Ancuţa Elena Coşuleanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE CHANGES OF pH VALUES AND SOLUBLE PROTEIN CONTENT IN DIETS BASED ON BEEF MEAT

Ancuţa Elena Coşuleanu, Roxana Lazăr, P.C. Boişteanu

Abstract
The purpose of this study is to analyze the changes of pH values and soluble protein content in diets based on beef meat after their ingestion. The biological material used was represented by mini pigs female, bred Göttingen, which were alimented with diets that had in their composition beef meat and after ingestion the stomach contents was collected in kinetics. Beef meat used was represented by the Triceps brachii muscle collected from a Charolaise bull. Analyzing the data on the pH variation between 15 and 330 minutes after ingestion, there was observed a downward trend of the values, the maximum value being achieved in the first 15 minutes (6, 10) and the minimum was of 1.28 at 240 minutes. In terms of protein content it has been observed a reverse trend compared to the one of pH from 0.2348 mg/ml and reaching a maximum of 0.5722 mg/ml.
The obtained results analysis indicates that as the pH decreases the amount of soluble protein increases, the animal factor having a great influence.

Key words: gastric pH, protein content, diet, beef meat


CERCETĂRI PRINVIND VARIAŢIA VALORII pH ŞI A CONŢINUTULUI ÎN PROTEINE SOLUBILE A RAŢIILOR ALIMENTARE PE BAZĂ DE CARNE DE BOVINĂ

Ancuţa Elena Coşuleanu, Roxana Lazăr, P.C. Boişteanu

Rezumat
Scopul acestui studiu a fost analizarea variatiei valorilor pH si a continutului în proteine solubile din ratiile alimentare pe baza de carne de bovina dupa ingerarea acestora. Materialul biologic utilizat a fost reprezentat de mini porci femele, de rasa Göttingen, carora le-au fost administrate ratii alimentare ce au avut în componenta carne de bovina, iar dupa ingerare li s-a recoltat continutul stomacal în cinetica. Carnea de bovina utilizata a fost reprezentata de muschiul Triceps brachii prelevat de la un taur de rasa Charolaise. Analizând datele cu privire la variatia pH-ului între 15 si 330 minute dupa ingestie s-a observat o evolutie descendenta a valorilor, obtinându-se valoarea maxima în primele 15 minute (6,22) si cea minima de 1,28 la 240 minute. În ceea ce priveste continutul în proteine acesta prezinta o evolutie inversa pH-ului pornind de la valori de 0,2348 mg/mL si atingând valoarea maxima de 0,5722 mg/mL.
Analiza valorilor obtinute indica faptul ca pe masura ce pH-ul scade, cantitatea de proteina solubila creste, factorul animal având o mare influenta.

Cuvinte cheie: pH gastric, continut în proteine, ratie alimentara, carne bovina