLUENTA SISTEMELOR NECONVENTIONALE DE LUCRARE A SOLULUI ASUPRA DURABILITATII SI BIODIVERSITATII ECOSISTEMELOR AGRICOLE

Cod CNCSIS:

671

Număr contract:

384/2007

Categoria de proiect:

PN-II-ID-PCE-2007-1   

Finanţare:

Bugetul de Stat-Uniunea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU)

Valoarea proiectului:

990.000 lei

Durata proiectului:

36 luni (2007-2010)

Autoritatea contractantă:

Uniunea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU)

Contractor:

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

Director proiect:

Prof. univ. dr. Gerard JITĂREANU

 

 


 

 


Echipa de cercetare

 

 

Nume si prenume

Titlul didactic

stiintific *

Domenii de competenta

Contact

Jitareanu Gerard

Prof. Univ dr.

Agrotehnica
Fizica solului
Ingineria conservarii solului
Managementul resurselor de apa si sol
Combaterea integrata a buruienilor
Tehnica experimentala
Pedotehnica
Tehnologii agricole
gerardj@uaiasi.ro

Raus Lucian

Sef lucr. Dr.

Agrotehnica

Fizica solului

Managementul resurselor de apa si sol

Tehnica experimentala

Pedotehnica

Tehnologii agricole

rauslucian@uaiasi.ro

Marius Stefan

Lector dr.

Microbiologia solului

Fiziologia microorganismelor

Ecologie microbiana

Biotehnologii microbiene

stefanm@uaic.ro

Topa Denis Constantin

Ing. drd.

Agrotehnica

Fizica solului

Tehnica experimentala

Pedotehnica

Tehnologii agricole

topadennis@yahoo.com

Cara Mihai Sorin

Ing. drd.

Agrotehnica

Fizica solului

Agrochimie

Pedologie

Tehnologii agricole

caramihai2005@yahoo.com

Balan Adriana

Ing. drd.

Agrotehnica

Fizica solului

Agrochimie

Tehnologii agricole

adriana78balan@yahoo.com

 

 


 

 


Rezumatul proiectului

 

 

Preocuparile actuale pentru adoptarea sistemelor de agricultura sustenabila, se justifica prin extinderea in proportii ingrijoratoare a fenomenelor de degradare si deteriorare a resurselor de sol. Mentinerea sau introducerea a noi sisteme tehnologice trebuie sa fie in concordanta cu principiile dezvoltarii durabile, echitatii si spatiului ambietal, sa asigure posibilitaea de dezvoltare, progres si sa corespunda cu realitatile existente. Plecand de la aceste premise prin prezentul proiect ne propunem sa evidentiem, prin comparatie, eficacitatea a trei sisteme tehnologice: sistemul conventional, sistemul cu lucrari minime si sistemul no-till in diferite rotatii si pe diferite niveluri de fertilizare, din perspectiva implicatiilor tehnologice, ecologice, economice si sociale. In acest sens se vor urmari evolutia principalelor insusiri fizice, chimice si biologice ale solului care definesc starea de calitate si productivitatea agroecosistemelor si aspecte de eficienta ecologica si economica. Astfel, se vor avea in vedere modificarea caracteristicilor fizice ale solului ca structura, porozitatea, densitatea aparenta, rezistenta la penetrare, gradul de compactare, regimul hidric, regimul de aer, regimul de caldura s.a. Se vor stabili sensul si rata de modificare a indicilor agrochimici si amplasarea curbelor de raspuns ale nutrientilor, care sunt diferite fata de cele ale sistemelor conventionale. Se vor cuantifica modificarile regimului termic si biologic al solului, ca efect al sistemelor neconventionale de lucrare, identificandu-se efectele lucrărilor solului asupra C organic. Se va stabili eventuala influenta a noilor sisteme la reducerea imputurilor, precizarea rolului pe care il au acestea in optimizarea raporturilor energetice si maximizarea profitului, pentru a oferi alternative viabile producatorilor agricoli direct implicati in exploatarea terenurilor si a caror interes principal imediat este cel economic.

