CEEX 2005

 

CERCETARE DE EXCELENTA

 

 

REFERINTE

 

Modulul II – Proiecte de dezvoltare a resurselor umane pentru cercetare
Contract nr.: 3260/19.10.2005
Autoritatea contractoare: Ministerul Educatiei si Cercetarii, Romania
Contractor: Universitatea de Stiinte Agricole şi Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, Iasi, Romania
Durata: 2005-2007

 

TITLUL PROIECTULUI

 

CERCETARI PRIVIND INFLUENTA UNOR PROCESE FIZIOLOGICE SI BIOCHIMICE IN INTERACTIUNEA ALTOI-PORTALTOI CU ROL IN SPORIREA AGROPRODUCTIVITATII UNOR SOIURI DE POMI SI MODELAREA MATEMATICA A FENOMENULUI

 

Ř      Personal

Ř      Obiective

Ř      Impact

Ř      Diseminarea datelor

Ř      Soiuri de par si prun studiate in 2006

Ř      Contact

 

ObIECTIVE

 

1.      Dezvoltarea bazei de date care sa contina rezultatele cercetarilor efectuate, pana la ora actuala in domeniul temei proiectului si stabilirea de legaturi de comunicare cu cercetatori din lume, care au obtinut rezultate semnificative in domeniul ameliorarii si producerii materialului saditor pomicol.

2.      Monitorizarea dinamicii unor procese fiziologice si a unor indici biochimici la pomii altoiti.

3.      Testarea stabilitatii unor sisteme genetice de tip altoi-portaltoi.

4.      Modelarea matematica a corelatiei dintre stabilitatea si agroproductivitatea unei asociatii si dinamica indicilor biometrici, biochimici si fiziologici.

5.      Sinteza datelor referitoare la asociatiile de tip altoi-portaltoi de tip par-gutui si elucidarea unor cauze ale complexului sistem ce sta la baza graduarii compatibilitatii.

6.      Diseminarea rezultatelor cercetarilor.

 

IMPACT

 

Documentarea detaliata si crearea unei baze de date, care sa includa toate informatiile din domeniu referitoare la subiect, presupune dezvoltarea abilitatilor de analiza si sinteza stiintifica de calitate ridicata, iar parcurgerea unui material vast dezvolta cercetatorilor simtul respectului fata de cercetarile realizate anterior.

Un alt aspect pe care se va pune accent in perioada documentarii este studiul detaliat al protocoalelor de lucru, in vederea dezvoltarii unui simt al rigorii in respectarea fiecarei etape intru obtinerea rezultatelor corecte.

Dezvoltarea abilitatilor de lucru în echipa (team work), pentru realizarea unui scop unic si o initiere a fiecarui membru în domeniile de competenta a participantilor.

Determinarile biometrice, biochimice si fiziologice presupun o cunoastere profunda a proceselor si importantei indicilor analizati – fapt ce stimuleaza curiozitatea stiintifica si creste calitatea cerectatorilor.

Monitorizarea starii sanitare a asociatiilor din experientele montate are drept scop dezvoltarea abilitatii de abordare multilaterala a unui subiect ingust.

Analizele anatomo-morfologice, biometrice, biochimice si fiziologice au drept rol dezvoltarea abilitatilor de utilizare a aparaturii performante.

Testarea compatibilitatii asociatiilor de tip altoi-portaltoi (par-gutui) presupune dezvoltarea abilitatilor de munca in afara laboratoarelor (in mediul natural al pomilor), activitate cu specific horticol si stabilirea unor relatii de schimb reciproc de experienta cu tehnicienii si cercetatorii din alte sectoare de cercetare.

Colaborarea cu caracter pluridisciplinar intre pomicultura, fiziologie vegetala si biochimie la care se adauga si relatia interdisciplinara cu modelare matematica a proceselor, presupune alinierea cercetatorilor de competenta agronomica la standardele secolului, privind utilizarea limbajului informatic, hardware-ului si software-ului. Acest fapt va avea ca rezultat, dezvoltarea si aprofundarea aptitudinilor tehnice si reducerea timpului alocat activitatii de prelucrare a datelor, sinteza si analiza datelor experimentale, în favoarea activitatii de informare si reactualizare a cunostintelor.

