Tahsin Sady Hussen

PRODUCTIVE RESPONSE OF THE LAYING HENS SUBJECTED TO THERMAL STRESS IN CONVENTIONAL CAGES SYSTEM

Tahsin Sady Hussen

Abstract
The researches organized in 2009, aimed to assess the productive response of the laying hens, accommodated in conventional pyramidal cages within standard temperature and thermal stress (overheat) conditions, due to inappropriate technical endorsements in small size farms. There were used 1000 Lohmann Brown laying hens, during the peak period of the laying cycle (age 25-28 weeks). The flock was divided into two groups: standard temperature group (ST), which comprised 500 hens, kept at 17-18°C and overheated microclimate group (OH) – 500 hens, kept at 27-29°C temperatures. Quantitative and qualitative production traits have been analyzed: eggs yield and laying intensity throughout the 4 weeks period, shell thickness and proportion of eggs with normal/abnormal shell. Shell quality was studied on 100 eggs/group weekly. The results indicated performance levels close to the hybrid management guide specifications, for the fowl accommodated at normal temperature (92.03% laying intensity, 0.392 mm shell thickness, 99.21% eggs with intact eggshell), while the hens subjected to higher temperatures presented lower laying levels (89.72%), thinner eggshell (0.367 mm), consequently more eggs with shell unconformities (rough and cracked shell, shell less eggs – 4.40%). It is suggested to improve microclimate conditions, though an increase of ventilation rate and to use a feed additive (sodium bicarbonate or vitamins), in order to protect hens against heat stress and regain production levels.

Key words: hens, heat stress, eggs, yield, shell, quality


RĂSPUNSUL PRODUCTIV AL GĂINILOR OUĂTOARE EXPUSE STRESULUI TERMIC, ÎN SISTEMUL TEHNOLOGIC CONVENŢIONAL

Tahsin Sady Hussen

Rezumat
Cercetarile, organizate în 2009, au avut scopul de a evalua raspunsul productiv al gainilor ouatoare cazate în custi piramidale conventionale, în conditii de temperatura standard, respectiv de stres termic (temperatura crescuta), datorita dotarilor necorespunzatoare existente în fermele de mici dimensiuni. S-au utilizat 100 gaini ouatoare Lohmann Brown pe parcursul perioadei de vârf de ouat (vârsta 25-28 saptamâni). Efectivul a fost împartit în doua loturi: lotul cu temperatura ambientala standard (ST), ce a inclus 500 gaini, întretinute la 17-18°C si grupul cu microclimat supraîncalzit (OH) – 500 gaini, întretinute la temperaturi de 27-29°C. Parametrii cantitativi si calitativi ai productiei au fost studiati: productia numerica de oua, intensitatea de ouat pe parcursul 4 saptamâni de productie, grosimea cojii minerale si proportia de oua cu coaja normala/cu defecte. Calitatea cojii a fost studiata pe câte 100 oua/grup, în fiecare saptamâna. Rezultatele au indicat niveluri de performanta apropiate de cele din ghidul de management al hibridului, în cazul pasarilor cazate în conditii de temperatura normale (92,03% intensitate de ouat, 0,392 mm grosimea cojii, 99,21% oua cu coaja intacta), în timp ce, la pasarile supuse stresului termic s-au înregistrat niveluri mai reduse ale intensitatii de ouat (89,72%), coaja minerala mai subtire (0,367 mm), prin urmare mai multe oua cu defecte ale formarii cojii (oua cu coaja rugoasa si sparta, oua fara coaja – 4.40%). Se recomanda îmbunatatirea conditiilor de microclimat, prin cresterea ratei ventilatiei si utilizarea unui aditiv furajer (bicarbonat de sodiu sau vitamine), pentru a proteja pasarile împotriva stresului termic si pentru a reveni la nivelurile productive normale.

Cuvinte cheie: gaini, stres termic, oua, productie, coaja minerala, calitate