Proiectul privind Învățămîntul Secundar

(ROSE)

Schema de Granturi Competitive

pentru Universități

Programe de Vară de tip Punte

 

Universitatea

pentru Științele Vieții

"Ion Ionescu de la Brad"

din Iași

Facultatea de

Ingineria Resurselor

Animale și Alimentare

 

 

 

 

 

 

Proiectul "Universitatea noastră poate fi și a ta!- UNSAT" privind Învățământul Secundar (ROSE), finanțat de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare, are ca scop organizarea de cursuri și alte activități extracurriculare destinate elevilor din liceele de stat, potențiali studenți, care provin din medii defavorizate, pentru a-i încuraja finalizeze studiile liceale și le faciliteze orientarea școlară privind opțiunile de continuare a studiilor în învățământul universitar.

 

Obiectivul general al proiectului urmărește oferirea oportunității elevilor de liceu experimenteze viața de student pe parcursul a două săptămâni, în vederea familiarizării acestora cu specificul vieții academice și a dezvoltării abilităților cognitiv-emoționale relevante pentru luarea deciziei de continuare a studiilor la nivel universitar, astfel încât se creeze o punte între viața de elev și posibila viață de student.

 

Pe parcursul a două săptămâni, profesorii de la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (fosta Facultate de Zootehnie) vor prezenta elevilor minunata lume a resurselor animale și alimentare prin cursuri interactive, activități practice, activități de dezvoltare personală și de orientare educațională.

 

Activitățile didactice desfășurate în cadrul școlii de vară vor familiariza elevii cu disciplinele studiate în cadrul facultății, unde vor afla informații inedite privind universul biologiei celulare, a anatomiei animale, a reproducerii și creșterii animalelor, a analizelor legate de controlul calității și siguranței alimentelor. De asemenea, o atenție deosebită va fi acordată activităților de consiliere profesională și de orientare în carieră pentru ca elevii aleagă un parcurs universitar în concordanță cu interesele și potențialul propriu.

 

Școala de vară se va desfășura on-line, între 27 iunie - 10 iulie 2022 (ediția a 2-a), respectiv în perioada 11-24 iulie 2022 (ediția a 3-a).

 

Fiecare elev înscris va primi un kit care cuprinde, pe lângă altele, un laptop cu SIM de date, pe care îl folosească de-a lungul cursurilor și activităților on-line și, ulterior, ca instrument de optimizare a învățării la liceu și universitate.

 

Formular de înscriere grup țintă:

Ediția a 2-a : 27 iunie - 10 iulie 2022 - click AICI pentru înscriere

 

Ediția a 3-a : 11 - 24 iulie 2022 - click AICI pentru înscriere

 

 

 

Activități în cadrul școlii de vară:

 

AI.1.: Pregătirea și derularea a 3 campanii de informare a necesității și oportunității parcurgerii și absolvirii unei facultăți.

AI.2.: Pregătirea și derularea în 3 campanii a diseminării ofertei proiectului ROSE Școală de Vară - UNSAT a USAMV Iași, la liceele de stat eligibile din regiunea Moldovei, cu scopul de a-l promova și de a conștientiza avantajele conferite de absolvirea studiilor superioare.

AI.3.: Vizitarea Campusului USAMV Iași și prezentarea facilităților și dotărilor (localizare, servicii oferite): cele două facultăți, amfiteatre, săli de seminar, laboratoare, secretariate, biblioteca - una dintre cele mai moderne din spațiul universitar ieșean, Centrul de Vizualizare Avansată - 3D, primul de acest fel din România, Muzeul din incinta Facultății de Medicină Veterinară, Biobaza, complexul sportiv: terenuri de fotbal cu gazon artificial, teren de baschet și handbal, sală de fitness, terenuri de tenis și alte spații administrative de interes etc.

 

AII.1.: Cum producem un lapte curat, nutritiv și sănătos?

AII.2.: Studiu comparativ al însușirilor materialului seminal la diferite specii de animale

AII.3.: Procesarea preparatelor din carne și valoarea lor nutritivă.

AII.4.: Tehnologia de obținere a ciocolatei. Aprecierea senzorială a ciocolatei.

AII.5.: Călătorie de la particulă spre întreg, o incursiune în micro și macrouniversul biologiei

celulare, histologiei, anatomiei animale.

AII.6.: Abordarea și contenția iepurilor în vederea studierii regiunilor corporale. Identificarea categoriilor de fire componente din structura blăniței de iepure. Cunoașterea elementelor de comportament la iepuri ca animale de companie.

AII.7.: Activitate tematică despre cal, prietenul omului.

AII.8.: Activitate tematică despre utilizarea fondurilor europene nerambursabile destinate zootehniei.

AII.9.: Simularea unei sesiuni de examene pentru fiecare grupă din fiecare an și acordarea diplomelor de absolvire

 

AIII.1.: Derularea unor training-uri (cât mai animate) cu privire la: tehnici de învățare academică, managementul timpului, managementul stresului în timpul examenelor, lucrul în echipă etc.

AIII.2.: Organizarea unor întâlniri la fermele didactice ale universității, întâlniri cu absolvenți de succes/studenți care, prin reușita proprie, pot constitui modele de urmat pentru elevi, prin experiența proprie de acomodare la viața de student cât și prin reușita profesională (în domeniile de specializare din oferta curriculară a facultății).

AIII.3.: Activitate de dezvoltare personală și organizarea unor workshop-uri tematice: "Managementul unei cariere de succes"; Managementul fenomenului de amânare "Cum mănânci un elefant? Bucățică cu bucățică."

AIII.4.: Organizarea unor sesiuni (câte 1 sesiune pentru fiecare grupă de elevi) dedicate orientării în carieră și consilierii profesionale de către Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră.

AIII.5.: Activitate ce vizează realizarea și organizarea unor competiții sportive care acopere o varietate cât mai mare de sporturi, de înaltă calitate pentru stimularea atât fizică, intelectuală, cât și din punct de vedere al spiritului de inițiativă, de echipă și fair - play al elevilor, stimularea comunicării în rândul elevilor, îmbunătățirea vieții personale a fiecărui elev și educarea acestora cu privire la efectele nefaste ale vieții sedentare.

AIII.6.: Voluntariatul, o activitate care te scoate din zona de confort.

AIII.7.: Activitate recreativă, prin vizitarea orașului. Organizarea unui tur al orașului Iași pentru cunoașterea obiectivelor turistice și a istoriei acestor locuri, precum și pentru recreere și activități de socializare și petrecere a timpului liber.

AIII.8.: Sesiunea de concluzii, diseminarea informațiilor, premierea elevilor câștigători la competițiile sportive, premierea tuturor elevilor.

 

Orar (plan calendaristic al activităților): disponibil în curând

 

Galerie FOTO din perioada implementării proiectului (Ediția 1 - 2021)

 

Distribuirea kiturilor către participanți:

 

 

    

 

 

Aspecte din timpul cursurlior Școlii de vară:

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Chestionar de satisfacție: Disponibil la încheierea fiecărei ediții

 

 

 

Date de contact:

Director al Școlii de Vară: Lect. dr. Mihaela Ivancia, prodecan, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare

Email: mivancia@uaiasi.ro, Tel.: 0232407589

Web: http://www.uaiasi.ro/firaa

Facebook Școala de Vară UnSAT: https://www.facebook.com/groups/1018044905628531