A.A. Prelipcean


MELISOPALINOLOGICAL ASPECTS REGARDING THE COMMERCIAL ROBINIA PSEUDOACACIA NATURAL HONEY

A.A. Prelipcean, Anca Teusan

Abstract
Robinia pseudoacacia honey is one of the most appreciated and sold honeys on the Romanian market. The study wants to highlight some melisopalinological aspects of Robinia pseudoacacia honeys from some manufacturing companyes that act on the Iasi commercial market. Depending on the specific pollen granite percent, the quality class can be set, and the possible forgery. The methods used are microscopically analysis on the centrifuged sediment, counting of the determinate pollen grains and nonpollenical impurities. Reporting the pollen grains number to the used honey amount used provides information on the botanical and geographical origins, quality class and purity of the honey. The robinia pollen percentage from the analized samples vary from 12,31% and 52,76,including the honey in all the quality classes for Romania. The nonpollinical impurityes vary from 2627 to 15744 in 10 grams honey. Overprocessing increases the honey quality class, subtracting the impurities but also makes authenticity testing more difficult, makeing this honey easier to forge. In order to have an objective romanain honey quality, a processing and labeling alignment with the european standards is necessary.

Key words: Robinia pseudacacia honey, quality, melisopalinology, pollen, standard

ASPECTE MELISOPALINOLOGICE ASUPRA MIERII DE SALCÂM COMERCIALIZATE

A.A. Prelipcean, Anca Teusan

Rezumat
Mierea de salcâm este una din cele mai apreciate si vândute mieri de pe piata româneasca. Studiul doreste evidentierea unor aspecte melisopalinologice ale mierii de salcâm provenite de la câteva firme producatoare ce actioneaza pe piata alimentara a municipiului Iasi. În functie de concentratia granulelor de polen specifice din miere se poate stabili clasa de calitate a mierii si eventualele falsificari ale acesteia. Metodele folosite sunt cele de analiza microscopica asupra sedimentului centrifugat, numararea granulelor de polen determinat si a impuritatilor nepolinice. Raportarea numarului de granule de polen la cantitatea de miere folosita ofera informatii asupra originii botanice si geografice, clasei calitative si puritatii mierii. Procentul polenului de salcâm din probele analizate variaza între 12,31% si 52,76%, plasând sortul de mierea analizata în toate clasele de calitate pentru România. Cantitatea de impuritati nepolinice variaza între 2627 si 15744 particule la 10 grame de miere. S-a observat ca supraprocesarea mierii creste clasa calitativa a acesteia, reducând cantitatea de impuritati dar totodata îngreuneaza testele de autenticitate, facând-o mai susceptibila de falsificare. Pentru obiectivizarea calitatii mierii românesti se impune o aliniere a metodelor de procesare si etichetare cu standardele europene.

Cuvinte cheie: miere de salcâm, calitatea, melisopalinologie, polen, standard