M.G. Usturoi

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDIES ON THE INFLUENCE OF ENVIRONMENTAL TEMPERATURES IN LAYING CHICKEN HALLS ON PRODUCTIVE PERFORMANCE

M.G. Usturoi

Abstract
   Research has focused on how the ambient temperatures ensured during the breeding of laying hens influence their productive performance.. To this end, two batches of birds of equal size (17280 Lohmann Brown hens / batch) were set up in two breeding halls, one of which had no additional thermal insulation (batch A) and a barn with an external heating system (batch B). At the end of the 51 weeks of operation, the birds in group B (thermally insulated hall) had a body weight 0.28% higher, an individual egg production better 1.46% and an average egg intensity higher 1.97% compared to hens accommodated in the hall without additional thermal insulation (batch A). Also in the chickens from batch B (thermally insulated hall) there were lower levels for the rate of exits from the herd (with 0.51%), the average daily consumption of compound feeds (by 0.73%) and the feed conversion index (with 2.23%). In conclusion, it can be stated that the application of additional construction elements on the walls of the halls used for growing laying hybrids (thermosystem) allows the achievement of adequate and constant ambient temperatures, which translates into an improvement in productive performance.

Key words: microclimate, chickens, productive performance, survival rate


STUDII PRIVIND INFLUENŢA TEMPERATURILOR AMBIENTALE DIN HALELE DE GĂINI OUĂTOARE ASUPRA PERFORMANŢELOR PRODUCTIVE

M.G. Usturoi

Rezumat
    Cercetările au vizat modul în care temperaturile ambientale asigurate pe timpul creşterii găinilor ouătoare influenţează performanţele lor productive. În acest sens, au fost constituite două loturi de păsări egale ca mărime (17280 găini Lohmann Brown/lot) repartizate în două hale de creştere, din care una fără izolaţie termică suplimentară (lotul A) şi o hală cu termosistem exterior (lotul B). La finalul celor 51 săptămâni de exploatare, păsările din lotul B (hală termoizolată) au avut o greutate corporală mai mare cu 0,28%, o producţie individuală de ouă mai bună cu 1,46% şi o intensitate medie de ouat mai mare cu 1,97% comparativ cu găinile cazate în hala fără izolare termică suplimentară (lotul A). Tot la găinile din lotul B (hală termoizolată) s-au înregistrat niveluri mai mici pentru rată a ieşirilor din efectiv (cu 0,51%), consumul mediu zilnic de nutreţuri combinate (cu 0,73%) şi indicele de conversie a hranei (cu 2,23%). În concluzie, se poate afirma că aplicarea unor elemente constructive suplimentare pe pereţii halelor utilizate pentru creşterea hibrizilor ouători (termosistem) permite realizarea unor temperaturi ambientale adecvate şi constante, ceea ce se transpune într-o îmbunătăţire a performanţelor productive.

Cuvinte cheie: Microclimat, găini, performanţe productive, rată de supravieţuire