Rezumatul
proiectului [back to TOP ]
Apropierea
termenului de 1 Ianuarie 2012 (moment de la care sistemele tehnologice
utilizate în exploatarea păsărilor din ţările membre ale UE vor trebui
adaptate obligatoriu la noile cerinţe comunitare privind bunăstarea
animalelor) a suscitat unele controverse privind calitatea cărnii de pui si a
ouălor de găina produse în sistemele convenţionale de creştere. Principalul
scop al proiectului de cercetare este de a realiza un studiu obiectiv cu
privire la calitatea nutriţional-dietetică a produselor avicole obţinute de
la pui broiler şi hibrizi ouători de găina, întreţinuţi în condiţiile
versiunilor tehnologice convenţionale (creştere la sol şi în baterii),
respectiv în cadrul versiunii alternative de tip free-range (creştere pe
aşternut permanent cu oferirea accesului permanent al păsărilor în exteriorul
halei, într-un padoc înierbat). Vor fi studiate produse deja existente pe
piaţa agro-alimentară din Romania şi vor fi organizate două experimente pilot
privind creşterea păsărilor în condiţiile oferite de sistemele amintite
anterior. De asemenea, în cadrul experimentelor pilot se vor derula
investigaţii privind statusul hematologic si biochimic sanguin al păsărilor,
pentru a evidenţia instalarea unei eventuale stări de stres care ar putea
afecta produsele avicole. Calitatea acestora va fi apreciată prin prisma
compoziţiei chimice (conţinut de apă, substanţă uscată, minerale, lipide,
proteine şi extractive fără azot), a valorii nutritivo-dietetice (conţinut în
aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, colesterol, caloricitate) dar
şi prin unele determinări efectuate pentru a detecta eventuala prezenta a
unor hormoni – markeri de stress, de tipul corticosteronului. Rezultatele vor
contribui la informarea imparţiala şi obiectivă a crescătorilor de păsări, a
procesatorilor de produse avicole şi mai ales a consumatorilor, care sunt cei
mai afectaţi de aspectele controversate prezentate uneori într-un mod
insuficient documentat ştiinţific, în mass-media naţională.
Managerul de
proiect [back to
TOP ]
Nume şi prenume
|
Titlul didactic/
ştiinţific
|
Angajat la
|
Domenii de competenţă
|
Contact
|
Răzvan Mihail RADU-RUSU
|
Asist. univ. dr.
|
U.S.A.M.V. Iaşi
|
Tehnologii de creştere a păsărilor
Calitatea produselor avicole
Nutriţia şi alimentaţia animalelor
Anatomie şi histologie animală
|
Facultatea de Zootehnie
Aleea M. Sadoveanu 8
700489, Iasi, Jud. IASI, RO
tel: 0232407375
e-mail: rprobios@yahoo.com
|
Obiective şi activităţi în cadrul proiectului [back to
TOP ]
Anul
|
Obiective
|
Activităţi asociate
|
Grad de
îndeplinire
|
total
|
parţial
|
neîndeplinit
|
2010
Etapă
unică
|
1
|
Aprecierea calităţii cărnii de
pasăre existenta pe piaţă/achiziţionata direct de la producător, în funcţie
de sistemul de creştere al puilor broiler
|
Achiziţia diferenţiată a
materialului biologic (carne de pasăre de pe piaţa agro-alimentară din
Romania), în funcţie de sistemul tehnologic utilizat în creşterea puilor
broiler
|
x
|
|
|
Recoltarea si pregătirea
pentru analize a probelor de carne, din zone ale carcaselor de pui cu
importanţă economică şi gastronomică (piept, aripi, pulpe superioare şi
inferioare)
|
x
|
|
|
Efectuarea de analize chimice
conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscată, cenuşa, proteine,
grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii cărnii.
|
x
|
|
|
Efectuarea de analize pentru identificarea
conţinutului cărnii în aminoacizi, acizi graşi şi colesterol (cromatografie
gazoasa/lichida)
|
x
|
|
|
x
|
|
|
2
|
Investigarea calităţii ouălor
de găină existente pe piaţă/achiziţionate direct de la producător, în
funcţie de sistemul de creştere al găinilor ouătoare
|
Achiziţia diferenţiată a
materialului biologic (ouă de găină de pe piaţa agro-alimentară din
România), în funcţie de sistemul tehnologic utilizat în creşterea găinilor
ouătoare
|
x
|
|
|
Recoltarea si pregătirea
pentru analize a probelor de ouă, diferenţiat pe componente (albuş,
gălbenuş)
|
x
|
|
|
2011
Etapă
unică
|
1
|
Investigarea calităţii ouălor
de găină existente pe piaţă/achiziţionate direct de la producător, în
funcţie de sistemul de creştere al găinilor ouătoare (continuare din etapa
unica 2010)
|
Efectuarea de analize chimice
conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscată, cenuşă, proteine,
grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii ouălor.
