M.G. Usturoi

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDY OF SOME INFLUENCE FACTORS OF CATTLE SLAUGHTER INDICATORS

M.G. Usturoi

Abstract
   The influence of breed and body weight on the technical indicators of slaughter in cattle was studied. In this sense, 30 males from "Bălţată cu Negru Românească" and "Brună" breeds were slaughtered, respectively, falling into three weight groups (300-350 kg, 350-400 kg; 400-450 kg), establishing the slaughter yield. and the weight of the main anatomical portions in the carcass. From the obtained data it resulted that, in the Bălţată cu Negru Românească breed, the carcass weight was higher by 2.75-5.11%, hence a higher slaughter yield by 1.90-3.57% than in the breed Brown. Also in the Bălţată cu Negru Românească breed, there were higher weights for the anatomical parts included in specialties (by 0.26-0.46%), in those of superior quality (by 0.11-0.83%) and, respectively, in those of quality I (0.24-0.47%). Of the two breeds of cattle studied, the best slaughter indicators were made by Bălţata cu Negru Românească, especially by the specimens from the weight group 400-450 kg.

Key words: cattle, breed, weight, slaughter yield, anatomical portions


STUDIUL UNOR FACTORI DE INFLUENŢĂ AI INDICATORILOR DE ABATORIZARE LA TAURINE

M.G. Usturoi

Rezumat
    A fost studiat gradul de influenţă al rasei şi al greutăţii corporale asupra indicatorilor tehnici de abatorizare la taurine. În acest sens, au fost sacrificaţi câte 30 masculi din rasele Bălţată cu Negru Românească şi respectiv, Brună, încadraţi în trei grupe de greutate (300-350 kg, 350-400 kg; 400-450 kg), stabilindu-se randamentul la sacrificare şi ponderea din carcasă a principalelor porţiuni anatomice. Din datele obţinute a rezultat că, la rasa Bălţată cu Negru Românească, greutatea carcaselor a fost mai mare cu 2,75-5,11%, de unde şi un randament la sacrificare superior cu 1,90-3,57% decât la rasa Brună. Tot la rasa Bălţată cu Negru Românească au rezultat ponderi superioare pentru porţiunile anatomice încadrate la specialităţi (cu 0,26-0,46%), la cele de calitate superioară (cu 0,11-0,83%) şi respectiv, la cele de calitatea I (0,24-0,47%). Dintre cele două rase de taurine studiate, cei mai buni indicatori de abatorizare au fost realizaţi de Bălţata cu Negru Românească, mai ales de exemplarele din grupa de greutate 400-450 kg.

Cuvinte cheie: taurine, rasă, greutate, randament sacrificare, porţiuni anatomice