I. Vasilean


RESEARCHES ON MEAT QUALITY OF STURGEONS REARED IN RECIRCULATING AQUACULTURE SYSTEMS

I. Vasilean, V. Cristea, Lorena Dediu

Abstract
This work brings some qualitative results of sturgeon meat reared under different conditions of growth, namely recirculating aquaculture system and natural environment. Biochemical composition of meat was determined by classical methods of quantification for the proteins - Kjeldahl method, for the fat - Soxhlet method and for the dry matter and ashes by dehydration, respectively by calcination. Analysis of the main macronutrients in the analyzed sturgeon carcass, proteins and fats, showed a superiority of their concentration in fish meat from the recycled system, the results being confirmed by repetition. Achieve of higher percentage of protein and fat in fish flesh is the main purpose of the intensive aquaculture in confined and controlled spaces which is why this work represents a further proof that recommends these technologies.

Key words: recirculating system, sturgeons, proteins, fats


CERCETĂRI PRIVIND CALITATEA CĂRNII DE STURIONI PROVENIŢI DIN ACVACULTURA SISTEMELOR RECIRCULANTE

I. Vasilean, V. Cristea, Lorena Dediu

Rezumat
Lucrarea de faţă îşi propune caracterizarea calitativă a cărnii de sturioni crescuţi în condiţii diferite, şi anume: sistem recirculant de acvacultură şi mediul natural. Compoziţia biochimică a cărnii a fost determinată prin metode clasice de cuantificare a proteinelor - metoda Kjeldahl, a grăsimilor – metoda Soxhlet, şi a substanţei uscate şi cenuşii prin deshidratare, respectiv calcinare. Analiza principalilor macronutrienţi din carcasa de sturioni analizată, respectiv proteinele şi grăsimile, a evidenţiat o superioritate a concentraţiei acestora la carnea peştelui provenit din sistemul recirculant, rezultatele fiind confirmate de repetiţie. Obţinerea unor procente superioare ale proteinei si grăsimilor in carnea de peşte reprezintă scopul principal al creşterii dirijate în spaţii reduse şi controlate, lucrarea de faţă reprezentând un argument în plus pentru abordarea acestor tehnologii.

Cuvinte cheie: sistem recirculant, sturioni, proteine, grăsimi