Gabriela Atudosiei

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDIES ON IMPROVING THE PERFORMANCE IN REARING THE ROSS-308 BROILER BY USING NATURAL BIOSTIMULATORS

Gabriela Atudosiei, Alina Teodorescu, C. Roşca, R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi

Abstract
   In recent decades, more and more research has been done worldwide on the use of biostimulating products as dietary factors to increase weight gain and improve feed conversion to broiler chickens, as well as to preserve their condition. health and obtaining high quality carcasses. In this paper we aim to analyze the productive performance of the Ross-308 hybrid. The biological material was represented by 100 commercial hybrids of ROSS-308 hens. The birds were divided into 2 batches of 50 individuals each (LM-control batch and LA-batch where the "Esstence" biostimulator was administered) and reared according to the specific technology. species, from the age of one day and up to 42 days. During the research, one of the morphological indicators followed was body weight, and at the end of the week, the daily feed gain was calculated. Other indicators followed were the average daily consumption and the food conversion ratio. Finally, the data were statistically processed using the Anova (Analysis of variance) program. At the middle of the experiment (end of the 3rd week) the first batch (LM) had an average weight of 975.2g and the 2nd batch analyzed (LA), at this point in life exceeded the threshold of 1 kg, having an average body weight of 1119.3 g. After the first week of life, the chicks in the control batch (LM) achieved an average daily gain of 21.73 g / head / day. The birds in this series had a total increase (42 days), an increase of 54.91 g / head / day. For the second batch (LA), the results were slightly better. Thus, the weight gain started from a value of 23.87 g / head / day (after the first 7 days), the average for this parameter being 63.60 g / head / day. At the end of the experiment, the average of the first batch was higher compared to that obtained in the second batch (LM> LA) 1.66 kg c.f./kg increase> 1.22 kg c.f./kg increase. The final conclusion of our study is that the use of a good quality biological material, ensuring optimal microclimate conditions and good quality food, but also the administration of biostimulators helps to achieve good performance in growing Ross-308 hybrids for the production of meat.

Key words: biostimulator, broiler, ross, index


STUDII PRIVITOARE LA ÎMBUNĂTĂŢIREA PERFORMANŢELOR ÎN CREŞTEREA BROILERULUI ROSS-308 PRIN UTILIZAREA UNOR BIOSTIMULATORI NATURALI

Gabriela Atudosiei, Alina Teodorescu, C. Roşca, R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi

Rezumat
   În ultimele decenii, pe plan mondial s-au întreprins tot mai multe cercetări cu privire la utilizarea unor produse biostimulatoare, ca factori de alimentaţie în vederea sporirii creşterii în greutate şi a îmbunătăţirii conversiei hranei la puii broiler de găină, precum şi pentru prezervarea stării lor de sănătate si obţinerea unor carcase de calitate superioară. În prezenta lucrare ne-am propus să analizăm performanţele productive realizate de hibridul Ross-308. Materialul biologic a fost reprezentat de 100 hibrizi comerciali de găină ROSS-308.. Păsările au fost împărţite în 2 loturi a câte 50 indivizi (LM-lotul martor şi LA-lotul la care s-a administrat biostimulatorul "Esstence") şi crescute după tehnologia specifică speciei, de la vârsta de o zi şi până la 42 zile. Pe parcursul cercetărilor, unul dintre indicatorii morfologici urmăriţi a fost greutatea corporală, iar la final de săptămână, s-a calculat sporul de creştere. Alţi indicatori urmăriţi au fost reprezentaţi de consumul de consumul mediu zilnic şi indicele de conversie a hranei. La final, datele au fost prelucrate statistic utilizând programul Anova (Analysis of variance). La jumătatea experienţei (finalul săptămânii a 3-a) primul lot (LM) a avut o greutate medie de 975.2g iar cel de-al 2-lea lot analizat (LA), la acest moment din viaţă a depăşit pragul de 1 kg, având media greutăţii corporale de 1119.3 g. După prima săptămână de viaţă, puii din lotul martor (LM) au realizat un spor mediu zilnic de 21.73 g/cap/zi. Păsările din această serie au avut pe total perioadă (42 zile) , un spor de creştere de 54.91 g/cap/zi. Pentru cel de-al doilea lot (LA), rezultatele s-au prezentat ceva mai bine. Astfel sporul de creştere în greutate a plecat de la o valoare de 23.87 g/cap/zi (după primele 7 zile), media pentru acest parametru fiind de 63,60 g/cap/zi. La final de experienţă media primului lot a fost mai mare comparativ cu cea obţinută la al doilea lot (LM>LA) 1.66 kg n.c./kg spor >1.22 kg n.c./kg spor. Concluzia finală a studiului nostru este aceea că folosirea unui material biologic de bună calitate, asigurarea unor condiţii optime de microclimat şi a unei hrane de bună calitate, dar şi adiministrarea unor biostimulatori ajută la realizarea de bune performanţe în creşterea hibrizilor Ross-308 pentru producţia de carne.

Cuvinte cheie: biostimulator, broiler, ross, indice