Elin Nurlina


THE IMPACT USE OF COCONUT WATER BASED ELECTROLYTE AND ROSELLE EXTRACT ON BODY COMPOSITION OF PADJADJARAN RAMS AFTER 8 HOUR TRANSPORTATION

Elin Nurlina, Elvia Hernawan, An-An Yulianti

Abstract
    Determination of body composition through space urea method can be used to predict changes in the body components without slaughter the animals. Changes in body composition occur along with changes in the physiological values. The aim of this research is to evaluate the effects of coconut water based electrolyte and rosella extract supplementation on body composition of Padjadjaran ram. The study included 20 Padjadjaran rams aged 1-1.5 years old with the average body weight ranged from 17-26 kg. Coconut water based electrolyte (CWBE) and 25 mg extract of roselle (RE) are given as treatment with various volumes (T1 = 75 mL distilette water non RE, T2 = 75 mL CWBE and RE, T3 = 112.5 mL CWBE and RE and 150 mL CWBE). Treatments were given 1 hour prior transportation. The transportation process was done by using a pick-up truck for 8 hours. Body composition measurements were performed by Urea Space Method. The results of the measured body composition showed changes in the levels of fat, protein and body water in the amount of 15.57 -16.39%, 15.57% - 17.42% and 57.35 -61.16% respectively were not significantly different ( P> 0.05). Conclusion: the supplementation of coconut water-based electrolyte solution and rosella extract can maintain body composition of Padjadjaran rams that have experienced transportation for 8 hours.

Key words: Padjadjaran rams, electrolyte, coconut water, roselle, body composition


IMPACTUL FOLOSIRII APEI DE NUCĂ DE COCOS ELECTROLIZATĂ ŞI A EXTRACTULUI DE NALBĂ AFRICANĂ ASUPRA COMPOZIŢIEI CHIMICE A CĂRNII PROVENITE DE LA BERBECII DIN RASA PADJADJARAN DUPĂ 8 ORE DE TRANSPORT

Elin Nurlina, Elvia Hernawan, An-An Yulianti

Rezumat
    Determinarea compoziţiei chimice a cărnii prin metoda spaţială de analiză a ureii poate fi folosită pentru a evalua schimbările care au loc fără sacrificarea animalului. Schimbările în compoziţia chimică apar odată cu modificarea valorilor fiziologice. Scopul prezentei cercetări este de a evalua efectele suplimentării dietei cu apă de nucă de cocos electrolizată şi cu extract de nalbă africană asupra compoziţiei chimice a cărnii provenite de la berbecii din rasa Padjadjaran. Cercetările s-au efectuat pe un efectiv de 20 de berbeci din rasa Padjadjaran rams cu vârste de 1-1,5 ani şi o greutate medie corporală de 17-26 kg. Apa de nucă de cocos electrolizată (CWBE) şi 25 mg extract de nalbă africană (RE) sunt date ca şi tratamente în diferite proporţii (T1=75 mL apă distilată fară RE, T2=75 mL CWBE şi RE, T3=112.5 mL CWBE şi RE şi 150 mL CWBE). Tratamentele au fost admistrate cu 1 oră înaintea transportului. Acesta s-a efectuat cu o camionetă pe durata a 8 ore. Compoziţia chimică a fost determinată prin folosirea metodei spaţiale de determinare a ureii. Rezultatele obţinute arată schimbări ale nivelurilor de grăsime, proteină şi apă în proporţie de 15,57-16,39%, 15,57%-17,42% respectiv de 57,35-61,16% nefiind obţinute diferenţe statistice (P>0,05). În concluzie suplimentarea cu soluţie electrolizată de apă de nucă de cocos şi extract de nalbă africană poate menţine compoziţia chimică a cărnii provenite de la berbecii din rasa Padjadjaran care au cunoscut un transport de 8 ore.

Cuvinte cheie: apă de nucă de cocos, nalbă africană, compoziţie chimică, berbeci Padjadjaran