Mihaela Hăbeanu


EFFECT OF DIETARY N-3 POLYUNSATURATED FATTY ACIDS ON LONGISSIMUS DORSI AND SEMITENDINOSUS MUSCLE IN PIGS

Mihaela Hăbeanu, V. Hebean, N.A. Lefter, M. Ropotă, Al.M. Panait

Abstract
The aim of this study was to investigate the effects of dietary linolenic acid in pigs in growing-fattening-finishing period on performances, fatty acids (FA) composition on two types of muscle (Longissimus dorsi, LD and Semitendinosus, ST) and carcass quality. Gas chromatography method was used to determine the composition in FA and cholesterol. Intramuscular fat was determined gravimetrically by Soxlet method and protein content by Kjeldhall method. Addition of Camelina oil in the E group diet determined a significant increase of C18:3n-3 FA content (P<0.0001) whatever the type of muscle. Camelina oil with a high content of n-3 FA improved nutritional value of meat favouring incorporation of C18:3n-3 in muscle and adipose tissue and its conversion into long chain FA (especially, eicosadienoic si DHA). In addition, such nutritional strategy has allowed the incorporation of (CLA) conjugated linoleic acid, all of them being beneficial for human health.

Key words: n-3 FA, camelina oil, linoleic FA: linoleic FA ratio, hybrids pigs


EFECTUL SUPLIMENTĂRII CU ACIZI GRAŞI POLINESATURAŢI N-3 ASUPRA CALITĂŢII MUŞCHILOR LONGISSIMUS DORSI SI SEMITENDINOSUS LA PORCI

Mihaela Hăbeanu, V. Hebean, N.A. Lefter, M. Ropotă, Al.M. Panait

Rezumat
Scopul prezentului studiu a constat în investigarea efectelor încorporării acidului linolenic în dieta porcilor, în perioada de creştere-îngrăşare-finisare, asupra compoziţiei în acizi graşi (AG), a doua tipuri de muşchi (Longissimus dorsi, LD şi Semitendinosus, ST), şi a calităţii carcasei. Pentru determinarea compoziţiei în AG şi a colesterolului s-a utilizat metoda gaz cromatografică. Grăsimea intramusculară a fost determinată gravimetric (Soxlet), iar pentru analiza proteinei s-a folosit metoda Kjeldhall. Adaosul uleiului de camelină în reţeta de nutreţ combinat (NC), la lotul E, a determinat o creştere semnificativă a conţinutului de AG C18:3 (P<0,0001), indiferent de tipul de muşchi (LD sau ST). Uleiul de camelină avānd un conţinut crescut de AG n-3, a ameliorat valoarea nutriţională a cărnii, favorizānd încorporarea de C18:3n-3 în ţesutul muscular şi adipos, şi a favorizat conversia acestuia în acizi graşi cu lanţ lung (în special eicosadienoic şi docosahexenoic, DHA). În plus, o asemenea strategie nutriţională a permis încorporarea acidului linoleic conjugat (CLA), toţi aceştia fiind benefici pentru sănătate.

Cuvinte cheie: AG n-3, ulei camelina, raport n-6/n-3, porci hibrizi