G. Onaciu


CONTRIBUTIONS TO THE KNOWLEDGE OF THE MAIN PRODUCTIVE INDICES IN PRIMIPAROUS ROUMANIAN SPOTTED BREED

G. Onaciu, E.C. Jurco

Abstract
In this study we will present some comparative elements regarding cow’s milk production in first lactation breeding and exploited in some private farms from the counties of Alba and Cluj. The researches for main milk production trait were orientated to analyse the content and quantity of fat and protein, corresponding to normal and total lactation. The entire research herd, 340 heifer cow’s in first lactation from four farms was analysed and interpreted, thus : 220 head of cow farm, SC Agrotrust, 30 head from cow farm, S.C. Agrolact, 25 head from cow farm, S.C. Unichim and 65 heads from cow farm S.C. Crisan. In presenting and interpreting the results of research with regarding to milk production traits, was used the data obtained from official control of milk production (OCP). Thus, average milk production is too variable but depending on the farm between 3342 and 5001 kg milk for normal lactation. Best performances were achieved in SC CRISAN cow farm with a herd of 65 head cow milk, where milk production achieved in normal lactation was 5001.36 kg, 3.97% fat and 3.21% protein, corresponding to an average lactation length of 300 days. Age of first calving was 1004.93 days (33 months and 2 days) with a pronounced variability of this precocity cattle trait (V = 16.06%). In conclusion, after finish the research study we can to say, milk production results were quite good, comparison with Romanian Yellow Spotted standard bred performances.

Key words: farms, cow milk, milk production

CONTRIBUTII LA CUNOASTEREA UNOR INDICI PRODUCTIVI LA VACILE PRIMIPARE DIN RASA BALTATA ROMÂNEASCA

G. Onaciu, E.C. Jurco

Rezumat
În acest studiu vom prezenta câteva elemente comparative privind potentialul productiv al vacilor primipare crescute si exploatate in unele ferme private din judetele Alba si Cluj. Aceste elemente fac referire la productia de lapte realizata, la continutul si cantitatea de grasime si proteina, corespunzatoare lactatiei normale si totale. Astfel efectivul total cuprins în cercetare este de 340 capete din care 220 capete crescute în ferma S.C. Agrotrust, 30 capete în ferma S.C. Agrolact, 25 capete în ferma S.C. Unichim si 65 capete crescute în ferma S.C. Crisan. În prezentarea si interpretarea rezultatelor de cercetare cu privire la principalele însusiri în directia productiei de lapte, s-a utilizat baza de date obtinuta în urma controlului oficial al productiei (COP). În urma studiului efectuat în ceea ce priveste productia de lapte rezultatele au fost destul de bune, tinând cont si de caracteristica rasei. Astefel au fost realizate productii medii ce variaza în functie de ferma între 3342 kg lapte si 5001 kg lapte. Performantele cele mai bune au fost realizate în ferma SC CRISAN SRL care detine un efectiv de 65 capete vaci lapte, unde productia de lapte realizata pe lactatie normala a fost de 5001,36 kg, cu 3,97 % grasime si 3,21 % proteina, corespunzatoare unei durate medii de lactatie de 300 zile. Vârsta primei fatari a fost de 1004,93 zile (33 luni si 2 zile), cu o variabilitate accentuata a acestui indicator (V%=16,06).

Cuvinte cheie: ferme, vaci de lapte, productii