Beneficiar
Partener

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Prezentare proiect

Investeşte în oameni!

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013
Axa prioritară 1. Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere
Domeniul major de intervenţie 1.5. Programe doctorale si post-doctorale în sprijinul cercetării
Titlul proiectului: PERFECŢIONAREA ŞI DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE PENTRU CERCETARE ŞI INOVARE PRIN ŞCOALA DOCTORALĂ
Cod Contract: POSDRU/CPP107/DMI1.5/S/77222
Beneficiar: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi
Partener: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
Durata proiectului: 36 luni (1 octombrie 2010 - 30 septembrie 2013)

Contextul proiectului

  • Strategia Europeana de Ocupare - evidentiaza faptul ca educatia si formarea, la toate nivelurile, sunt factorii principali care contribuie la dezvoltarea economica si la realizarea progresului in toate domeniile.
  • Programul Educatie si Pregatire 2010, prin care statele membre sunt sustinute in adaptarea sistemului de educatie si formare în directia atingerii obiectivelor Lisabona, cuprinzand si o componenta de mobilitate şi cooperare.
  • Liniile Directoare Integrate pentru Crestere Economica si Ocupare 23 si 24 stipuleaza extinderea si imbunatatirea investitiilor in capitalul uman prin politici de training, educatie inclusiva si actiuni care sa faciliteze semnificativ accesul la educatie vocationala, secundara si superioara.
  • Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 stabileste sprijinirea sistemului de invatamant si formare profesionala in scopul imbunatatirii calitatii educatiei si calificarilor indivizilor, precum şi pentru asigurarea unei mai mari flexibilitati a sistemului educational.
  • Programul National de Reforme (PNR) 2007-2010 stabileste ca unul dintre obiectivele prioritare este insertia tinerilor pe piata muncii.

Justificarea necesităţii implementării proiectului

  • Activitatea de cercetare, dezvoltarea si inovarea reprezinta unul din pilonii de baza ai strategiei Lisabona, contribuind din plin la dezvoltarea societatii europene competitive bazate pe cunoastere.
  • Promovarea si stimularea educatiei de specializare prin doctorat va asigura deschiderea catre noi domenii de cercetare, va atrage mai multi oameni spre noi directii de cercetare stiintifica, va stimula gandirea critica si independenta.
  • Cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovarea reprezinta motorul economiei bazate pe cunoastere, factorul cheie al dezvoltarii, competitivitatii si pentru crearea locurilor de munca.
  • Programele doctorale sunt parte a invatamantului superior, conform ciclurilor de studii "Bologna". Finalizarea programelor doctorale conduce la obtinerea titlului de doctor in diverse domenii.
  • Sistemul de CDI trebuie sa se afle la baza dezvoltării societăţii şi cunoaşterii în România, fiind capabil să susţină performanţa prin inovare în toate domeniile ce contribuie la asigurarea bunăstării cetăţenilor şi totodată să atingă excelenţa ştiinţifică recunoscută pe plan internaţional.