Gabriela Tărnăuceanu (Frunză)

RESEARCH ON THE CHEMICAL CHARACTERIZATION OF MEAT HARVESTED FROM RABBITS AND HARES

Gabriela Tărnăuceanu (Frunză), Roxana Lazăr, O. Ionescu, P.C. Boişteanu

Abstract
Due to the need to enlarge the range meats and respond to consumer demand for meat with lower fat content, especially of cholesterol, we considered it appropriate to make a comparative study on the characterization of meat rabbits and hares. It notes the concern of people today to find healthy food alternatives, low in fat and carbohydrates, but rich in protein, vitamins and minerals. Rabbit meat is a healthy alternative, having a very high protein and low in cholesterol content , but its value of nutrition and dietetics is not enough explained. The purpose of this paper is to highlight its nutritional value through the high protein and mineral content and low in fat content. It has been determined the quantity of protein, fat, water and collagen in the main muscle groups of carcasses of hares and rabbits.

Key words: meat, protein, fat, water, collagen


CERCETĂRI PRIVIND CARACTERIZAREA PROPRIETĂŢILOR CHIMICE A CĂRNII RECOLTATE DE LA IEPURII DE CASĂ ŞI DE CĀMP

Gabriela Tărnăuceanu (Frunză), Roxana Lazăr, O. Ionescu, P.C. Boişteanu

Rezumat
Datorita necesitatilor de a largi gama sortimentala de carne si de a raspunde cerintelor consumatorilor pentru o carne cu un continut mai scazut de grasimi, īn special de colesterol, am considerat oportun a realiza un studiu privind caracterizarea comparativa a carnii iepurilor de casa si de cāmp. Se observa astazi preocuparea oamenilor de a gasi alternative alimentare sanatoase, sarace īn grasimi si carbohidrati, dar bogate īn proteine, vitamine si saruri minerale. Carnea de iepure reprezinta o alternativa sanatoasa, avānd un continut foarte ridicat de proteine si un nivel scazut de colesterol, dar nu este suficient argumentata valoarea sa nutritiva si dietetica. Scopul acestei lucrari este de a evidentia valoarea sa nutritiva prin prisma continutului ridicat de proteine si saruri minerale si a continutului scazut īn grasimi. S-a realizat determinarea cantitatii proteinelor, grasimii, apei si a colagenului din principalele grupe musculare ale carcaselor de iepuri de cāmp si de casa.

Cuvinte cheie: carne, proteine, grasimi, apa, colagen