R.M. Radu-Rusu

INFLUENCE OF CONVENTIONAL AND ALTERNATIVE HUSBANDRY SYSTEMS ON THE POULTRY MEAT DIETETIC VALUE

R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi, I. Vacaru-Opriş

Abstract
This paper tries to equitably evaluate the way that husbandry technology influences the quality of the meat produced by chicken broilers, knowing that, from January 1, 2011, all E.U. countries must implement the law regulations related to the alternative husbandry systems recommended for aviculture practice. There were analyzed the conventional husbandry system–on permanent litter, in blind houses -group C and the alternative one–on permanent litter, in houses providing access to a grassy outer paddock -group A. The biological material consisted in meat samples taken from breast, wings, thighs and drumsticks of the investigated carcasses (70 carcasses-group C and 70 carcasses-group A). The samples have been analytically studied, in accordance with Weende schematics and for cholesterol content. Meat caloricity has been calculated and the data were statistically assessed through ANOVA single factor method. Caloricity was higher in group C samples (165.44-187.22 Kcal/100g), compared to those in group A (139.60-179.23 Kcal/100g). Meat cholesterol content varied between 65 mg-83 mg/100 g (lower values in the white meat). The meat issued from the chickens reared within the alternative system proved to have better dietetic features, knowing that its inner lipids content was also lower. Furthermore, the research will deepen, because the samples were taken from carcasses produced by different farmers.

Key words: broiler, alternative systems, caloricity, cholesterol, dietetic value


INFLUENŢA SISTEMELOR DE CREŞTERE DE TIP CONVENŢIONAL ŞI ALTERNATIV ASUPRA VALORII DIETETICE A CĂRNII DE PASĂRE

R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi, I. Vacaru-Opriş

Rezumat
Prin aceasta lucrare se încearca o evaluare obiectiva a modului în care tehnologia de crestere influenteaza calitatea carnii produsa de puii broiler de gaina, stiind ca, din 1 ianuarie 2012, tarile membre U.E. trebuie sa adopte prevederile legislative privind sistemele alternative de exploatare recomandate în avicultura. S-au analizat sistemul de crestere conventional–pe asternut permanent în hale oarbe-lotul C si cel alternativ–pe asternut permanent, în hale cu acces la padoc exterior, înierbat-lotul A. Materialul biologic a constat în probe de carne recoltate de la nivelul pieptului, aripilor, pulpelor superioare si inferioare a carcaselor investigate (70 carcase-lotul C si 70 carcase-lotul A). Probele au fost studiate analitic, în acord cu schema Weende si pentru determinarea cantitatii de colesterol. A fost calculata caloricitatea carnii iar datele au fost interpretate statistic prin algoritmul ANOVA unifactorial. Caloricitatea a fost superioara în probele din lotul C (165,44-187,22 Kcal/100g), comparativ cu cele din lotul A (139,60-179,23 Kcal/100g). Continutul in colesterol al carnii a variat în intervalul 65 mg-83 mg/100 g (valori mai reduse în carnea alba). Carnea provenita de la puii crescuti în sistem alternativ s-a dovedit a fi mai dietetica, în conditiile în care si continutul lipidic al acesteia a fost mai redus. Pe viitor, se urmareste aprofundarea acestor cercetari, deoarece probele au fost recoltate din carcase provenite de la diferiti producatori.

Cuvinte cheie: broiler, sisteme alternative, caloricitate, colesterol, valoare dietetica