 

 


Obiectivele proiectului

 

 

Stabilirea tehnologiilor de cultura durabile prin adoptarea de sisteme conservative de lucrare a solului, se va realiza in urma abordarii interdisciplinare a problematicii de studiu. Investigatiile vor fi directionate in vederea realizarii a doua obiective principale, iar in cadrul fiecarui obiectiv major se vor realize mai multe obiective specifice.

I. Stabilirea influentei sistemelor neconventionale de lucrare a solului asupra durabilitatii si biodiversitatii sistemelor agricole.

Analiza evolutiei fertilitatii si a productivitatii solului sub influenta conditiilor climatice si a diferitelor variante tehnologice se va efectua in centrele experimentale ale institutiei gazda, urmarind diferite metode de lucrare a solului, diferite asolamente de camp si de protectie, sisteme de fertilizare etc. urmarind si analizand intregul complex de factori tehnologici (sistem de lucrare, asolamente, genotipuri, nutritia plantelor, combaterea bolilor si daunatorilor, calitatea productiei si controlul gradului de poluare, etc.). In cadrul acestor dispozitive experimentale, dar si in cele care se doresc a fi initiate prin prezentul proiect, se vor realiza urmatoarele obiective concrete:

1.1 Elaborarea cerintelor tehnice, agrotehnice si de exploatare a utilajelor agricole folosite in cadrul noilor tehnologii.

1.2 Managementul resurselor de sol si apa in conditiile utilizarii a diferitelor variante a sistemelor conservative de lucrare a solului.

1.3 Interactionarea cat mai armonioasa a factorilor tehnologici cu factorii climatici si edafici specifici zonei de experimentare, cu referire expresa la agroecosistemele afectate de seceta prelungita, specifica in ultimii ani in zonele de experimentare din Moldova.

1.4 Cuantificarea evolutiei insusirilor hidrofizice, fizice, chimice si biologice ale solului in conditiile aplicarii noilor tehnologii.

1.5 Stabilirea evolutiei si rolul carbonului din sol in corelatie cu regimul hidric, termic si biologic al solului.

1.6 Se vor stabili eventuale influente ale noilor sisteme la reducerea imputurilor cu precizarea rolului pe care acestea il au in optimizarea raporturilor energetice si maximizarea profiturilor, in ideea de a oferi alternative viabile producatorilor agricoli direct implicati in exploatarea terenurilor si a caror interes principal imediat este cel economic.

1.7 Cunoasterea mai aprofundata a cerintelor plantelor fata de lucrarile neconventionale ale solului la interfata biomasa radiculara-sol, sub raportul proprietatilor mecanice ale acestuia.

II. Urmarirea evolutiei fertilitatii solului exprimata prin principalele insusiri ale acestuia, in diverse locatii din Regiunea de Nord Est, in care s-au introdus in practica curenta, variante ale sistemului neconventional de lucrare a solului.

Obiectivul propus se inscrie pe linia fundamentarii sistemelor de agricultura sustenabila, fiind de mare actualitate, raspunzand cerintelor autohtone de constituire a bazei de date stiintifice necesare fundamentarii tehnologiilor si elaborarii masurilor de management integrat a agroecosistemelor, in contextul in care noua tehnologie agricola se afla in curs de promovare si transfer in productie, iar referirile la aceste probleme sunt relativ putine sau partiale. Suprafete din ce in ce mai mari din Regiunea de Nord Est sunt lucrate in sisteme neconventionale, in principal prin importul de tehnologie si utilaje de import dar care, nu intotdeauna si-au dovedit eficacitatea.

Plecand de la considerentele enumerate anterior, in cadrul acestui obiectiv major ne propunem sa urmarim urmatoarele aspecte:

2.1 Identificarea in teren a variantelor sistemelor neconventionale de lucrare a solului utilizate de producatorii agricoli si centralizarea suprafetelor de teren lucrate in aceste sisteme.

