Aida Albu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


ESTIMATION OF SOME QUALITY PARAMETERS OF HONEY

Aida Albu, Gabriela Frunză, Roxana Zaharia, I.M. Pop

Abstract
    Twenty-four samples of honey, from eight Romanian producers from three types (acacia, linden and polyflora-for each producer) were physico-chemical analyzed. The results obtained were variable: 0.2-72.1 mm Pfund for color, 0.038-0.050% for water insoluble matter, 1.4876-1.4980 for refractive index, 15.48-19.52% for moisture, 80.48-84.52% for solids substances, 79.00-83.00 Brix for total soluble substances and 1.420-1.448 g/cm3 for specific gravity. The values for pH and free acidity were in the range of 3.77-5.32 pH units, respectively 6.13-26.63 meq kg-1; the ash content varied between 0.027% and 0.344% and the electrical conductivity recorded values between 129 μS cm-1 and 775 μS cm-1. The analysis were performed in accordance with Romanian/EU standards. For all honey samples, the Pearson coefficient results indicated strong positive correlation between specific gravity and total soluble substances, between ash and electrical conductivity, respectively a strong negative correlation between moisture and refractive index, between moisture and total soluble substances and between moisture and specific gravity. As a conclusion, the studied honey bee samples correspond qualitatively to the legislation requirements.

Key words: honey, acacia, linden, polyfloral, quality


ESTIMAREA UNOR PARAMETRI DE CALITATE LA MIEREA DE ALBINE

Aida Albu, Gabriela Frunză, Roxana Zaharia, I.M. Pop

Rezumat
   Douăzeci și patru de probe de miere de albine, provenite de la opt producători din România, din trei sorturi (salcâm, tei și polifloră-pentru fiecare producător) au fost analizate din punct de vedere fizico-chimic. Rezultatele obținute au fost variabile: 0,2-72,1 mm Pfund pentru culoare, 0,038-0,050% pentru substanțe insolubile în apă, 1,4876-1,4980 pentru indice de refracție, 15,48-19,52% pentru apă, 80,48-84,52% substanțe solide, 79,00-83,00 Brix substanțe solubile totale și 1,420-1,448 g/cm3 pentru greutate specifică. Valorile pentru pH și aciditate titrabilă s-au încadrat în intervalul 3,77-5,32 unități pH, respectiv 6,13-26,63 meq kg-1; conținutul de cenușă a variat între 0,027% și 0,344% iar conductivitatea electrică a înregistrat valori cuprinse între 129 μS cm-1 și 775 μS cm-1. Analizele s-au efectuat în conformitate cu standardele din România/UE. Pentru toate probele de miere de albine, rezultatele coeficientului Pearson au indicat o corelație puternic pozitivă între greutatea specifică și substanțele solubile totale și, respectiv, între cenușă și conductivitatea electrică și o corelație puternic negativă între conținutul de apă și indicele de refracție, între conținutul de apă și substanțele solubile totale și între conținutul de apă și greutatea specifică. Se poate concluziona că probele de miere de albine analizate corespund calitativ exigențelor legislației în vigoare.

Cuvinte cheie: miere, salcâm, tei, polifloră, calitate