O alta directie care se doreste a fi dezvoltata este implementarea tehnologiilor informationale si multimedia de ultima ora, ce stimuleaza si îmbunatateste interactivitatea cercetator-tehnologie.

 

dISEMINAREA DATELOR

 

Valorificare si diseminarea rezultatelor va fi realizata prin participarea la sesiuni stiintifice, congrese si simpozioane a postdoctoranzilor angajati in cadrul programului de crecetare cu comunicari si referate.

O serie din datele obtinute in rezultatul cercetarilor vor fi propuse pentru a fi publicate in revistele de specialitate din tara, dar si din strainatate.

Pentru a infiinta in cadrul institutiei, la care este angajat aplicantul, un centru de cercetare postdoctoral de durata (studiul amplu si profund al unor aspecte complexe poate fi facut pe o perioada prelungita de timp, abordarea prin prisma fiziologiei a pomiculturii nu este o directie de cercetare epuizata, ci de mare actualitate) se preconizeaza crarea unei baze de date electronice, unde sa se regaseasca publicate in varianta on-line rezultatele referitoare la fiziologia si biohimia culturilor horticole, in vederea promovarii acestora si a afirmarii pe plan mondial. Tot in aceasta directie se vor crea forumuri de discutii, cu rol de ataragere de tineri absolventi in domeniul cerectarii doctorale, dar si de excelenta si a stabilire a unor relatiii de colaborare cu tineri, dar si experimentati cercetatori starini din domeniu.

Asociatiile de tip altoi-portaltoi cu stabilitate si caracracteristici agroproductive ridicate, obtinute in cadrul cercetarilor vor fi recomandate pentru testare ulterioara, in vederea introducerii in acestora in productie.

Modelarea matematica a unui fenomen biologic se poate finaliza cu crearea unui program – soft care poate fi utilizat in cercetare, dar cu o completare si ajustare ulterioara (privind productiile obtinute si caliatea acestora – obiectiv care poate fi realizat dupa o perioada de ani, mai mare decat cea preconizata de catre acest tip de modul de cerecetare de excelenta) poate fi difuzat si catre producatori sau integart in programe informatice pentru pomicultori (in cazul dat) care sunt pe plan mondial si speram sa apara si pe plan local. Aceste soft-uri au rol de simplificare si rentabilizare a agriculturii, in general, si horticulturii in special.

Rezultatele finale ale cercetarilor vor fi publiacte sub forma de brosuri sau carti la edituri din tara si strainatate.

 

CURE CONTESA DE PARIS

EURAS WILLIAMS

STANLEY TULEU GRAS

CENTENAR PESCĂRUS

 

CONTACTE

 

DIRECTOR DE PROGRAM: Gradinariu Gica

Numele institutiei: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA “ION IONESCU DE LA BRAD”, IASI, ROMANIA

Facultatea: HORTICULTURA

Functia: PROFESOR

Address: ALEEA MIHAIL SADOVEANU NR 3, 700490 - IASI, ROMANIA

Telefon: +4/0232/274933           +4/0232/274923

Fax: +4/0232/260650                 +4/0232/274932

E-Mail: ggradin@uaiasi.ro

 

POSTDOCTORANZI:

Ciobotari Gheorghii

Numele instituttiei: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA “ION IONESCU DE LA BRAD”, IASI, ROMANIA

Facultatea: HORTICULTURA

Functia: POSTDOCTORAND

Address: ALEEA MIHAIL SADOVEANU NR 3, 700490 - IASI, ROMANIA

Telefon: +40749957468

E-Mail: ciobotari@yahoo.com

 

Morariu Aliona

Numele instituttiei: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA “ION IONESCU DE LA BRAD”, IASI, ROMANIA

Facultatea: HORTICULTURA

Functia: POSTDOCTORAND

Address: ALEEA MIHAIL SADOVEANU NR 3, 700490 - IASI, ROMANIA

Telefon: +40749666032

E-Mail: alionamorariu@yahoo.co.uk

 

SECRETAR: Zlati Cristina

Numele instituttiei: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA “ION IONESCU DE LA BRAD”, IASI, ROMANIA

Facultatea: HORTICULTURA

Functia: ASISTENT

Address: ALEEA MIHAIL SADOVEANU NR 3, 700490 - IASI, ROMANIA

Telefon: +40745599904

E-Mail: zlaticris@uaiasi.ro