2.2 Cunoasterea influentei factorilor de mediu si a tehnologiilor de cultura asupra productivitatii durabile a solului, care sa permita dirijarea fertilitatii acestuia si evaluarea impactului economic pe termen lung a activitatilor agricole.

2.3 Elaborarea, in parteneriat cu producatorii agricoli, a  unor sisteme tehnologice ale culturii ameliorative care sa permita utilizarea rationala a resurselor egroecologice locale (clima, sol, apa, etc.) in contextul economiei de energie, protectiei mediului si dezvoltarii durabile a agriculturii.

2.4 Studiul si analiza principalelor insusiri fizice, chimice si biologice ale solului in vederea evaluarii influentei factorilor tehnologici si climatici asupra productivitatii si fertilitatii solului in locatiile stabilite, in diferite conditii pedoclimatice.

2.5 Analiza evolutiei principalilor indici agrochimici ai solului in ultimii ani si simularea evolutiei stocului de humus si de elemente minerale din sol in functie de rata de eroziune si sistemele de cultura practicate pentru urmatorii ani.

2.6 Restabilirea rolului transferului de informatie tehnica in ridicarea nivelului de instruire a productorilor agricoli, intrucat adoptarea unui sistem alternativ de lucrare a solului necesita o fundamentare coerenta si nu adoptarea de verigi disparate, o tratare economica si energetica in raport cu cerintele plantelor, conditiile pedoclimatice date, racordate la criteriile de conservare a solului si la cadrul social si educational dat.

2.7 Realizarea unui studiu de favorabilitate a conditiilor pedoclimatice in raport cu cele mai bune sisteme de cultura si metode pedoameliorative pretabile in zona de studiu, in concordanta cu sistemele de zonare agro-ecologica propus de FAO in ultimii ani.

 

Importanta si impactul estimat al proiectului

 

Regiunea Nord Est detine 15,45% (2 131 421 ha) din suprafata agricola a tarii (14 836 585 ha) si cuprinde suprafete foarte mari cu soluri afectate de eroziune (peste 60 %), acidifiere, compactare, alunecari si de alte forme de degradare (Planul de Dezvoltare Regionala Nord Est 2007-2013; Anuarul Statistic al Romaniei 2003).

Realizarea unei legaturi functionale intre factorii de mediu si sistemele de productie se va face prin promovarea unor tehnologii si produse, cu consumuri tehnologice optimizate la nivelul celor existente in UE, care sa duca la imbunatatirea conditiilor de viata si sa raspunda cerintelor de protectie a mediului. Totodata, proiectul va realiza si propune metode si solutii tehnologice inovative pentru prevenirea si protectia solurilor afectate de eroziune, acidifiere si compactare din Campia Moldovei. Degradarea insusirilor fizice, chimice si biologice ale solului, reducerea biodiversitatii si diminuarea resurselor neregenerabile impun reabilitarea componentelor de mediu si protectia lor prin activitati antropice bine fundamentate. Nu in ultimul rand, proiectul urmareste evaluarea resurselor agroecologice si a factorilor de risc erozional din Campia Moldovei, in vederea promovarii unor sisteme de agricultura durabila.

 


 

Planul de activitaţi si gradul de realizare

 

 

An

Obiective

(Denumirea obiectivului)

Activitati asociate

Gradul de realizare

2007

1

Studii si analize privind cercetarile referitoare la sistemele neconventionale de lucrare a solului

1. Analiza, reactualizarea si sinteza cercetarilor in vederea fundamentarii tematicii proiectului.

total

2. Realizarea planului de executie a experientelor si stabilirea metodelor experimentale.

total

3. Planificarea si organizarea activitatilor de cercetare.

total

2

Evaluarea calitatii resurselor de sol pentru diferite folosinte si a starii de degradarea a terenurilor prin eroziune si factori de influenta, in zona de Nord Est

