D. Gavojdian

SHEEP WELFARE ANALYSIS IN PRIVATE FARMS FROM TIMIS COUNTY

D. Gavojdian, N. Pacala, Maria Sauer, I. Padeanu, S.O. Voia

Abstract
The purpose of this study was to determine the level of welfare provided to sheep reared and exploited in commercial farms of various sizes in the western part of Romania. The research was conducted in 25 private farms from Timis County, farms of various sizes (ranging between 93 and 1680 heads of mature rams and breeding ewes). Welfare assessment and rearing condition were analyzed and evaluated using interviews on farms based on a questionnaire elaborated by the authors of the current study. The results revealed that, depending on the farm, the sheep are kept during cold season indoors between 14.2 and 70.5 days with an average period of 36.4 days indoors. Only 52 % of farmers interviewed feed differentiated the ewes with multiple births, and 32% of them apply stimulating feeding in lambs. Major losses through mortality in lambs until the age of 8 months are caused by lung diseases (40%), excessive consumption of corn in the autumn (11%), predators attack (stray dogs, wolves, foxes – 13 %), mortality caused by digestive tract affections or lameness (21 %) and finally, drowning in irrigation canals (6%). Top 5 reasons for reforming the sheep are: age of the sheep (38%), infertility (23%), low productivity (15%), mastitis (15%) and lameness (9%).

Key words: animal welfare, sheep rearing, commercial farms


ANALIZA GRADULUI DE BUNĂSTARE ASIGURAT OVINELOR CRESCUTE ŞI EXPLOATATE ÎN FERMELE PRIVATE DIN JUDEŢUL TIMIŞ

D. Gavojdian, N. Pacala, Maria Sauer, I. Padeanu, S.O. Voia

Rezumat
Scopul prezentei cercetari a fost stabilirea nivelului de bunastare asigurat ovinelor crescute si exploatate în ferme comerciale de diferite dimensiuni din zona de vest a României. Cercetarile au fost efectuate în cadrul a 25 ferme private din judetul Timis, exploatatii de dimensiuni diferite (limite 93 si 1680 capete). Gradarea bunastarii si analiza conditiilor de crestere si exploatare s-au realizat în cadrul fiecarei ferme pe baza unui chestionar si conducerea unui interviu. Rezultatele au scos la iveala faptul ca, în functie de ferma, oile sunt întretinute în stabulatie între 14,2 si 70,5 zile, cu o durata medie a perioadei de stabulatie de 36,4 zile. Doar 52% din crescatorii chestionati furajeaza diferentiat oile cu fatari multiple, iar 32% dintre acestia aplica furajarea stimulativa la miei. Principalele pierderi prin mortalitate la mieii sub 8 luni sunt cauzate de afectiunile pulmonare (40%), consumul excesiv de porumb toamna (11%), atac al pradatorilor (câni fara stapân, lupi, vulpi - 13%), mortalitati cauzate de afectiuni podale sau ale tractului digestiv (21%) si înecul în canalele de irigatii (6%). Principalele 5 motive pentru reformarea oilor sunt reprezentate de: vârsta oilor (38%), infertilitate (23%), productivitatea scazuta (15%), afectiuni ale glandei mamare (15%) si afectiuni podale (9%).

Cuvinte cheie: bunastare animala, exploatarea ovinelor, ferme comerciale