Lovita Adriani

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE EFFECT OF PROBIOTIC SUPPLEMENTATION ON MEAT QUALITY AND FEED EFFICIENCY

Lovita Adriani, Tuti Widjastuti

Abstract
   Probiotics is microorganism reported possessing the positive effect on gut morphology and subsequent performance of poultry birds. Therefore, the present study was carried out to evaluate the effect of feed efficiency and meat quality. 100 day old commercial broiler chicks were allocated to 4 treatment groups in a Complete Randomized Design (CRD) and each treatment was replicated 5 times and each replicate was filled 4 chickens. The treatments consisted of fed: T-0 (basal ratio), T-1 (basal ratio with 100% fermented cow milk), T-2 (basal ratio with 50% fermented cow milk + 50 % fermented soy milk) and T-3 (basal feed with 50% fermented cow milk + 25% fermented soy milk + 25% fermented mung bean). There was no significant (P>0.05) effect on feed efficiency. However, it can improve feed efficiency. Meanwhile, all treatments give significant (P<0.05) effect on meat quality. Probiotic supplementation can improve feed efficiency and meat quality on poultry.

Key words: probiotic, feed efficiency, meat quality, bro


EFECTUL SUPLIMENTĂRII CU PROBIOTICE ASUPRA CALITĂŢII CĂRNII ŞI A EFICIENŢEI HRĂNIRII

Lovita Adriani, Tuti Widjastuti

Rezumat
    Probioticele sunt microorganisme care au un efect pozitiv asupra morfologiei intestinelor şi a performaţelor ulterioare ale păsărilor. De aceea, studiul de faţă a fost efectuat pentru a evalua efectul asupra eficienţei hraănirii şi asupra calităţii cărnii. 100 de pui broiler au fost împărţiţi în patru loturi experimentale folosind metoda Complete Randomized Design (CRD) şi fiecare experiment a fost repetat de 5 ori, fiecare lot fiind alcătuit din câte 4 pui. Experimentele au constat în admistrarea următoarelor raţii: T-0 (raţie de bază), T-1 (raţie de bază cu 100% lapte de vacă fermentat), T-2 (raţie de bază cu 50% lapte de vacă fermentat + 50 % lapte de soia fermentat) şi T-3 (raţie de bază cu 50% lapte de vacă fermentat + 25% lapte de soia fermentat + 25% fasole mung fermentată). Nu s-a observat un efect semnificativ (P>0,05) a eficienţei hrănirii. Cu toate acestea, se poate îmbunătăţi eficienţa hrănirii. Toate tratamentele au un efect semnificativ (P<0,05) asupra calităţii cărnii. Suplimentarea cu probiotice poate îmbunătăţi eficienţa hrănirii şi calitatea cărnii puilor

Cuvinte cheie: probiotice, eficienţa hrănirii, calitatea cărnii, broiler