Bianca-Maria Mădescu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE CHARACTERIZATION OF BEEF PROTEINS

Bianca-Maria Mădescu, Roxana Lazăr, M.M. Ciobanu, P.C. Boişteanu

Abstract
   The objective of this research was to characterize a group of six proteins (myosin, actin, myoglobin, globulin, collagen and elastin) that are found in beef, presenting their physical and chemical parameters, but also the proportion of amino acids of each protein. Also, the molecular functions, biological processes and location of each protein studied were presented. For all six muscle proteins were calculated parameters using the ProtParam program. Myosin is high in leucine (9.5%) and glutamic acid (9.4%), actin in alanine (7.7%) and glycine (7.5 %%), myoglobin in alanine (11.7%), lysine (11.7 %%) and leucine (11.0%), globulin in leucine (10.5%) and serine (8.9%), collagen in glycine (26.6%) and proline (19.1%) and elastin is largely represented by glycine (30.8%) and alanine (20.7%). Based on the results, it can be concluded that beef proteins are of high biological value with a large number of essential amino acids, which are indispensable to the human body.

Key words: amino acids, beef, proteins


CERCETĂRI PRIVIND CARACTERIZAREA PROTEINELOR DIN CARNEA DE VITĂ

Bianca-Maria Mădescu, Roxana Lazăr, M.M. Ciobanu, P.C. Boişteanu

Rezumat
    Obiectivul acestei cercetări a fost de a caracteriza un grup de şase proteine (miozină, actină, mioglobină, globulină, colagen şi elastină) care se găsesc în carnea de vită, prezentând parametrii lor fizici şi chimici, dar şi proporţia de aminoacizi din fiecare proteină. De asemenea, au fost prezentate funcţiile moleculare, procesele biologice şi localizarea fiecărei proteine studiate. Pentru toate cele şase proteine musculare au fost calculaţi parametrii utilizând programul ProtParam. Miozina este bogată în leucină (9,5%) şi acid glutamic (9,4%), actină în alanină (7,7%) şi glicină (7,5 %%), mioglobină în alanină (11,7%), lizină (11,7 %%) şi leucină (11,0 %), globulină în leucină (10,5%) şi serină (8,9%), colagen în glicină (26,6%) şi prolină (19,1%) şi elastină este reprezentată în mare măsură de glicină (30,8%) şi alanină (20,7%). Pe baza rezultatelor, se poate concluziona că proteinele din carnea de vită sunt de mare valoare biologică, cu un număr mare de aminoacizi esenţiali, care sunt indispensabili organismului uman.

Cuvinte cheie:aminoacizi, carnea de vită, proteine