Mihaela Dumitru

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


IN VITRO PROBIOTIC PROPERTIES OF A LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM A BROILER CHICKEN

Mihaela Dumitru, I. Sorescu, Georgeta Ciurescu, Cristina Tabuc, Mihaela Hăbeanu, Nicoleta-Raluca Chelaru

Abstract
    This study was conducted in order to evaluate in vitro the probiotic properties of lactic acid bacteria (LAB) isolated from ileum intestinal content tract of a healthy broiler (45-d-old Cobb 500). The isolate was assayed morphologically, culturally, biochemically. The tolerance to low pH and bile salt were tested as well. Phenotypically, the isolate strain was identified to be Lactobacillus acidophilus. The new strain was conserved as Lactobacillus acidophilus IBNA 64 in the Collection of INCDBNA. It is Gram-positive Bacillus, thin, non-spore forming, appears isolated, rarely in the diploid form, in short chains or in small irregular piles in culture of 24h in Oxoid MRS broth and MRS agar medium. The strain is an aerotolerant bacteria. The identification and analysis of the biochemical characteristics was performed by catalase assay, API 50 CHL Biomerieux strips, apiweb API 50 CHL V 5.1 soft (Lactobacillus acidophilus 1, 74.4% ID and L. crispatus 19.0% ID) and ABIS online (Lactobacillus acidophilus ~ 88.3%). The strain showed good viability at pH 7±2 (8.32±0.330 log CFU/mL), respectively was able to resist at pH 3 (7.14±0.133 log CFU/mL) and 0.3% bile salts (7.56±0.19 log CFU/mL) during 3 h exposure. Results obtained provide some probiotic properties for L. acidophilus, but further studied will be done until to use for in vivo test in poultry feed.

Key words: lactic acid bacteria, probiotic, chicken


IZOLAREA UNEI BACTERII ACIDOLACTICE DE LA UN PUI BROILER DE GĂINĂ ȘI TESTAREA IN VITRO A UNOR PROPRIETĂȚI PROBIOTICE

Mihaela Dumitru, I. Sorescu, Georgeta Ciurescu, Cristina Tabuc, Mihaela Hăbeanu, Nicoleta-Raluca Chelaru

Rezumat
   Acest studiu a fost realizat în scopul evaluări in vitro a unor proprietăți probiotice, pentru o bacterie acidolactică (LAB) izolată din tractul gastrointestinal (ileon) al unui pui broiler de găină clinic sănătos (45 zile, Cobb 500). Tulpina izolată a fost analizată din punct de vedere morfologic, cultural și biochimic. Rezistența la pH și săruri biliare au fost evidențiate, de asemenea. Fenotipic, tulpina a fost identificată ca fiind Lactobacillus acidophilus și se poate regăsi sub codul Lactobacillus acidophilus IBNA 64 în Colecția de tulpini bacteriene a INCDBNA-Balotești. Tulpina apare sub formă de bacili Gram-pozitivi, subțiri, lungi, nesporulați, drepți, dispuși diplo sau în filamente scurte (cultură de 24 ore în MRS bulion Oxoid), fiind o bacterie aerotolerantă. Identificarea și analizarea caracteristicilor biochimice a fost efectuată prin testul catalazei, benzi API 50 CHL Biomerieux, apiweb API 50 CHL V 5.1 (Lactobacillus acidophilus 1, 74.4% ID și L. crispatus 19.0% ID) și ABIS online (Lactobacillus acidophilus ~ 88.3%). Tulpina a prezentat o bună viabilitate la pH 7 ± 2 (8.32 ± 0.330), respectiv la pH 3 (7.14 ± 0.133) și săruri biliare 0.3% (7.56 ± 0.19) în timpul expunerii timp de 3 ore. Rezultatele obținute confirmă unele proprietăți probiotice pentru L. acidophilus, însă sunt necesare cercetări in vitro suplimentare, până la utilizarea și administrarea in vivo ca sursă probiotică în hrana păsărilor.

Cuvinte cheie: bacterie acidolactică, probiotic, pasăre