USAMV Iasi

U.S.A.M.V. "ION IONESCU DE LA BRAD"

IASI

2010-2012

 

Influenţa sistemelor de creştere de tip convenţional şi free-range asupra calităţii nutritivo-dietetice şi sanogenice a produselor avicole (carne, ouă), obţinute de la specia Gallus domesticus

 

 

 

PNCDI-II-RESURSE UMANE

Proiect de cercetare Postdoctorală

PD-508/2010

 


 
Facultatea de Zootehnie Iasi

FACULTATEA DE ZOOTEHNIE

IASI

 


 

 

 

ROMÂNĂ

 

 

ENGLISH

 

 

 

[Rezumat]

 

 [Managerul de proiect]

 

[Obiective şi activităţi]

 

 [Rezultate obţinute]

 

[Articole publicate]

Denumire proiect:

Influenţa sistemelor de creştere de tip convenţional si free-range asupra calităţii nutritivo-dietetice şi sanogenice a produselor avicole (carne, oua), obţinute de la specia Gallus domesticus

Număr contract:

PD-508       Nr. 112/ Iulie 2010

Categoria de proiect:

PN II - Resurse Umane – cercetare postdoctorală

Finanţare:

Bugetul de Stat-Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS)

Valoarea proiectului:

300.000 lei

Durata proiectului:

august 2010-iulie 2012

Autoritatea contractantă:

Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS)

Contractor:

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

Director proiect:

Asist. univ. dr. Răzvan Mihail RADU-RUSU

 

 

Rezumatul proiectului [back to TOP ]

 

Apropierea termenului de 1 Ianuarie 2012 (moment de la care sistemele tehnologice utilizate în exploatarea păsărilor din ţările membre ale UE vor trebui adaptate obligatoriu la noile cerinţe comunitare privind bunăstarea animalelor) a suscitat unele controverse privind calitatea cărnii de pui si a ouălor de găina produse în sistemele convenţionale de creştere. Principalul scop al proiectului de cercetare este de a realiza un studiu obiectiv cu privire la calitatea nutriţional-dietetică a produselor avicole obţinute de la pui broiler şi hibrizi ouători de găina, întreţinuţi în condiţiile versiunilor tehnologice convenţionale (creştere la sol şi în baterii), respectiv în cadrul versiunii alternative de tip free-range (creştere pe aşternut permanent cu oferirea accesului permanent al păsărilor în exteriorul halei, într-un padoc înierbat). Vor fi studiate produse deja existente pe piaţa agro-alimentară din Romania şi vor fi organizate două experimente pilot privind creşterea păsărilor în condiţiile oferite de sistemele amintite anterior. De asemenea, în cadrul experimentelor pilot se vor derula investigaţii privind statusul hematologic si biochimic sanguin al păsărilor, pentru a evidenţia instalarea unei eventuale stări de stres care ar putea afecta produsele avicole. Calitatea acestora va fi apreciată prin prisma compoziţiei chimice (conţinut de apă, substanţă uscată, minerale, lipide, proteine şi extractive fără azot), a valorii nutritivo-dietetice (conţinut în aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, colesterol, caloricitate) dar şi prin unele determinări efectuate pentru a detecta eventuala prezenta a unor hormoni – markeri de stress, de tipul corticosteronului. Rezultatele vor contribui la informarea imparţiala şi obiectivă a crescătorilor de păsări, a procesatorilor de produse avicole şi mai ales a consumatorilor, care sunt cei mai afectaţi de aspectele controversate prezentate uneori într-un mod insuficient documentat ştiinţific, în mass-media naţională.

 

 

  Managerul de proiect [back to TOP ]

 

Nume şi prenume

Titlul didactic/ ştiinţific

Angajat la

Domenii de competenţă

Contact

Răzvan Mihail RADU-RUSU

Asist. univ. dr.