|
x |
|
|
Efectuarea de analize pentru
identificarea conţinutului ouălor în acizi graşi si colesterol
(cromatografie gazoasa/lichida)
|
x
|
|
|
2
|
Efectuarea unui stagiu de
documentare/training intr-o instituţie de cercetare din Uniunea Europeana, privind
calitatea produselor animale
|
Documentare privind influenta
sistemului de creştere aplicat păsărilor asupra calităţii cărnii
|
x
|
|
|
Documentare privind influenta
sistemului de creştere aplicat păsărilor asupra calităţii ouălor
|
x
|
|
|
Training în tehnici de
laborator privind aprecierea calităţii produselor avicole, prin metode
invazive şi neinvazive
|
x
|
|
|
3
|
Diseminarea rezultatelor
obţinute
|
Participarea la conferinţe
naţionale si internaţionale
|
x
|
|
|
Publicarea de articole în
reviste ştiinţifice de circulaţie internaţională, indexate în baze de date
recunoscute si cu factor de impact ridicat
|
x
|
|
|
Publicarea unui website care sa
includă date privind valoarea trofico-biologica a produselor avicole, în
funcţie de sistemul de creştere a păsărilor, fără a include informaţii
privind mărci comerciale sau denumiri de companii etc.
|
x
|
|
|
4
|
Experiment pilot: creşterea
găinilor ouătoare în sistem superintensiv (baterii de cuşti,
convenţionale/îmbunătăţite) si de tip free-range si aprecierea calitativă a
producţiei de ouă, la debutul ouatului, în vârf de ouat si în perioada de
platou
|
Achiziţionarea materialului biologic
(puicuţe de înlocuire) şi întreţinerea păsărilor în acord cu sistemele
tehnologice experimentate.
|
x
|
|
|
Investigaţii privind statusul
fiziologic al păsărilor studiate, pe parcursul perioadei de creştere
(profil hematologic, biochimie sanguină).
|
x
|
|
|
Achiziţia de date privind
parametrii tehnologici de creştere şi intensitatea producţiei. Recoltarea
şi pregătirea pentru analize a probelor de ouă, diferenţiat pe componente
(albuş, gălbenuş)
|
x
|
|
|
Efectuarea de analize chimice
conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscată, cenuşă, proteine,
grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii ouălor.
|
x
|
|
|
Efectuarea de analize pentru
identificarea conţinutului ouălor în acizi graşi, colesterol, si hormoni de
stres (corticosteron)
|
x
|
|
|
5
|
Experiment pilot: creşterea
găinilor ouătoare în sistem superintensiv (baterii de cuşti
convenţionale/îmbunătăţite) si de tip free-range si aprecierea calitativa a
producţiei de ouă, în perioada de platou şi la încheierea perioadei de ouat
|
Investigaţii privind statusul
fiziologic al păsărilor studiate, pe parcursul perioadei de creştere
(profil hematologic, biochimie sanguină).
|
x
|
|
|
Achiziţia de date privind
parametrii tehnologici de creştere şi intensitatea producţiei. Recoltarea
si pregătirea pentru analize a probelor de ouă, diferenţiat pe componente
(albuş, gălbenuş)
|
x
|
|
|
Efectuarea de analize chimice
conform schemei Weende (umiditate, substanţă uscata, cenuşa, proteine,
grăsimi). Calculul (determinarea) caloricităţii ouălor.
|
x
|
|
|
Efectuarea de analize pentru
identificarea conţinutului ouălor în acizi graşi, colesterol şi hormoni de
stres (corticosteron)
|
x
|
|
|
2012
Etapă
unică
|
1
|
Experiment pilot: creşterea
puilor de carne în sistem intensiv si de tip free-range si aprecierea
calitativa a producţiei de carne (2 repetiţii-serii experimentale)
|
Achiziţionarea materialului
biologic (pui broiler de găina de o zi) si creşterea acestora, în funcţie
de sistemul tehnologic utilizat.
|
|
|
|
Investigaţii privind statusul
fiziologic al păsărilor studiate, pe parcursul perioadei de creştere
(profil hematologic, biochimie sanguina).
|
|
|
|
Sacrificarea
păsărilor. Recoltarea si pregătirea pentru analize a probelor de carne, din
zone ale carcaselor de pui cu importanţă economică şi gastronomică (piept,
aripi, pulpe superioare şi inferioare)
|
|
|
|
Efectuarea de analize chimice conform
schemei Weende (umiditate, substanţa uscată, cenuşă, proteine, grăsimi).
Calculul (determinarea) caloricităţii cărnii.
|
|
|
|
Efectuarea de analize pentru
identificarea conţinutului cărnii în aminoacizi, acizi graşi si colesterol (cromatografie
gazoasa/lichidă)
|
|
|
|
2
|
Diseminarea rezultatelor
obţinute
|
Participarea la conferinţe
naţionale si internaţionale
|
|
|
|
Publicarea de articole în
reviste ştiinţifice de circulaţie internaţionala, indexate în baze de date recunoscute
si cu factor de impact ridicat
|
|
|
|
Publicarea
unei cărţi cu date din fluxul principal de publicaţii în domeniu, dar si cu
date originale privind valoarea trofico-biologica a produselor avicole, în
funcţie de sistemul de creştere a păsărilor, fără a include informaţii
privind mărci comerciale sau denumiri de companii etc.
|
|
|
|
Rezultate obţinute [back to
TOP ]
* în anul 2010: Raport de cercetare (pentru vizualizare aveţi nevoie de Adobe Reader instalat)
* în anul 2011: Raport de cercetare (pentru vizualizare aveţi nevoie de Adobe Reader instalat)
Articole publicate [back to TOP ]
* în anul 2010: Lucrări publicate (pentru vizualizare aveţi nevoie de
Adobe
Reader instalat)
* în anul 2011: Lucrări publicate (pentru vizualizare aveţi nevoie de Adobe
Reader instalat)
|
|