Viorica Coşier

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


TESTING THE PRESENCE OF SNP POLYMORPHISMS IN THE 19TH INTRON OF THE CALPASTATIN (CAST) GENE ON THE ROMANIAN SPOTTED CATTLE, SIMMENTAL TYPE AND ANGUS BREED

Viorica Coşier

Abstract
    The tenderness of meat is under complex genetic determinism, being studied extensively in the last couple of years on various cattle breeds with respect to genetic variations associated with the trait. Only few of studied loci had major effect on tenderness, with calpains m and µ and calpastatin loci receiving special attention. Calpains m and µ intervene in the post-mortem proteolysis of myofibrils, being in direct relationship with their inhibitor – the calpastatin. The presence of potential Single Nucleotide Polymorphisms on intron 19 of the calpastatin gene (CAST) in mixed cattle breed (meat & milk/Romanian Spotted breed, Simmental type) and specialized meat breed (Angus) were investigated in this study. DNA samples from two cattle breeds were used to determine the SNP polymorphisms in the 552 bp fragment of the 19th intron of the CAST gene. The presence of mutations was investigated by testing the modifications occurring in BshF1 (GGCC) and RsaI (GTAC) restriction enzyme’s sites. All individuals analysed have had the same electrophoretic profile suggesting that no genuine mutations occurred in both restriction enzyme’s sites of CAST gene (BTA7) from the Bos taurus populations.

Key words: CAST, BshF1, RsaI, tenderness, SNP Polymorphism


TESTAREA PREZENTEI POLIMORFISMELOR SNP IN INTRONUL 19 AL GENEI CALPASTATINEI (CAST) LA RASA BALTATA ROMÂNEASCĂ TIP SIMMENTAL SI LA RASA ANGUS

Viorica Coşier

Rezumat
    Falsificarea produselor şi subproduselor din carne este o problemă reală de siguranţă alimentară, care interesează deopotrivă consumatorul şi organismele de control. Existenţa variaţiilor genetice specifice la nivel ADNmt permite identificarea cărnii speciilor de animale atât din produsele proaspete cât şi din cele preparate termic. În lucrarea de faţă a fost pusă la punct o analiză PCR - Multiplex pentru detectarea şi identificarea unor specii animale: mamifere (vită, porc), păsări (pui) şi peşte, din produsele comerciale de carne. Fiecare pereche de primeri a fost testată individual, privind specificitatea faţă de un anumit genom mitocondrial dar şi îin amestecuri de ADN provenit de la cele patru specii. Hibridarea specifică a fiecărei perechi de primeri a dus la obţinerea unor produşi PCR de mărime característică: 374 pb pentru carnea de vită, 290 pentru carnea de porc, 224 pentru peşte şi 181 pentru carnea de pasăre. Protocolul multiplex a fost testat pentru identificarea specifică a speciilor în preparate comerciale din carne.

Cuvinte cheie: ADNmt, carne, identificarea speciilor, PCR multiplex