U.S.A.M.V. Iaşi

Tehnologii de creştere a păsărilor

Calitatea produselor avicole

Nutriţia şi alimentaţia animalelor

Anatomie şi histologie animală

Facultatea de Zootehnie

Aleea M. Sadoveanu 8

700489, Iasi, Jud. IASI, RO

tel: 0232407375

e-mail: rprobios@yahoo.com

 

 

Obiective şi activităţi în cadrul proiectului [back to TOP ]

 

Anul

Obiective

Activităţi asociate

Grad de îndeplinire

total

parţial

neîndeplinit

2010

Etapă

unică

1

Aprecierea calităţii cărnii de pasăre existenta pe piaţă/achiziţionata direct de la producător, în funcţie de sistemul de creştere al puilor broiler

Achiziţia diferenţiată a materialului biologic (carne de pasăre de pe piaţa agro-alimentară din Romania), în funcţie de sistemul tehnologic utilizat în creşterea puilor broiler

x

 

 

Recoltarea si pregătirea pentru analize a probelor de carne, din zone ale carcaselor de pui cu importanţă economică şi gastronomică (piept, aripi, pulpe superioare şi inferioare)

x

 

 

Efectuarea de analize chimice conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscată, cenuşa, proteine, grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii cărnii.

x

 

 

Efectuarea de analize pentru identificarea conţinutului cărnii în aminoacizi, acizi graşi şi colesterol (cromatografie gazoasa/lichida)

x

 

 

x

 

 

2

Investigarea calităţii ouălor de găină existente pe piaţă/achiziţionate direct de la producător, în funcţie de sistemul de creştere al găinilor ouătoare

Achiziţia diferenţiată a materialului biologic (ouă de găină de pe piaţa agro-alimentară din România), în funcţie de sistemul tehnologic utilizat în creşterea găinilor ouătoare

x

 

 

Recoltarea si pregătirea pentru analize a probelor de ouă, diferenţiat pe componente (albuş, gălbenuş)

x

 

 

2011

Etapă

unică

1

Investigarea calităţii ouălor de găină existente pe piaţă/achiziţionate direct de la producător, în funcţie de sistemul de creştere al găinilor ouătoare (continuare din etapa unica 2010)

Efectuarea de analize chimice conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscată, cenuşă, proteine, grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii ouălor.

x

 

 

Efectuarea de analize pentru identificarea conţinutului ouălor în acizi graşi si colesterol (cromatografie gazoasa/lichida)

x

 

 

2

Efectuarea unui stagiu de documentare/training intr-o instituţie de cercetare din Uniunea Europeana, privind calitatea produselor animale

Documentare privind influenta sistemului de creştere aplicat păsărilor asupra calităţii cărnii

x

 

 

Documentare privind influenta sistemului de creştere aplicat păsărilor asupra calităţii ouălor

x

 

 

Training în tehnici de laborator privind aprecierea calităţii produselor avicole, prin metode invazive şi neinvazive

x

 

 

3

Diseminarea rezultatelor obţinute

Participarea la conferinţe naţionale si internaţionale

x

 

 

Publicarea de articole în reviste ştiinţifice de circulaţie internaţională, indexate în baze de date recunoscute si cu factor de impact ridicat

x

 

 

Publicarea unui website care sa includă date privind valoarea trofico-biologica a produselor avicole, în funcţie de sistemul de creştere a păsărilor, fără a include informaţii privind mărci comerciale sau denumiri de companii etc.

x

 

 

4

Experiment pilot: creşterea găinilor ouătoare în sistem superintensiv (baterii de cuşti, convenţionale/îmbunătăţite) si de tip free-range si aprecierea calitativă a producţiei de ouă, la debutul ouatului, în vârf de ouat si în perioada de platou

Achiziţionarea materialului biologic (puicuţe de înlocuire) şi întreţinerea păsărilor în acord cu sistemele tehnologice experimentate.

x

 

 

Investigaţii privind statusul fiziologic al păsărilor studiate, pe parcursul perioadei de creştere (profil hematologic, biochimie sanguină).

