I. Rotaru

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE INFLUENCE OF THE BOARS GENOTYPE ON THE CARCASSES AND MEAT QUALITY IN SWINE HYBRIDS

I. Rotaru, I. Cernev

Abstract
   The quality of carcasses and meat has been studied in hybrid pigs obtained by using Duroc, Pietrain and Pietrain x Duroc boars of French origin, but also of Large White x Landrace x Pietrain breeders of local origin. A higher carcass weight of 83.67 kg was formed in hybrids resulting from racial combinations, where the paternal form was the Pietrain x Duroc boar. The tests performed showed that the length of the carcasses was 13.96 cm longer and the hams were more globular compared to the control group. The thickness of the bacon layer on the back was 20 mm at a weight of 114 kg, being reduced by 2 mm. The amount of protein in the meat of hybrid pigs in the experimental groups varied between 19.91 and 20.28%, which indicates that significant differences have not been detected. The obtained results show that the quality of the carcasses is under the influence of the genotype of boars, and the potential of hybrids depends on the combinatorial capacity of the maternal and paternal breeds in the hybridization process.

Key words: hybrid, boar, carcass, ham


INFLUENȚA GENOTIPULUI VIERILOR ASUPRA CALITĂȚII CARCASELOR ȘI A CĂRNII LA HIBRIZII DE SUINE

I. Rotaru, I. Cernev

Rezumat
   Scopul lucrarii a fost aprecierea calităţii carcaselor și a cărnii la diferite genotipuri de suine. In studiu s-au aflat cinci variante de hibrizi obținuți prin utilizarea formei materne Marele Alb× Landrace si a vierilor Duroc× Pietrain și Pietrain x Duroc de origine franceză, dar și a reproducătorilor Marele Alb x Landrace x Pietrain de origine locală. O greutate mai mare a carcaselor egală cu 83,67 kg s-a format la hibrizii rezultați din combinările rasiale unde forma paternă a constituit vierul Pietrain x Duroc. Testările efectuate au definitivat, că lungimea carcaselor a fost mai mare cu 13,96 cm, iar jamboanele mai globuloase comparativ cu lotul martor. Grosimea stratului de slănină la spinare a constituit 20mm la greutatea de 114 kg, fiind mai redusă cu 2mm. Cantitatea de proteină în carnea porcilor hibrizi din loturile experimentale a variat între 19,91 și 20,28 %, fapt ce denotă, că diferențe semnificative nu sau depistat. Rezultatele obținute demonstrează, că calitatea carcaselor se află sub influența genotipului vierilor, iar potențialul hibrizilor depinde de capacitatea combinativă a raselor materne și paterne în procesul de hibridare.

Cuvinte cheie: carcasa, carne, hibrid, grasime