|
|||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||
Parteneri
Personal
Obiective
Impact
Valorificare
Rezultate obţinute
Raport final
Contact
|
REFERINŢE
PROGRAMUL CERCETARE DE EXCELENTA
Contractor : Universitatea de Ştiinţe Agricole şi
Medicină Veterinară Iaşi TITLU
EVALUAREA STADIULUI ACTUAL SI A POTENTIALULUI DE DEZVOLTARE A PRODUCTIEI
LEGUMICOLE ECOLOGICE IN ZONA DE NORD-EST A ROMANIEI
|
||||||||||||||||||||
REŢEAUA DE
CERCETARE
|
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
1.
Evaluarea resurselor de cadru natural,
economic şi social pentru realizarea conversiei la producţia
legumicolă ecologică. Acest obiectiv se va realiza în mod analitic pentru
fiecare categorie de resurse şi va asigura răspunsul la
întrebarea : există sau nu condiţii obiective pentru
conversie? 2.
Studiul atitudinii şi
preferinţelor consumatorilor şi producătorilor faţă
de producţia legumicolă ecologică. Acest obiectiv va rezolva
problemele legate de percepţia, atractivitatea şi interesul
consumatorilor, dar mai ales a producătorilor faţă de
producţia legumicolă ecologică. 3.
Studiul principalilor factori de risc din
producţia legumicolă ecologică. Acest obiectiv va elucida
răspunsul la întrebarea: în ce măsură producţia
legumicolă ecologică este supusă unor riscuri şi care
sunt acestea: non-eficienţa economică, lipsa unei pieţe
specifice, metode de protecţie a culturilor faţă de boli,
dăunători şi buruieni mai puţin eficiente şi
insuficiente, costurile mai ridicate cu forţa de muncă. 4.
Studii de caz referitoare la procesul de
conversie la producţia legumicolă ecologică. Realizarea acestui obiectiv
va pune în evidenţă şi va analiza patru situaţii :
ferme legumicole ecologice de succes, ferme legumicole aflate în stadiul de
conversie, ferme legumicole de tip convenţional cu potenţial de conversie
la producţia ecologică şi ferme legumicole care nu au
potenţial de conversia la sistemul ecologic. 5.
Elaborarea conceptuală şi
proiectarea modelelor de trecere (conversie) la producţia
legumicolă ecologică. Realizarea acestui obiectiv va asigura elaborarea
soluţiilor program necesare recomandărilor pentru promovarea
producţiei ecologice în diferite tipuri de ferme legumicole. |
|||||||||||||||||||||
IMPACTUL TEHNIC, ECONOMIC ŞI SOCIAL AL PROIECTULUI Impactul asupra
dezvoltării rurale.
Dezvoltarea producţiei ecologice fiind o cale de asigurare a durabilităţii
sectorului agricol, sector care este sectorul de bază majoritar al
economiei satelor. Durabilitatea sistemului de producţie determină
durabilitate şi, implicit, dezvoltare economico-socială a zonelor
rurale. O dezvoltare a acestei zone se va suprapune pe programul
naţional şi european de dezvoltare. |
|||||||||||||||||||||
PLANUL DE VALORIFICARE/DISEMINARE Potenţialii
beneficiari ai rezultatelor acestui proiect: Cercetările realizate
cu scopul de a promova agricultura/legumicultura ecologică sunt de mare
utilitate, cu precădere producătorilor şi, nu în ultimă
instanţă, consumatorilor de produse agricole (legumicole). În mod
particular, asemenea cercetări, inclusiv cele care aparţin proiectului
propus, vor ajuta factorii de decizie politico-administrativă pentru
elaborarea strategiilor de dezvoltare ale fiecărei localităţi
rurale. Avem în vedere aici prefecturile, consiliile judeţene, oficiile
judeţene pentru consultanţă agricolă. De asemenea,
rezultatele cercetărilor preconizate vor fi utile factorilor de decizie
de la nivel naţional (Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului
ş.a.). Rezultatele cercetărilor au şi o valoare
intrinsecă, teoretică şi practică, ca mod de abordare,
metode de cercetare şi prelucrare ştiinţifică a datelor. Mediatizarea
rezultatelor obţinute se va realiza prin mai multe căi şi
mijloace:
·
prezentarea rezultatelor în cadrul unor sesiuni
de comunicări ştiinţifice pe domeniul abordat |
|||||||||||||||||||||
Raport de cercetare — etapa I - a: Elaborarea protocolului de cercetare şi training Raport de cercetare — etapa a II - a: Evaluarea condiţiilor de cadru natural şi economico - sociale Raport de cercetare — etapa a III - a: Studiul atitudinii şi preferinţelor Raport de cercetare — etapa a IV - a: Studiul factorilor de risc, utilizare HACCP, studii de caz Raport de cercetare — etapa a V - a: Elaborarea modelului de conversie
|
|||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||
Ultima actualizare: 23 februarie 2007 |