Bine aţi venit!
Programul CNCSIS: IDEI
Tipul proiectului: Proiect de cercetare exploratorie
Autoritatea contractantă: Uniunea Executivă Pentru Finanţarea Īnvaţămāntului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU)
Contractor: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi
Denumirea proiectului: PROMOVAREA VITICULTURII DURABILE ĪN ZONA DE NORD EST A ROMĀNIEI
Codul proiectului: ID_1141
Contractul de finanţare: nr. 1100/2009
Durata proiectului: 2009-2011
Valoarea proiectului: 1000000 lei
Director de proiect: Prof. univ. dr. Rotaru Liliana
Dezvoltarea durabilă a reţinut atenţia specialiştilor încă de la apariţia raportului Comisiei Mondiale pentru Mediu şi Dezvoltare «Viitorul nostru comun» în anul 1972, acest concept fiind dezvoltat şi integrat în strategiile de dezvoltare economico-sociale. În cadrul Conferinţei de la Rio de Janiero, din iunie 1992, a fost statuat faptul că mediul şi dezvoltarea economică sunt compatibile, având obiective complementare. Prin adoptarea Agendei 21 ca urmare a acordului internaţional exprimat în Declaraţia de la Rio de Janiero, dezvoltarea durabilă s-a constituit în opţiune strategică globală de acţiune.
Viticultura durabilă aşa cum este este definită în Rezoluţia O.I.V. CST 1/2004 reprezintă: dezvoltarea unui concept unitar privind sistemele de producere şi prelucrare a strugurilor, în armonie cu perenitatea economică şi structurală a terroir-ului viticol, a calităţii şi siguranţei produselor obţinute, în contextul practicării unei viticulturi sigure, care să tină cont riscurile legate de mediu, de siguranţa consumatorilor şi care să valorizeze aspectele legate de patrimoniu, istorie, cultură, ecologie şi peisagere ale zonei viticole.
Scopul principal al acestui proiect îl constituie remodelarea şi optimizarea tehnologiilor de cultură ale viţei de vie in zona de NE a tării, în conformitate cu cerinţele viticulturii durabile. Obiectivul general urmărit este: reevaluarea şi eficientizarea valorificării resurselor naturale şi de productie din ecosistemul viticol, în condiţiile exploatării durabile a plantaţiilor de viţă de vie din zona de NE a ţării.
Activităţile propuse a se desfăşura în cadrul proiectului vor conduce la aplicarea cu succes a verigilor tehnologice specifice într-un volum adecvat, considerate ca bază a promovării viticulturii durabile şi care, în acelaşi timp, pot contribui substanţial la protecţia solului şi altor resurse de mediu împotriva degradării şi la creşteri semnificative ale producţiei viticole în asociaţiile de producători din NE ţării.
 
Home | Obiective | Echipa | Rezultate | Contact
Copyright © 2009 Positive Media