Otilia Bobiş

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


INCIDENCE OF SOME CLASSES OF ANTIBIOTICS IN BEE PRODUCTS. SOURCES OF CONTAMINATION: CASE STUDY ON HONEY AND BEE COLLECTED POLLEN

Otilia Bobiş, Victoriţa Bonta, D. Dezmirean

Abstract
   Bee products are rich in minerals, antioxidants, and simple sugars. Honey is known to be rich in both enzymatic and non-enzymatic antioxidants. Bee-pollen is a complete natural supplement, with high and good protein and aminoacid content, lipids and fatty acids, as well as simple sugars. Beside the basic quality parameters, determination of bee products contamination is of crucial importance. Environmental contaminants in products of the hive involve heavy metals, organic pollutants, pesticides and genetically modified organisms. Also other type of contamination may be due to the improper beekeeping practices. Major contaminants associated with beekeeping practices are acaricides and antibiotics used for the control of bee diseases. Monitoring antibiotics residues in honey and honey products helps to assess the potential risk of these products to human health. APHIS Laboratory have implemented chromatographic methods for determination of different classes of antibiotics. Different samples of honey and bee-pollen were collected from beekeepers and subjected to tetracycline, oxytetracicline and sulfonamide determination. Positive samples were identified, representing 15% from the whole sample numbers

Key words: antibiotics, beekeeping practices, bee-pollen, chromatography, honey


INCIDENŢA UNOR CLASE DE ANTIBIOTICE ÎN PRODUSELE APICOLE. SURSE DE CONTAMINARE: STUDIU DE CAZ PE MIERE ŞI POLEN DE ALBINE

Otilia Bobiş, Victoriţa Bonta, D. Dezmirean

Rezumat
   Produsele apicole sunt bogate în minerale, antioxidanţi şi glucide cu moleculă mică. Mierea este bogata în antioxidanţi enzimatici şi ne-enzimatici. Polenul colectat de albine este un supliment natural complet, cu un conţinut mare şi valoros de proteine şi aminoacizi, lipide şi acizi graşi, precum şi glucide simple. In afară de parametri de calitate de bază, determinarea contaminării produselor apicole are o importanţă crucială. Contaminanţii din mediu ai produselor stupului, implică metale, poluanţi organici, pesticide şi organisme modificate genetic. Deasemenea, alte tipuri de contaminanţi pot apare datorită practicilor apicole improprii. Contaminanţii majori asociaţi cu practicile apicole sunt acaricidele şi antibioticele utilizate pentru controlul bolilor la albine. Monitorizarea reziduurilor de antibiotice în miere şi produse asociate, ajută la stabilirea riscului potenţial asupra sănătăţii omului. Laboratorul APHIS are implementate metode cromatografice pentru determinarea diferitelor clase de antibiotice. Probe de miere şi polen au fost colectate de la producători şi analizate pentru prezenta tetraciclinei şi oxietraciclinei. Au fost identificate probe pozitive, reprezentând 5% din totalul probelor. Atât informarea producătorilor, cât şi completarea de către aceştia a unui chestionar cu privire la posibila apariţie a acestor antibiotice în produsele lor a fost realizată, datele fiind centralizate în laborator.

Cuvinte cheie: antibiotice, incidenta, miere, polen recoltat de albine