english

Obiectivele proiectului

Cercetarile in cadrul viitorului proiect isi propun studiul avansat al glomerulonefritelor imune la caine. Investigatiile vor fi efectuate pe caini bolnavi dar si eutanasiati din motive umanitare (boli cronice, cahectizante, diverse tumori, varsta inaintata cu alterarea grava a functiilor vitale, boli autoimune ajunse incompatibile cu viata, etc).

Examenele citologice si histopatologice vor fi completate de examene imunocitochimice, imunohistochimice si electronomicroscopice. Coroborarea acestor rezultate vor ajuta la explicarea mecanismului etiopatogenetic in instituirea glomerulonefritelor imune.

Mecanismul de producere a glomerulonefritelor imune se poate incadra in doua categorii: glomerulonefrite produse de complexe imune depozitate in glomerul si glomerulonefrite produse de anticorpi anti-membrana bazala.

Avalansa de fenomene inflamatorii declansata dupa depunerea complexelor imune circulante sau dupa formarea lor in situ din varii cauze se perpetueaza la nesfarsit, afectand integritatea membranei bazale glomerulare si permeabilitatea acesteia.

Prin examene imunocitochimice si imunohistochimice, utilizand anticorpi marcati specifici sau nespecifici se vor urmari depunerea la nivelul membranelor bazale ale capilarelor glomerulare subendotelial, intramembranar si subepitelial a IG A, Ig G, Ig M, C1q, C4, C3 (factorul nefrotic - C3NeF) sau a complexelor membranare de atac C5B-C9.

Ne propunem, deasemeni, identificarea si incadrarea morfologica a glomerulonefritelor imune la caine, stabilirea criteriilor de recunoastere si etichetare a tipurilor morfologice de glomerulopatii, evaluarea lor ca repere pentru diagnosticul si prognosticul in cadrul unei boli generale.

© 2010 USAMV Iaşi ¦ Ultima actualizare: 26 iulie 2013