ENGLISH

 

 

Parteneri

Personal

Obiective

Impact

Valorificare

Rezultate obţinute

Raport final

Contact

 

REFERINŢE

PROGRAMUL CERCETARE DE EXCELENTA


Modulul I -Proiecte de cercetare-dezvoltare complexe
Acronimul Propunerii : PRODLECO
Contract nr. : 31/2006
Autoritatea contractantă:  PROGRAMUL AGRAL -
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti

Contractor : Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi
Perioada de derulare: 2006-2008

TITLU

EVALUAREA STADIULUI ACTUAL SI A POTENTIALULUI DE DEZVOLTARE A PRODUCTIEI LEGUMICOLE ECOLOGICE IN ZONA DE NORD-EST A ROMANIEI

 

back

PARTENERI

REŢEAUA DE CERCETARE

DENUMIREA ORGANIZAŢIEI

Rolul in proiect

Persoană
responsabilă

Coordonate
persoană contact

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi
Medicină Veterinară Iaşi (USAMV Iaşi)

Co- P1

Prof. dr.
Neculai MUNTEANU

Aleea Mihail Sadoveanu, 3,
700490 - Iaşi
nmunte@uaiasi.ro
www.uaiasi.ro

Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău (SCDL Bacău)

P2

CP I, Dr. Ing.

Lucian STOIAN

Calea Bârladului nr. 220, 600388- Bacău

sclbac@artelecom.net www.artelecom.net/legumebac

 

Institutul de Cercetări Biologice Iaşi, filială INCDSB Bucureşti  (ICB Iaşi)

P3

Dr. Ing.

Alecu DIACONU

Bdul Carol I, nr. 20A,

700506 – Iaşi

alecu_diaconu@uaic.ro

Academia Română- Filiala Iaşi, Institutul de Cercetări Economice şi Sociale ,,Gh. Zane” Iaşi (ICES Iaşi)

P4

Dr. Ec.

Valentin - Mihai Bohatereţ

B-dul Carol I, nr. 8,

700506 – Iaşi

sebastian_bruma@yahoo.com

back

MEMBRII ECHIPEI

UŞAMV Iaşi

(Co-P1)

SCDL Bacău (P2)

ICB Iaşi (P3)

ICES Iaşi (P4)

Munteanu Neculai

Talmaciu Mihai

Ulea Eugen

Draghia Lucia

Stan Teodor

Talmaciu Nela

Stoleru Vasile

Chelariu Liliana

Păduraru Ilie-Emilian

Apetrei Veronica

Stefanovici Lacramioara

Stoleru Carmen

Stan Catalin

Popa Diana

Gâlea Elena

Bordei Diana

Bitic Liliana

Ipatioaie Danut -Costel

 

Stoian Lucian

Fălticeanu Marcela

Călin Maria

Ambăruş Silvica

Mihu Ghică

Cristea Tina Oana

Cărare Mihaela

Drăghici Maricica

Ilie Camelia

Nantu Andreea

Pătrăţanu Florentina

Ungureanu Marina

Lungu Liliana

Radu Ionel

Dănilă Ionel

Paraschiv Gheorghe

Lăcătuş Adrian

Stratulat Vasile

Tamas Eugen

Arama Petru

Miftode Ioan

Ursu Ioan

 

Diaconu Alecu

Grecu Marius

Cozma Valentin

Parepa Mădălin

Closca Cornelia

Filote Dragoş

 

Bohatereţ Valentin - Mihai

Brumă Ioan Sebastian

Matei Daniela

 

back

OBIECTIVELE PROIECTULUI

1.     Evaluarea resurselor de cadru natural, economic şi social pentru realizarea conversiei la producţia legumicolă ecologică. Acest obiectiv se va realiza în mod analitic pentru fiecare categorie de resurse şi va asigura răspunsul la întrebarea : există sau nu condiţii obiective pentru conversie?

2.     Studiul atitudinii şi preferinţelor consumatorilor şi producătorilor faţă de producţia legumicolă ecologică. Acest obiectiv va rezolva problemele legate de percepţia, atractivitatea şi interesul consumatorilor, dar mai ales a producătorilor faţă de producţia legumicolă ecologică.

3.     Studiul principalilor factori de risc din producţia legumicolă ecologică. Acest obiectiv va elucida răspunsul la întrebarea: în ce măsură producţia legumicolă ecologică este supusă unor riscuri şi care sunt acestea: non-eficienţa economică, lipsa unei pieţe specifice, metode de protecţie a culturilor faţă de boli, dăunători şi buruieni mai puţin eficiente şi insuficiente, costurile mai ridicate cu forţa de muncă.

4.     Studii de caz referitoare la procesul de conversie la producţia legumicolă ecologică. Realizarea acestui obiectiv va pune în evidenţă şi va analiza patru situaţii : ferme legumicole ecologice de succes, ferme legumicole aflate în stadiul de conversie, ferme legumicole de tip convenţional cu potenţial de conversie la producţia ecologică şi ferme legumicole care nu au potenţial de conversia la sistemul ecologic.

5.     Elaborarea conceptuală şi proiectarea modelelor de trecere (conversie) la producţia legumicolă ecologică. Realizarea acestui obiectiv va asigura elaborarea soluţiilor program necesare recomandărilor pentru promovarea producţiei ecologice în diferite tipuri de ferme legumicole.

 

back

IMPACTUL TEHNIC, ECONOMIC ŞI SOCIAL AL PROIECTULUI

Se identifică impactul tehnic, economic, social şi asupra mediului pe care îl pot avea rezultatele proiectului

Rezultatele proiectului propus vor avea un impact major de natura tehnică, economică, socială şi de mediu, aşa după cum reiese din scopul şi obiectivele menţionate în capitolele anterioare.