x

 

 

Achiziţia de date privind parametrii tehnologici de creştere şi intensitatea producţiei. Recoltarea şi pregătirea pentru analize a probelor de ouă, diferenţiat pe componente (albuş, gălbenuş)

x

 

 

Efectuarea de analize chimice conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscată, cenuşă, proteine, grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii ouălor.

x

 

 

Efectuarea de analize pentru identificarea conţinutului ouălor în acizi graşi, colesterol, si hormoni de stres (corticosteron)

x

 

 

5

Experiment pilot: creşterea găinilor ouătoare în sistem superintensiv (baterii de cuşti convenţionale/îmbunătăţite) si de tip free-range si aprecierea calitativa a producţiei de ouă, în perioada de platou şi la încheierea perioadei de ouat

Investigaţii privind statusul fiziologic al păsărilor studiate, pe parcursul perioadei de creştere (profil hematologic, biochimie sanguină).

x

 

 

Achiziţia de date privind parametrii tehnologici de creştere şi intensitatea producţiei. Recoltarea si pregătirea pentru analize a probelor de ouă, diferenţiat pe componente (albuş, gălbenuş)

x

 

 

Efectuarea de analize chimice conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscata, cenuşa, proteine, grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii ouălor.

x

 

 

Efectuarea de analize pentru identificarea conţinutului ouălor în acizi graşi, colesterol şi hormoni de stres (corticosteron)

x

 

 

2012

Etapă

unică

1

Experiment pilot: creşterea puilor de carne în sistem intensiv si de tip free-range si aprecierea calitativa a producţiei de carne (2 repetiţii-serii experimentale)

Achiziţionarea materialului biologic (pui broiler de găina de o zi) si creşterea acestora, în funcţie de sistemul tehnologic utilizat.

 

 

Investigaţii privind statusul fiziologic al păsărilor studiate, pe parcursul perioadei de creştere (profil hematologic, biochimie sanguina).

 

 

 

Sacrificarea păsărilor. Recoltarea si pregătirea pentru analize a probelor de carne, din zone ale carcaselor de pui cu importanţă economică şi gastronomică (piept, aripi, pulpe superioare şi inferioare)

 

 

 

Efectuarea de analize chimice conform schemei Weende (umiditate, substanţa uscată, cenuşă, proteine, grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii cărnii.

 

 

 

Efectuarea de analize pentru identificarea conţinutului cărnii în aminoacizi, acizi graşi si colesterol (cromatografie gazoasa/lichidă)

 

 

 

2

Diseminarea rezultatelor obţinute

Participarea la conferinţe naţionale si internaţionale

 

 

 

Publicarea de articole în reviste ştiinţifice de circulaţie internaţionala, indexate în baze de date recunoscute si cu factor de impact ridicat

 

 

 

Publicarea unei cărţi cu date din fluxul principal de publicaţii în domeniu, dar si cu date originale privind valoarea trofico-biologica a produselor avicole, în funcţie de sistemul de creştere a păsărilor, fără a include informaţii privind mărci comerciale sau denumiri de companii etc.

 

 

 

 

 

 

Rezultate obţinute [back to TOP ]

 

 

* în anul 2010:  Raport de cercetare (pentru vizualizare aveţi nevoie de Adobe Reader instalat)

 

* în anul 2011:  Raport de cercetare (pentru vizualizare aveţi nevoie de Adobe Reader instalat)

 

 

Articole publicate [back to TOP ]

 

 

* în anul 2010:  Lucrări publicate (pentru vizualizare aveţi nevoie de Adobe Reader instalat)

 

* în anul 2011:  Lucrări publicate (pentru vizualizare aveţi nevoie de Adobe Reader instalat)

 

 

 

Page designed by Răzvan RADU-RUSU

© 2010 USAMV Iaşi - Ultima actualizare: decembrie 2011