1. Studii de impact si evaluari de risc antropic asupra resurselor de apa si sol.

total

2. Cercetarea calitatii solurilor (din punct de vedere hidrologic, erozional, tehnologii pentru cultura plantelor, metode agropedoameliorative si hidrotehnice, sisteme de lucrare) din zonele reprezentative din punct de vedere agroecologic pentru zona de impact a proiectului.

total

3. Studii privind starea de calitate a resurselor de sol si apa si evaluarea solutiilor pentru remedierea lor.

total

3

Studiul conditiilor naturale si evaluarea pretabilitatii la sistemele de cultura neconventionale

1. Studii si analize in teren pentru stabilirea variantelor tehnologice din cadrul dispozitivelor experimentale.

total

2. Analize de laborator privind starea initiala de fertilitate a solului pe care se vor efectua experientele nou infiintate.

total

3. Determinarea caracteristicilor agrofizice, agrochimice si agrobiologice initiale.

total

4

Materializarea experientelor in camp

1. Efectuarea lucrarilor de baza.

total

2. Infiintarea experientelor cu grau de toamna si rapita de toamna.

total

5

Rezultate partiale privind influenta sistemelor neconventionale asupra dezvoltarii plantelor si a evolutiei calitatii solului in perioada de vegetatie a culturilor

1. Urmarirea evolutiei plantelor de cultura in functie de sistemul tehnologic (ritm de crestere, talie, formarea masei radiculare) a gradului de imburuienare, evidenta si estimarea atacului de boli si daunatori, etc.

total

2. Prelevarea de probe de plante si sol pentru analize.

total

3. Efectuarea de analize fizico chimice si biologice in laborator.

total

4. Prelucrarea si interpretarea rezultatelor.

total

2008

1

Materializarea experientelor in camp

1. Efectuarea lucrarilor specifice din fluxul tehnologic stabilit.

total

2. Infiintarea experientelor cu culturile din cadrul asolamentului conform schemei experimentale.

total

2

Rezultate partiale privind influenta sistemelor neconventionale asupra dezvoltarii plantelor si a evolutiei calitatii solului in perioada de vegetatie a culturilor

1. Urmarirea evolutiei plantelor de cultura in functie de sistemul tehnologic (ritm de crestere, talie, formarea masei radiculare) a gradului de imburuienare, evidenta si estimarea atacului de boli si daunatori, etc.

total

2. Prelevarea de probe de plante si sol pentru analize.

total

3. Efectuarea de analize fizico-chimice si biologice in laborator.

total

4. Prelucrarea si interpretarea rezultatelor.

total

3

Aprecierea dinamicii productiei culturilor din cadrul rotatiei.

1. Aplicarea imputurilor tehnologice.

total

2. Recoltarea experientelor.

total

3. Efectuarea calcului statistic si interpretarea rezultatelor.

total

4

Studii si analize in teren si laborator pentru stabilirea influentei factorilor tehnologici asupra indicilor fertilitatii solului

1. Recoltarea probelor de sol si determinari in camp.

total

2. Determinarea indicatorilor fizici ai fertilitatii solului.

total

3. Determinarea indicatorilor chimici ai fertilitati solului.

total

4. Dinamica activitatii microbiologice din sol

total

5

Derularea continua si fluenta a tuturor activitatilor anuale ale proiectului

1. Corelarea situatiei curente existente cu cea planificata.

total

2. Achizitia de aparate si echipamente.

total

3. Planificarea si organizarea activitatilor de cercetare.

total

6

Urmarirea progresului desfasurat in cadrul proiectului

1. Monitorizarea activitatilor de cercetare desfasurate.

total

2. Evaluarea activitatilor de cercetare.

total

3. Controlul, analiza cost-beneficii si redactarea documentatiei de raportare a proiectului.

total

4. Elaborarea unor solutii tehnologice preliminare.

total

2009

1

Materializarea experientelor in camp

1. Efectuarea lucrarilor specifice din fluxul tehnologic stabilit.

total

2. Infiintarea experientelor cu culturile din cadrul asolamentului conform schemei experimentale.

total

2

Rezultate partiale privind influenta sistemelor neconventionale asupra dezvoltarii plantelor si a evolutiei calitatii solului in perioada de vegetatie a culturilor