Impactul tehnic. Proiectul militează pentru promovarea, introducerea şi dezvoltarea unui nou sistem de exploatare a terenurilor legumicole, respectiv sistemul de agricultură ecologică / organică / biologică. În mod concret, proiectul are rolul de a găsi soluţiile de natură tehnologică, economică, socială, financiară, social-profesională prin care să fie promovată legumicultura ecologică în fermele private din zona de nord-est a României.

Impactul tehnic este relevant şi la nivelul sistemului de învăţământ. Prin realizarea proiectului se acumulează cunoştinţe şi experienţă, inclusiv practică, de natură tehnică, care va îmbogăţi tezaurul ştiinţifico-tehnic.

Impactul economic se evidenţiază în cadrul proiectului, prin faptul că promovarea legumiculturii ecologice va determina eficienţa economică necesară care va asigura durabilitatea dezvoltării comunităţii rurale. Deşi sistemul de agricultură ecologică este considerat de partizanii sistemelor convenţionale ca fiind mai puţin eficiente din punct de vedere economic, arată că, dacă este asigurată piaţa acestor produse, iar consumatorii sunt conştientizaţi de importanţa sanogenă a alimentelor ecologice, sunt realizate premisele eficienţei economice ale acestui sistem de legumicultură.

Impactul social. Faptul că proiectul promovează dezvoltarea legumiculturii ecologice, înseamnă implicit că aceasta va avea un impact deosebit asupra comunităţilor rurale din punct de vedere social. Acest lucru rezultă din aceea că prin practicarea unei legumiculturi ecologice se asigură noi locuri de muncă, care, datorită unei eficienţe economice ridicate, vor fi mai bine salarizate.

Impactul social al proiectului reiese şi din faptul că prin promovarea legumiculturii ecologice se asigură o producţie de legume ecologice, esenţial mai sănătoase pentru hrana populaţiei. Se asigură astfel o hrănire mai sănătoasă, se reduc riscurile de îmbolnăvire, inclusiv intoxicare şi se asigură premisele însănătoşirii, acolo unde este cazul, a populaţiei, mai ales a oamenilor în vârstă şi copiilor.

Impactul asupra mediului şi a resurselor naturale. Producţia agricolă/legumicolă ecologică are ca principal rol conservarea mediului înconjurător şi folosirea raţională/durabilă a resurselor naturale. Impactul se va defini prin: reducerea chimizării şi poluării, modalităţi noi, puţin agresive asupra solului prin lucrări mecanice care ar putea dăuna structurii, permeabilităţii şi microflorei solului.

Impactul asupra dezvoltării rurale. Dezvoltarea producţiei ecologice fiind o cale de asigurare a durabilităţii sectorului agricol, sector care este sectorul de bază majoritar al economiei satelor. Durabilitatea sistemului de producţie determină durabilitate şi, implicit, dezvoltare economico-socială a zonelor rurale. O dezvoltare a acestei zone se va suprapune pe programul naţional şi european de dezvoltare.

back

PLANUL DE VALORIFICARE/DISEMINARE

Potenţialii beneficiari ai rezultatelor acestui proiect:

Cercetările realizate cu scopul de a promova agricultura/legumicultura ecologică sunt de mare utilitate, cu precădere producătorilor şi, nu în ultimă instanţă, consumatorilor de produse agricole (legumicole). În mod particular, asemenea cercetări, inclusiv cele care aparţin proiectului propus, vor ajuta factorii de decizie politico-administrativă pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare ale fiecărei localităţi rurale. Avem în vedere aici prefecturile, consiliile judeţene, oficiile judeţene pentru consultanţă agricolă. De asemenea, rezultatele cercetărilor preconizate vor fi utile factorilor de decizie de la nivel naţional (Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului ş.a.). Rezultatele cercetărilor au şi o valoare intrinsecă, teoretică şi practică, ca mod de abordare, metode de cercetare şi prelucrare ştiinţifică a datelor.

 

Mediatizarea rezultatelor obţinute se va realiza prin mai multe căi şi mijloace:

  • pagina web pe internet;
  • reclame în reviste de specialitate, reclame radio-TV;
  • workshop-uri;
  • broşuri, pliante, CD-uri;
  • îndrumătoare/ghiduri;
  • lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate la nivel naţional şi internaţional;

·         prezentarea rezultatelor în cadrul unor sesiuni de comunicări ştiinţifice pe domeniul abordat

back

REZULTATE OBŢINUTE

Raport de cercetare — etapa I - a: Elaborarea protocolului de cercetare şi training

Raport de cercetare — etapa a II - a: Evaluarea condiţiilor de cadru natural şi economico - sociale

Raport de cercetare — etapa a III - a: Studiul atitudinii şi preferinţelor

Raport de cercetare — etapa a IV - a: Studiul factorilor de risc, utilizare HACCP, studii de caz

Raport de cercetare — etapa a V - a: Elaborarea modelului de conversie

 

RAPORT FINAL

Raportul final de cercetare pentru proiectul „Evaluarea stadiului actual si a potentialului de dezvoltare a productiei legumicole ecologice în zona de nord-est a României” - PRODLECO

Raport final PRODLECO — anexă

 

PERSOANA CONTACT

Prof. dr. Neculai MUNTEANU – Director proiect
Facultatea de Horticultură - USAMV Iaşi
Aleea Mihail Sadoveanu nr.3,
700490, Iaşi, România

telefon: +40 232 407459
fax: +40 232 260650
e-mail: nmunte@uaiasi.ro
http://www.uaiasi.ro

 

 

Ultima actualizare: 23 februarie 2007