Natasha Gjorgovska


ENRICHED EGGS WITH VITAMIN E AND SELENIUM

Natasha Gjorgovska, Kiril Filev, Biljana Chuleva

Abstract
The common techniques of enriching egg with vitamins and minerals by using large amount of them in the feed become very usefull procedure for producing designer eggs. Enriching egg yolk with vitamin E, in egg producing industry, is very popular because of its antioxidative characteristics in humans. But, there is not much investigations for transfering of vitamin E in egg yolk during the second laying cycle of production using old (80 weeks) molted layers. These investigations were important for egg producing farms because of importance of keeping egg quality and improving functional characteristics of them. For this purpose the basic feed with 30 mg of vitamin E/kg and 0.3 mg selenium/kg was used as a control group. The hens from the experimental groups were feed with higher content of vitamin E in two combinations: 1. – 100 mg vitamin E/kg feed and selenium content of 0.3, 0.38 and 0.46 mg/kg and 2. – 230 mg vitamin E/kg feed and selenium content of 0.3, 0.38 and 0.46 mg/kg.Vitamin E concentration in the yolk was increasing linnearly from 1.62 mg/yolk in the control group, on 2.90 mg/yolk in experimental group of hens where the content of vitamin E was enriched to 100 mg vitamin E/kg feed and on 5.58 mg vitamin E/yolk when the amount of vitamin E in feed was increased to 230 mg/kg. The higher content of vitamin E in hen’s feed show trend of increasing the egg production and intensity of laying. The similar trend was noticed with increasing of selenium in the feed also.

Key words: enriched eggs, vitamin E, selenium


OUĂ ÎMBOGĂŢITE CU VITAMINA E ŞI SELENIU

Natasha Gjorgovska, Kiril Filev, Biljana Chuleva

Rezumat
Practica de îmbogatire a oualor cu vitamine si minerale, prin adaosul acestor compusi în concentratii mari în nutret a devenit foarte uzuala în producerea oualor de tip designer. Îmbogatirea galbenusului de ou cu vitamina E se bucura de o mare popularitate, stiind ca acest compus exercita proprietati antioxidante asupra organismului uman. Cu toate acestea, nu exista suficiente cercetari privind transferul de vitamina E în galbenus pe parcursul celui de-al doilea ciclu de ouat, folosind gaini îmbatrânite (80 saptamâni), dupa napârlire. Aceste investigatii sunt importante pentru avicultori, deoarece le permit sa mentina la un nivel dorit calitatea oualor si sa le îmbunatateasca proprietatile functionale. În acest scop, nutretul standard cu 30 mg vitamina E/kg si 0.3 mg seleniu/kg a fost administrat pasarilor din grupul de control. Gainile din celelalte loturi au fost hranite cu nutreturi ce au prezentat niveluri mai mari de vitamina E, în doua versiuni experimentale: 1. – 100 mg vitamina E/kg hrana si continut de seleniu de 0.3, 0.38 si 0.46 mg/kg, respectiv 2. – 230 mg vitamina E/kg nutret si continut de seleniu de 0.3, 0.38 si 0.46 mg/kg. Concentratia vitaminei E în galbenus a crescut linear de la 1.62 mg/galbenus în grupul de control, pâna la 2.90 mg/galbenus la lotul experimental al carui nutret a fost îmbogatit cu 100 mg vitamina E/kg, respectiv pâna la 5.58 mg vitamina E/galbenus, atunci când concentratia acestei vitamine în nutret a fost de 230 mg/kg. Continutul mare de vitamina E în hrana pasarilor a imprimat o tendinta de intensificare a productiei de oua si a intensitatii de ouat. Aceeasi tendinta a fost observata si în cazul suplimentarii crescânde a hranei cu Se.

Cuvinte cheie: oua îmbogatite, vitamina E, seleniu