1. Urmarirea evolutiei plantelor de cultura functie de sistemul tehnologic (ritm de crestere, talie, formarea masei radiculare) a gradului de imburuienare, evidenta si estimarea atacului de boli si daunatori, etc.

total

2. Prelevarea de probe de plante si sol pentru analize.

total

3. Efectuarea de analize fizico-chimice si biologice in laborator.

total

4. Prelucrarea si interpretarea rezultatelor.

total

3

Aprecierea dinamicii productiei culturilor din cadrul rotatiei.

1. Aplicarea imputurilor tehnologice.

total

2. Recoltarea experientelor.

total

3. Efectuarea calculului statistic si interpretarea rezultatelor.

total

4

Studii si analize in teren si laborator pentru stabilirea influentei factorilor tehnologici asupra indicilor fertilitatii solului.

1. Recoltarea probelor de sol si determinari in camp.

total

2. Determinarea indicatorilor fizici ai fertilitatii solului.

total

3. Determinarea indicatorilor chimici ai fertilitati solului.

total

4. Dinamica activitatii microbiologice din sol

total

5

Derularea continua si fluenta a tuturor activitatilor anuale ale proiectului.

1. Corectare situatiei curente existente cu cea planificata.

total

2. Achizitia de aparate si echipamente.

total

3. Planificarea si organizarea activitatilor de cercetare.

total

6

Urmarirea progresului inregistrat in cadrul proiectului.

1. Monitorizarea activitatilor de cercetare desfasurate.

total

2. Evaluarea activitatilor de cercetare.

total

3. Controlul, analiza cost-beneficii si redactarea documentatiei de raportare a proiectului.

total

4. Elaborarea unor solutii tehnologice preliminare.

total

2010

1

Materializarea experientelor in camp.

1. Efectuarea lucrarilor specifice din fluxul tehnologic stabilit.

in derulare

2. Infiintarea experientelor cu culturile din cadrul asolamentului conform schemei experimentale.

in derulare

2

Studii si analize in teren si laborator pentru stabilirea influentei factorilor tehnologici asupra indicilor fertilitatii solului.

1. Recoltarea probelor de sol si determinari in camp.

in derulare

2. Determinarea indicatorilor fizici ai fertilitatii solului.

in derulare

3. Determinarea indicatorilor chimici ai fertilitati solului.

in derulare

4. Dinamica activitatii microbiologice din sol

in derulare

3

Fundamentarea solutiilor de implementare a sistemelor neconventionale de lucrare a solului, in raport cu conditiile pedoclimatice, din arealele de interes.

1. Stabilirea elementelor tehnice pentru implementarea sistemelor neconventionale in teritoriu in paralel cu stabilirea asolamentelor care sa contribuie la ameliorarea insusirilor fizice, chimice si biologice ale solului si la diminuarea eroziunii solului.

in derulare

3. Elaborarea de tehnologii si sisteme de cultura cu rol de prevenire a degradarilor fizice, chimice si biologice ale solului pe terenurile plane si in panta in conditii de irigare si neirigare.

in derulare

4

Urmarirea progresului desfasurat in cadrul proiectului

1. Monitorizarea activitatilor de cercetare desfasurate.

in derulare

2. Evaluarea activitatilor de cercetare.

in derulare

3. Controlul, analiza cost-beneficii si redactarea documentatiei de raportare a proiectului

in derulare

4. Elaborarea unor solutii tehnologice finale.

in derulare

5. Prezentarea rezultatelor in conferinte nationale si internationale

in derulare


 

 

Rezultate

 

 

 

