Şt. Creangă


THE STUDYS OF GREY STEPPE BREED UNTIL NOW

Şt. Creangă, E.C. Popescu, V. Maciuc

Abstract
Research has been conducted in the SCDCB Dancu, Iasi on 30 Grey Steppe cows to see the milk production indices per successive lactation, the corporally growth to the adult cows, heritability, repeatability and, genetic and phenotypic correlations between morph productive main characters.
In the same time we done a bibliographic study on the research made on this race in the past, and put face to face the grey steppe characters from the past(years 1947-1963) present Grey Steppe from SCDCB Dancu Iasi.
The primary data was from the OARZ Iasi database and from direct observations done on the farm. This notes that the duration of total lactation was the same with normal lactation, no more than 305 days, the quantity of milk was from 1589.64 kg (lactation I) to 2535.43 kg on the fifth lactation that is the maximum lactation. In studies of past productions the average of milk production was 1624 kg on the average period of 216.54 lactation days, in the 1947 year in Anton Paul' farm Ilfov, 2172 kg in the 1959 year, 2310 kg in the 1960 year and 1976 kg in 1963 to GAS Laza Vaslui, 1244 kg in the 1961 year to G.A.C. ,May 8' village Saveni, Fetesti. The corporally growth has medium value of 122.28 cm for height, and 542.86 kg for weight, with no significant differences to the Grey Steppe from the past.
Analyzing the coefficient of heritability for main characters we acquired medium value for milk quantity and fat (h2=0,30÷0,31), which proves a good genetic consolidation of this caws study in the present.

Key words: Grey Steppe, milk, heritability, correlation

CONRTRIBUTII PRIVIND STUDIUL RASEI SURA DE STEPA PÂNA ÎN PREZENT

Şt. Creangă, E.C. Popescu, V. Maciuc

Rezumat
Cercetarile s-au efectuat în cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Dancu, Iasi pe un efectiv de 30 vaci Sura de Stepa urmarindu-se indicii productiei de lapte pe lactatii succesive, indicii dezvoltarii corporale la taurinele adulte, heritabilitatea, repetabilitatea si corelatiile fenotipice si genetice între principalele caractere morfoproductive. În paralel s-a efectuat si un studiu bibliografic asupra cercetarilor facute pe aceasta rasa în trecut, punând fata în fata performantele morfoproductive a vacilor Sura de Stepa exploatate în anii 1947 – 1963 cu cele ale Surei de Stepa exploatata în prezent în Statiunea de Cercetare Dezvoltare Dancu, Iasi.
Datele primare au provenit din banca de date a OARZ Iasi si din observatiile directe din ferma. Astfel se observa ca durata lactatiei totale este si durata lactatiei normale nedepasindu-se 305 zile, cantitatea de lapte a fost cuprinsa între 1589,64 kg (lact. a I-a) si 2535, 43 kg în lactatia a V+ a care reprezinta si lactatia maxima. In studiile din trecut sau înregistrat productii medii de lapte de 1624 kg pe o perioada medie de 216,54 zile în anul1947 la ferma ‚Anton Paul’-Ilfov, 2172 kg în anul 1959 si 2310 kg în anul1960, 1976 kg în anul 1963 la G.A.S. Laza Vaslui, 1244 kg în 1961 la G.A.C. ‚8 Mai’ comuna Saveni, Fetesti. În ceea ce priveste dezvoltarea corporala se remarca o talie în medie de 122,28 cm si o greutate corporala de 542,86 kg nefiind deosebiri semnificative fata de Sura de Stepa din trecut.
Din analiza heritabilitatii principalelor caractere morfoproductive se pot retine valorile mijlocii pentru cantitatea de lapte si grasime (h2=0,30, 0,31), ceea ce dovedeste o buna consolidare genetica a nucleului studiat in prezent.

Cuvinte cheie: Sura de Stepa, lapte, heritabilitate, corelatii