P. Savescu


STUDY REGARDING THE CHANGES OF COW MILK REDOX POTENTIAL AND pH FOLLOW THE ADDITION OF SPECIFIC MICRORGANISMS

P. Savescu, A. Dunoiu, I. Stan

Abstract
In this paper to pursue the monitoring of the changes that the milk of cows suffering during processing at acidic dairy products - means using electrochemistry combined mathematics and statistical analysis. Have been pursued thus correlations are established between the redox potential, pH of cow's milk during fermentation and after sowing to determine the optimum fermentation time for each milk product lines. Study variation redox potential and pH of cow's milk after sowing some microorganisms can provide specific information - the costs - about the conduct of fermentation processes.

Key words: the redox potential, pH, cow milk, microorganisms

STUDIU CU PRIVIRE LA VARIATIA POTENTIALULUI REDOX SI A pH-ULUI LAPTELUI DE VACA ÎN URMA ÎNSAMÂNTARII CU UNELE MICROORGANISME SPECIFICE

P. Savescu, A. Dunoiu, I. Stan

Abstract
In prezenta lucrare s-a urmarit realizarea unei monitorizari a transformarilor pe care laptele de vaca le sufera în timpul procesarii la produse lactate acide - folosind mijloace combinate de electrochimie si analiza statistica matematica.
S-au urmarit astfel, corelatiile care se stabilesc între potentialul redox, pH-ul laptelui de vaca si timpul de fermentatie dupa însamântare pentru a stabili timpul optim de fermentare pentru fiecare produs lactat în parte.
Studiul variatiei potentialului redox si a pH-ului laptelui de vaca în urma însamântarii cu unele microorganisme specifice poate oferi informatii – cu costuri reduse – despre desfasurarea proceselor de fermentatie.

Cuvinte cheie: potential redox, pH, lapte vaca, microorganisme