Despre proiect

Programul CNCSIS: IDEI
Competiţie: IDEI: Proiecte de cercetare exploratorie
Autoritatea contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiintifice Universitare (UEFISCSU)
Contractor: Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi
Titlul proiectului: Dezvoltarea unei metode de identificare la pisicile infectate natural a coronavirusurilor care segregă între genotipul canin şi felin
Contract de finanţare: nr. 1056/2009
Cod proiect: ID_1129
Durata proiectului: 2009 - 2011
Director proiect: Prof. dr. Mihai CARP-CĂRARE
Rezumatul proiectului:  

Coronavirozele de la om şi animale reprezintă un grup de boli extrem de răspândite şi cu diferite variante patogene şi nepatogene în cadrul genului şi speciilor.

Agentul etiologic al acestor boli este un virus din familia Coronaviridae. Ordinul Nidovirales include 3 familii virale: Coronaviridae, Arteriviridae şi Ronoviridae, o varietate de virus cu forma de bagheta (rod în engleza) care infectează nevertebratele (creveţii). Familia Coronaviridae cuprinde genurile Coronavirus şi Torovirus.

Aceste virusuri sunt relativ restrictive în alegerea gazdei, infectand doar gazdele naturale şi speciile de animale relativ apropiate. Ocazional, infecţia cu coronavirus depăşeşte bariera de specie (infecţia experimentală a câinelui cu TGEV) şi de asemenea de la câine la pisică, dovada fiind specia izolată în cadrul laboratorului UMR 1161 Alfort Franta, de o echipă din care a făcut parte şi un membru al echipei de cercetare. Vectorii biologici sunt necunoscuţi, dar transmiterea pe cale respiratorie, fecală şi orală sunt frecvente.

FCoV este de regulă asociat cu infecţiile enterice medii, dar pot produce şi o boală mediată imun fatală denumită peritonită infecţioasă felină (FIP). Cercetări recente sugerează că pisicile pot fi infectate de grupul I de coronavirusuri non feline şi în particular de CCoV. Aminopeptidaza N felină serveşte ca receptor pentru FCoV şi CCoV. FCoV - tulpina de laborator tipul II a luat naştere din recombinarea ARN omolog între CCoV şi tipul I de FCoV, dar tulpinile CCoV nu au fost izolate de la pisicile infectate natural.

Pentru a examina posibilitatea cross-contaminării coronavirusului la pisici cu tulpinile CCoV, s-au amplificat genele N şi M şi s-au secvenţializat produşii PCR după clonare. Unele gene N sau M nu au fost amplificate, probabil datorită încărcăturii virale apropiată de sensibilitatea prag a tehnicii RT-PCR. Analiza arborelui filogenetic a permis observarea că secvenţele genelor N şi M ale majorităţii tulpinilor de coronavirus sunt constituite în două ramificaţii care corespund genotipurilor tipice FCoV şi CCoV. Interesant este faptul că tulpina FCoV-57 (izolată la UMR 1161 Paris) a format o ramură discretă intermediară între FCoV şi CCoV. Multiple aliniamente de aminoacizi au arătat dacă izolatul conţine reziduuri tipice ale tuplinilor CCoV în proteinele N şi M.

Considerăm că proiectul va avea un impact deosebit asupra cercetării în domeniul medicinei veterinare, fiind cunoscute efortul şi preocupările cercetatorilor în acest domeniu de a găsi şi studia mecanismele patogenetice ale acestor coronavirusuri în funcţie de specia de animal şi de varietatea implicată, precum şi găsirea unei modalităţi de prevenţie specifică fără ca acestea să implice reacţii adverse şi fără a prejudicia sănătatea animalului.

© 2010 USAMV Iaşi ¦ Ultima actualizare: 2 aprilie 2010