V. Ujica


QUANTITATIVE GENETICS RESEARCHES ON THE B.N.R. POPULATION REARED IN THE PRIVATE FARMS FROM THE NORTH-EASTERN AREA OF ROMANIA

V. Ujica, V. Maciuc, Rodica Danaila, St. Creanga, I. Nistor

Abstract
The research has been conducted in terms of household and semiintensive operating Black and White Romanian cows from Moldova region. The primary data came from a database of OARZ: Iasi, Bacau, Botosani, Suceava, Vaslui and Vrancea, obtained by control of production, supplemented by direct observations of some personal holdings taken in research. The heritability for milk quantity varies between 0.21 and 0.37 for the Black and White Romanian cows from Bacau and Vrancea. The fat quantity has a medium value, between 0,27 si 0,38 %. The percentaj of fat and protein from milk is strongly genetically determinated and in our case the coeficient of heritability has value between 0.57 for the Black and White Romanian cows from Iasi and 0.83 for the Black and White Romanian cows from Vaslui. The quantity of milk is strongly and positively correlated with the quantity of fat (r = 0.99) and the quantity of protein from milk (r = 0.85). Between the quantity of milk and other characters for milk quality and reproduction indices the correlations were negative and had low value for: fat content in milk r = -0.24, protein content of milk r = -0.23, dry period r = -0.35 etc.

Key words: Cows, Black And White Romanian, Milk, Heritability, Correlation

CERCETARI DE GENETICA CANTITATIVA LA POPULATIA DE RASA B.N.R. EXPLOATATA ÎN FERMELE PRIVATE DIN ZONA DE N-E A ROMÂNIEI

V. Ujica, V. Maciuc, Rodica Danaila, St. Creanga, I. Nistor

Rezumat
Cercetarile s-au efectuat în conditiile sistemului gospodaresc si semiintensiv de exploatare a vacilor de lapte de rasa B.N.R. crescute în zona Moldovei. Datele primare au provenit din banca de date a OARZ: Iasi, Bacau, Botosani, Suceava, Vaslui si Vrancea, obtinute prin controlul oficial al productiei, completate cu observatii personale directe din unele exploatatiile luate în cercetare. Cantitatea de lapte este un caracter pentru care coeficientul de heritabilitate a variat între 0,21 si 0,37, valori înregistrate la populatiile de vaci de lapte B.N.R. din judetele Bacau respectiv Vrancea. Pentru cantitatea de grasime, valorile medii sunt cuprinse între 0,27 si 0,38%. Continutul de grasime si de proteina din lapte este puternic determinat genetic iar în cazul nostru valorile coeficientului de heritabilitate au fost cuprinse între 0,57 pentru populatia B.N.R. din judetul Iasi si 0,83 pentru populatia din judetul Vaslui. Cantitatea de lapte este corelata puternic si pozitiv cu cantitatea de grasime din lapte (r = 0,99 ) si cantitatea de proteina din lapte (r = 0,85). Între cantitatea de lapte si celelalte caractere care vizeaza calitatea laptelui si indicii de reproductie, corelatiile sunt negative si slabe – continutul de grasime în lapte r = - 0,24, continutul de proteina din lapte r = - 0,23, repaus mamar r = -0,35 etc.

Cuvinte cheie: sistemul gospodaresc, rasa, BNR, heritabilitate, corelatii