Nicoleta Teodorescu (RoŞu)

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDY REGARDING THE PRODUCTIVE PERFORMANCES OF THE HALFS BLOOD BETWEEN MERINO PALAS BREED SHEEP AND ILE DE FRANCE BREED SHEEP

Nicoleta Teodorescu (Roşu), I. Călin, Dana Tăpăloagă, R.P. Tăpăloagă

Abstract
The aim of this research was to demonstrate the possibility for crossbreed between the Romanian sheep Merino Palas and the sheep breeds specialized for the lambs with high meat quality productions. In this way have been analyzed two different sheeps batches as follows: the basic batch consisting of 50 animals Merino Palas pure breed sheep and an experimental sheep batch consisting of 50 sheep Merino Palace mated with rams Ile de France sheep breed. For the body weight determinations it was calculated average weight gain of lambs at birth, at one month, at two month, at three month and at the delivery age (5 month about). After the weaning, the lambs were maintains in the unified conditions, and such the specific consumption index is not determined for each animal lot. The slaughter's results were calculated on the 5 lambs for each animal batch. Based on experimental results the following conclusions can be drawn:
- the body weight of the crossbreed lambs was better comparative with the basic sheep batch.
- the slaughter's results of crossbred lambs were better comparative with the lambs of basic animal batch.
- the crossbred lambs achieved a high qualitative meat carcass, with a better commercial range, comparative with lambs of a basic batch.

Key words: sheep breed, lambs, meat carcass


STUDIU PRIVIND PERFORMANŢELE PRODUCTIVE ALE METIŞILOR OBŢINUŢI DIN ÎNCRUCIŞAREA OILOR DIN RASĂ MERINOS DE PALAS CU BERBECI DIN RASA ILE DE FRANCE

Nicoleta Teodorescu (Roşu), I. Călin, Dana Tăpăloagă, R.P. Tăpăloagă

Rezumat
Scopul cercetărilor a fost de a scoate în evidenţă faptul că prin încrucişarea oilor locale (Merinos de Palas), cu berbeci aparţinând raselor specializate pentru producţia de carne, se pot obţine metişi cu însuşiri bune pentru producţia de carne, cu performanţe superioare, faţă de performanţele rasei locale. Au fost realizate două loturi experimentale: lotul martor format de 50 de oi Merinos de Palas care au fost montate cu berbeci aparţinând rasei Merinos de Palas şi lotul experimental format din 50 de oi Merinos de Palas care au fost încrucişate cu berbeci aparţinând rasei Ile de France. Pentru determinarea dinamicii sporului în greutate realizat mieii obţinuţi au fost cântăriţi la naştere, la o lună, la două luni, la trei luni şi la vârsta de livrare la cinci luni. După înţărcare mieii au fost întreţinuţi în aceleaşi condiţii motiv pentru care nu s-a putut calcula consumul specific pentru fiecare lot experimental. Randamentul la sacrificare a fost calculat după sacrificarea unui număr de 5 miei din fiecare lot. În urma analizei rezultatelor obţinute pot fi desprinse următoarele concluzii:
- greutatea corporală a mieii metişi a fost mai mare decât a mieilor proveniţi de la lotul martor, la toate determinările efectuate.
- mieii metişi au realizat un randament la sacrificare mai bun decât mieii proveniţi de la lotul martor.
- mieii metişi au realizat carcase de calitate superioară, mai bine cotate, în sistemul de clasificare al carcaselor decât carcasele obţinute de la lotul martor.

Cuvinte cheie: oi pentru carne, miei, carne carcasă