Cipriana Maria Cuciureanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDIES ON THE CHEMICAL COMPOSITION OF CAPON MEAT (CASTRATED ROOSTER) OBTAINED FROM HUBBARD HYBRID

Cipriana Maria Cuciureanu, Roxana Nicoleta Rațu, R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi

Abstract
   The study focused on the chemical composition (water content, dry matter content and mineral content) of capped meat (castrated rooster) obtained from the Hubbard hybrid. In this regard, were formed two batches of Hubbard roosters from the same breeder of the same age. An experimental batch, noted Lexp-1, consisting of castrated roosters at the age of 8 weeks, and a control batch, noted Lm-1, composed of uncastrated roosters. At the age of 20 weeks, the birds from the two batches were slaughtered. In this study, physico-chemical analyzes were carried out on the following muscle groups: wing muscles, the pectoral muscles, the upper thigh muscles, respectively the drumstick muscles from Hubbard's capons and roosters. The percentage of water varies noticeably between the two batches studied. In case of breast, the roosters from Lm-1 recorded 1.49% (73.43%) more water than the capons of Lexp-1 (71.94%), respectively, in case of drumstick, the roosters from Lexp-1 recorded a water content of 1.32% (75.24%) higher than uncastrated roosters (73.92%). Regarding the dry matter content, the notable differences registered between the two groups in case of the breast, the castrated roosters from Lexp-1 being characterized by a higher value by 1.49% (28.06%) compared to the birds from Lm-1 (26.57% ). Also, at the level of drumstick, uncastrated roosters stood out with a value of 1.32% (26.08%) higher than castrated birds (24.76%). In terms of mineral content, there weren’t notable differences for the anatomical portions analyzed. The highest ash content was determined for the chest, both batches being characterized by a value of 1.22%, while the lowest percentage of mineral substances was 1.09 for the upper thighs of capons. We recommend further research in this direction.

Key words: capon, Hubbard, percentage of water, percentage of dry matter, percentage of mineral


STUDII PRIVITOARE LA COMPOZIȚIA CHIMICĂ A CĂRNII DE CLAPON (COCOȘ CASTRAT) OBȚINUTĂ PE BAZA HIBRIDULUI HUBBARD

Cipriana Maria Cuciureanu, Roxana Nicoleta Rațu, R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi

Rezumat
    Studiul a vizat compoziția chimică (conținutul în apă, conținutul în substanță uscată și conținutul în substanțe minerale) a cărnii de clapon (cocoș castrat) obținută pe baza hibridului Hubbard. În acest sens, au fost alcătuite două loturi de cocoși Hubbard, proveniți de la același crescător, de aceiași vârstă, un lot experimental, notat Lexp-1, constituit din cocoși castrați la vârsta de 8 săptâmâni, și un lot martor, notat Lm-1, constituit din cocoși necastrați. La vârsta de 20 de săptămâni păsările din cele două loturi au fost sacrificate. Analizele chimice aferente acestui studiu au fost realizate pe probe prelevate de la claponi și cocoși de Hubbard, din musculatura aripilor, pectorală, pulpelor superioare, respectiv a pulpelor inferioare. Conținutul în apă a înregistrat diferențe remarcabile între cele două loturi luate în studiu, în cazul pieptului, cocoșii din Lm-1 înregistrând cu 1.49 % (73.43 %) mai multă apă față de claponii din Lexp-1(71.94 %), respectiv, în cazul pulpelor inferioare, indivizii din Lexp-1 înregistrând un conținut de apă cu 1.32 % (75.24 %) mai mare față de cocoșii necastrați din Lm-1(73.92 %). Cât privește conținutul în substanță uscată, diferențele notabile înregistrate între cele două loturi au fost în cazul pieptului, cocoșii castrați din Lexp-1 fiind caracterizați de o valoare mai mare cu 1.49 % (28.06 %) față de păsările din Lm-1 (26.57 %). Cocoșii necastrați, din Lm-1, s-au remarcat la nivelul pulpelor inferioare printr-o valoare cu 1.32 % ( 26.08 %) mai mare față de păsările din Lexp-1 (24.76 %). În ceea ce ține de conținutul în substanțe minerale, nu au fost remarcate diferențe notabile pe porțiunile anatomice luate în analiză. Cel mai mare conținut în cenușă a fost determinat pentru piept, ambele loturi fiind caracterizate de o valoare de 1.22 %, în timp ce cel mai mic procent de substanțe minerale a fost de 1.09 pentru pulpele superioare ale claponilor. Recomandăm continuarea cercetărilor în această direcție.

Cuvinte cheie: clapon, Hubbard, apă, substanță uscată, cenușă, substanțe minerale