english  
 

[Scop]   [Obiective]   [Avantaje]   [Valorificare]   [Rezultate]   [Tineri cercetători]   [Contact]


Programul CNCSIS: IDEI
Tipul proiectului: Proiect de cercetare exploratorie
Cod: ID_666
Contractul de finantare: nr. 275 / 1 oct 2007
Perioada: 2007 – 2010
Denumirea: Cercetari pentru determinarea cantitativa simultana a
patru bacterii patogene din produse alimentare prin
PCR in timp real multiplex
Director de proiect: Sef lucrari Dr. Viorel FLORISTEAN
Echipa de cercetare: Prof. univ. Dr. Mihai CARP-CARARE
(conducator de doctorat)
  Sef lucrari Dr. Catalin CARP CARARE
  Doctorand Carmen CRETU
  Doctorand Alina VLAD SABIE

Scopul

Scopul cercetarii este de a obtine un instrument de diagnostic performant, bazat pe tehnica de PCR in timp real multiplex, pentru a putea detecta si cuantifica in produse alimentare diverse, intr-o singura determinare, patru bacterii considerate pericole microbiologice pentru sanatatea consumatorilor Este vorba de Salmonella spp., Campylobacter spp., Escherichia coli O157:H7 si Listeria monocytogenes. O astfel de tehnica va favoriza investigatiile pentru a limita numarul de teste si va creste eficacitatea economica a producatorilor.


Obiective

validarea conditiilor de PCR in timp real pentru detectare unica de Salmonella, de E.coli O157:H7, de Corynebacterium spp. si de Listeria monocytogenes, pornind de la suse de colectie si de la substrate alimentare contaminate experimental. Vor fi stabilite conditii specifice optime (amorse, sonde de ADN, temperaturi, cicluri de reactie etc.)
realizarea si validarea unui control intern util la detectarea cantitativa prin PCR in timp real a bacteriilor amintite.
precizarea eventualilor inhibitori de reactie pentru metodele validate de detectare prin PCR in timp real a celor patru patogeni.
punerea la punct a unei tehnici de detectare cantitativa simultana prin PCR in timp real multiplex pentru cele patru bacterii enuntate, tinand cont de necesitatea practica de detectare cat mai rapida si cu costuri reduse a pericolelor microbiologice din alimente.
validarea procedurilor de utilizare a acestor PCR in timp real multiplex din punct de vedere al specificitatii, sensibilitatii, reproductibilitatii precum si robustetii, pentru folosirea lor in cadrul implementarii masurilor de autocontrol din industria alimentara.
Obiective, activităţi şi gradul de realizare al acestora:
  • 2007
  • 2008
  • 2009

Avantaje estimate

Prin cercetari avansate se va permite rezolvarea unor probleme complexe, legate de garantarea sanatatii consumatorilor. Vor fi abordate studii de frontiera, care presupun cunostinte profunde de biologie moleculara, de microbiologie si de siguranta a alimentelor.
Investitiile in cercetarea inocuitatii alimentelor vor reduce costurile pentru industrie si pentru sistemele de sanatate si vor creste competitivitatea producatorilor pe pietele internationale.

Prin realizarea acestei cercetari se va extinde baza de cunostinte si va creste capacitatea de cercetare de la Facultatea de Medicina Veterinara Iasi, cu implicatii favorabile asupra competitivitatii internationale si dezvoltarea de complementaritati cu interesele laboratoarelor de cercetare europene.

Prin schimburi internationale de informatii si experienta se vor pune bazele armonizarii, validarii si standardizarii in Europa a unor metode de diagnostic cantitativ prin PCR in timp real.

Validarea rezultatelor cercetarii precum si stagiile prevazute a fi desfasurate in laboratorul de microbiologie alimentara de la Facultatea de Medicina Veterinara din Liege (Belgia) vor duce la cresterea cercetarii iesene in plan international si la dezvoltarea tinerilor cercetatori implicati in proiect, mai ales a doctoranzilor.


 

Valorificarea si diseminarea rezultatelor cercetarii

organizarea de mese rotunde;
participare la seminarii si congrese stiintifice de specialitate;
publicatii stiintifice in reviste aflate in fluxul stiintific de informatii;
brevete;
redactarea de teze de doctorat.
Articole publicate:
  • 2009 — 2010

Rezultate

Raport 2007
Raport 2008
Raport 2009
Raport 2010

Tineri cercetători

Implicarea tinerilor cercetători în proiect
  • 2007
  • 2008
  • 2009
  • 2010

Contact

Şef lucrări Dr. Viorel FLORIŞTEAN
Facultatea de Medicină Veterinară - USAMV Iaşi
Aleea Mihail Sadoveanu nr.8, 700490, Iaşi, România
telefon: +40 232 407372
fax: +40 232 219113
E-mail: vfloristean@uaiasi.ro
Website: www.uaiasi.ro

 

©2007 USAMV Iaşi - Ultima actualizare: 24 ianuarie 2011