V. Maciuc

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON MEAT PRODUCTION MANAGEMENT IN A COW FARM

V. Maciuc, M. Doliş, Maria Ciocan-Alupii, Mariana Nistor-Anton

Abstract
   In this paper we present the results of research on a herd of 120 Aberdeen Angus cattle in which the management and indicators of meat production were followed. The objectives of the research were: the origin of adult cattle, birth weight, weight during fattening, average daily gain in descendants, comparative analysis of meat production indicators by sex. The studied staff had a valuable ascendants. The descendants, for the weight at weighing, had the average value of 239.01 Kg, with the limits between 154 - 340 Kg, and the average daily gain was on average 790 g with the limits between 600 and 1400 g. The explanation lies in the fact that the herd was imported from different countries, areas and farms, but also in the fact that the exploitation system is extensive, on pasture, and in winter it is maintained in semi-open shelters and fed with natural hay, semi-hay or corn silage, wheat bran and sunflower meal. Birth weight is positively and intermediate to strong correlated with weighing weight r = 0.459 (45%) being very significant for p <0.01. Calves that have a high body weight at birth and are vigorous will record good average daily gains, and at the end of the fattening period, very good body weights.

Key words: beef, meat, average daily gain, holding, Aberdeen Angus


CERCETĂRI PRIVIND MANAGEMENTUL PRODUCȚIEI DE CARNE ÎNTR-O EXPLOATAȚIE DE BOVINE

V. Maciuc, M. Doliş, Maria Ciocan-Alupii, Mariana Nistor-Anton

Rezumat
    În lucrarea de faţă prezentăm rezultatele cercetării pe un efectiv de 120 capete bovine din rasa Aberdeen Angus în care s-a urmărit managementul şi indicatorii producţiei de carne. Obiectivele cercetării au urmărit: originea bovinelor adulte, greutate la naștere, greutatea în perioada de îngrăşare, sporul mediu zilnic la descendenţă, analiza comparativă a indicatorilor producţiei de carne în funcţie de sex. Efectivul studiat a avut o ascendenţă valoroasă. Descendenţa, pentru greutatea la cântărire, a avut valoarea medie de 239,01 Kg, cu limitele cuprinse între 154 – 340 Kg, iar sporul mediu zilnic a fost în medie de 790 g cu limitele cuprinse între 600 şi 1400 g. Explicaţia rezidă în faptul că efectivul a fost importat din ţări, zone şi ferme diferite, dar şi în faptul că sistemul de exploatare este unul extensiv, pe păşune, iar pe timp de iarnă este întreţinut în adăposturi semideschise şi furajat cu fân natural, semifân sau siloz de porumb, tărâţe de grâu şi şrot de florea soarelui. Greutatea la nştere este corelată pozitiv şi intermediar spre puternic cu greutatea la cântărire r = 0,459 (45 %) fiind foarte semnificativă pentru p < 0.01. Viţeii care au la nastere o greutate corporală mare şi sunt viguroşi vor înregistra sporuri medii zilnice bune, iar la finalul perioadei de îngrăşare, greutăţi corporale foarte bune.

Cuvinte cheie: bovine, carne, spor mediu zilnic, exploataţie, Aberdeen Angus