Livia Vidu


RESEARCH ON THE INFLUENCE OF SEASON ON QUANTITATIVE AND QUALITATIVE MILK BUFFALO

Livia Vidu, Alina Udroiu, R. Popa, V. Băcila, Dana Popa

Abstract
Within the family Bovidae, buffaloes belonging to three genera: Bubalus, Syncerus, and Anoa. The only genre that led to the emergence of domestic is Bubalus, of the types of marsh and freshwater. In our country, increase the coastal type, which is also called the Mediterranean. In terms of milk production, buffalo, cattle are distinguished by the quantity of milk less, during lactation reduced the percentage of fat greater than 123%, protein content 25% higher.
The purpose of this study was to highlight the influence of season on the quantity and chemical composition of buffalo milk. To make qualitative measurements using a portable device. Animals subject to our observation from households located in the counties of Olt and Teleorman. Buffaloes were different ages, different lactations that were fed different food-summer season was the administration of the green table, and winter forage nutritive value medium fibrous and sometimes small amounts of concentrates. Births were conducted during the fall, that in August-October. In autumn-winter season, the fat content of milk is high, increasing continuously until the end of lactation. Protein content decreases during the winter months and begins to rise with the onset of spring. The amount of milk showed a peak in the first month of lactation-winter season, after which there was a steady decline.

Key words: season, milk fat, protein feed


CERCETĂRI PRIVIND INFLUENŢA SEZONULUI ASUPRA CANTITĂŢII ŞI CALITĂŢII LAPTELUI DE BIVOLIŢĂ

Livia Vidu, Alina Udroiu, R. Popa, V. Băcila, Dana Popa

Rezumat
În cadrul familiei Bovidae, bivolii apartin la trei genuri: Bubalus, Syncerus si Anoa. Singurul gen care a condus la aparitia formelor domestice este Bubalus, cu tipurile de mlastina si cel de apa curgatoare. În tara noastra se creste tipul riveran, care mai este numit si mediteranean.
Din punct de vedere al productiei de lapte, bivolii se deosebesc de taurine prin: cantitatea de lapte mai mica, durata de lactatie mai redusa, procentul de grasime mai mare cu 123%, continutul de proteine cu 25% mai mare.
Scopul acestui studiu a fost evidentierea influentei sezonului asupra cantitatii si compozitiei chimice a laptelui de bivolita. Pentru efectuarea determinarilor calitative s-a folosit un aparat portabil. Animalele supuse observatie noastre provin din gospodarii situate în judetele Olt si Teleorman. Bivolitele au avut vârste diferite, respectiv lactatii diferite, au fost hranite diferentiat sezonier –vara hrana a constat în administrarea de masa verde, iar iarna de furaje fibroase cu valoare nutritiva medie si uneori cantitati reduse de concentrate. Fatarile s-au realizat în perioada de toamna, respectiv în lunile octombrie-noiembrie. În sezonul de toamna-iarna, continutul în grasime al laptelui este ridicat, crescând continuu pâna la sfârsitul lactatiei. Continutul de proteina scade în lunile de iarna si începe sa creasca odata cu debutul primaverii. Cantitatea de lapte a înregistrat un vârf în prima luna de lactatie-sezonul de iarna, dupa care s-a constatat o scadere constanta.

Cuvinte cheie: sezon, lapte, grasime, proteina, furaj