2007

2008

2009

2010

Raport anual de autoevaluare

Raport autoevaluare 2007_Faza_I.pdf

Raport autoevaluare 2008_Faza_II.pdf

Raport autoevaluare 2009_Faza_III.pdf

 

Raport de cercetare

Raport cercetare 2007_Faza_I.pdf

Raport cercetare 2008_Faza_II.pdf

Raport cercetare 2009_Faza_III.pdf

 

 

 


 

 

Publicatii

 

 

Lucian Răus, Gerard Jităreanu, Costică Ailincăi, 2008 - The influence of different tillage systems on the physical properties of soil and yield of main crops from the Moldavian Plain. Conf. int. AgEng 2008, 23-25 June 2008, Hersonissos, Crete – Gree.

 

Denis Ţopa, Gerard Jităreanu, Cara Mihai, 2008 - The physical changes of a chambic chernozeom soil from the North-East of Romania under different tillage practices. Conf. int. AgEng 2008, 23-25 June 2008, Hersonissos, Crete – Gree.

 

L. Răus, C. Ailincăi, G. Jităreanu - The effect of different soil tillage systems. Lucrari stiintifice, seria Agronomie, Iasi, vol. 51, ISSN 1454-7414.

 

D. Ţopa, L. Răus, M. Cara, G. Jităreanu – The modification of physical properties of a cambic chernozem under conventional and conservative tillage. Lucrari stiintifice, seria Agronomie, Iasi, vol. 51, ISSN 1454-7414.

 

Jitareanu Gerard, Ailincai Costica, Ailincai Despina, Lucian Raus, 2009 – Impact of different tillage systems and organo-mineral fertilization on soil physical and chemical characteristics in the Moldavian Plain. Cercetari Agronomice in Moldova, Vol. XLII, No. 1 (137).

 

M.S. Cara, G. Jităreanu, Irina Coroi, D. Ţopa, 2009 – The influence of tillage systems on hydric stability of structural aggregates, in winter wheat crop during 2006-2007. Scientific papers, USAMV Bucharest, Series A. Vol LII, ISSN 1222-5339.

 

D. Ţopa, Ailincăi, G. Jităreanu, 2009 – The influence of reduced tillage systems on physical properties of a chambic chernozem from Moldavian Plateau. Scientific papers, USAMV Bucharest, Series A. Vol LII, Agronomy.

 

Ailincai C., Jitareanu G., Bucur D., Ailincai Despina, Raus L., Topa D., Cara M., 2009 – Effects of soil conservation works on the production and fertility of eroded soil from the Moldavian Plateau, Romania. 2009 – XXXIII CIOSTA – CIGR V Conference 2009, Reggio Calabria, Italy, Technology and management to ensure sustainable agriculture, agro-systems, forestry and safety, Editure Artemis, Volume 3, ISBN 978-88-7583-031-2.

 

Lucian Raus, Costică Ailincăi, Gerard Jitareanu, 2009 - The evolution of main soil physical characteristics as influenced by tillage systems and fertilizers. A XIX-A CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ PENTRU ŞTIINŢA SOLULUI - Evaluarea şi utilizarea resurselor de sol, protecţia mediului, Iasi, 2009.

 

Denis ŢOPA, Gerard Jităreanu, Costică Ailincăi, Lucian Răus, 2009 - Effect of tillage intensity on soil aggregation on a cambic chernozem. A XIX-A CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ PENTRU ŞTIINŢA SOLULUI - Evaluarea şi utilizarea resurselor de sol, protecţia mediului, Iasi, 2009.

 

 

 


 

 

Colaborari

 

 

Stagiu de specializare in Laboratoarele de fizica a solului Eijekelkamp – Olanda si Departamentul de Lucrarile ale Solului, in domeniul Fizicii solului si Lucrarilor solului Universitatea Agricola din Wageningen Olanda, martie 2008.

 

Stagiu de specializare in cadrul Institului pentru Stiinta Solului – Justus von Liebig – Giessen Germania  , oct. 2008 – mar. 2009.