Despre proiect

Grant: RESURSE UMANE, contract 198/2010
Tema: RELAŢIILE APĂ PISCICOLĂ - STARE DE SĂNĂTATE GENERALĂ - CALITATEA CĂRNII LA CRAPUL AUTOHTON (CYPRINUS CARPIO)
Tipul proiectului: Proiecte de cercetare postdoctorală - tip PD
Cod proiect: CNCSIS PD_381
Autoritatea contractantă: CNCSIS-UEFISCSU, PN II - Resurse umane
Contractor: U.S.A.M.V. Iaşi
Director proiect: Dr. Mircea LAZĂR
Rezumatul proiectului:  

Inceputurile acvaculturii dateaza de mai bine de 4 milenii, aceasta preocupare umana avand o contributie crescanda la realizarea necesarului de bunuri, in primul rand alimentare pentru omenire. Ramura de baza a acvaculturii este piscicultura, iar performantele productive ale acestui domeniu sunt strans legate de starea de sanatate a pestilor.

Tema de cercetare vizeaza patologia crapului autohton (Cyprinus carpio), crescut atat in mediu natural, cat si in cel intensiv in amenajari sistematice, acesta fiind principalul gen taxonomic care se exploateaza in tara noastra ca sursa de carne de peste cu mare valoare biologica in general, dietetica in special.

In prima parte a proiectului se vor face determinari ale calitatii apei piscicole din cele doua bazine luate in studiu: raul Prut si raul Jijia (ferma Vladeni) si unele determinari hematologice la indivizii pescuiti din cele doua locatii.

Partea a doua a programului de cercetare este destinata efectuarii de studii pentru stabilirea bazei morfologice (leziuni) a bolilor depistate, completate cu examene complementare pentru elucidarea etiologiei acestora.

Investigatiile morfologice constau in examene necropsice, histopatologice si electronomicroscopice, iar cele etiologice in examene parazitologice, bacteriologice si virusologice. Se va determina si calitatea nutritiva a carnii de crap, pe baza descrierii unor indicatori biochimici. Vor fi evaluate economic pierderile cauzate de diversele boli prin leziunile acestora si va fi elaborat un program eficient de preventie si combatere a acestora.

In urma cercetarilor intreprinse pe teren si in laboratoare se vor stabili epidemiologia si implicatiile in sanatatea publica ale unor maladii la crapul comun.

© 2010-2012 USAMV Iaşi ¦ Ultima actualizare: 5 iulie 2012