Andreea Anghel

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


CHEMICAL COMPOSITION OF MILK AT CARPATHIAN GOATS UNDER SEMI-INTENSIVE FARMING CONDITIONS

Andreea Anghel, Dorina Nadolu, Florica Busuricu

Abstract
   The studies were performed on milk samples collected from 178 Carpathian females belonging to a farm from southeastern Romania. The females were grazed daily, benefiting from natural pasture, specific to the Dobrogea area. Before each milking, 100 g of special granules for goat's milk were administered. After weaning (April), the goats were milked twice a day for 5 months. Milk production control was carried out monthly, after the weaning of the kids, for three consecutive months, starting with May. For this, the amount of milk milked in the morning and in the evening was weighed individually. The computation of the total individual production was calculated by applying the Fleischmann formula in the case of milking the goat after a period of lactation, when the first milking is done after the flat-rate date of the end of lactation. For primipara, the total individual milk production was between 124.35 kg and 199.76 kg with an average of 164.93 kg/head/day. At multipara, the average total individual milk production was 168.32Kg. Biochemical parameters (fat, protein, lactose) were analyzed by ultrasonic method in a standardized analyzer for goat's milk. At primipara, the fat concentration reaches a maximum of 3.12 g% in July, and at multipara 3.36g% in June. The protein concentration had values between 2.87g and 3.08g% at primipara and between 2.90g% and 3.22g% at multipara. The results of our analyzes recorded a maximum of 4.36% for lactose in June for primipara and 4.58g% for multipara. The percentage of mineral substances varies between 0.65 g% and 0.67 g% at primipara and between 0.64 and 0.65 g% at multipara.

Key words: goat, milk, nutrition, fat, protein


COMPOZIŢIA CHIMICĂ A LAPTELUI LA CAPRELE DIN RASA CARPATINA ÎN CONDIŢII DE EXPLOATARE SEMIINTENSIVĂ

Andreea Anghel, Dorina Nadolu, Florica Busuricu

Rezumat
   Studiile au fost efectuate pe probe de lapte colectate de la 178 femele de rasa Carpatina ce aparţin unei ferme din sud estul României. Femelele au fost scoase la păşunat zilnic, beneficiind de păşune naturală, specifică zonei Dobrogea. Înaintea fiecărui muls s-au administrat 100 g granule specifice pentru caprele de lapte. După înţărcare (luna aprilie), caprele au fost mulse de două ori pe zi, timp de 5 luni. Controlul producţiei de lapte s-a efectuat lunar, timp de trei luni consecutiv, imediat după înţărcarea iezilor, începând cu luna mai. Pentru aceasta s-a cântărit individual cantitatea de lapte muls dimineaţa şi seara. Calcularea producţiei totale individuale s-a calculat prin aplicarea formulei Fleischmann în situaţia mulsului caprei după o perioadă de alăptare, când primul muls se face după data forfetară a sfârşitului de alăptare. La primipare producţia de lapte totală individuală a fost cuprinsă între 124,35 kg şi 199,76 kg cu o medie 164,93 kg/cap/zi. La multipare producţia de lapte totală medie individuală a fost de 168,32Kg. Parametrii biochimici (grăsime, proteine, lactoză) au fost analizaţi prin metoda ultrasonică la un analizor standardizat pentru lapte de capră. La primipare concentraţia de grăsime atinge un maxim de 3.12 g% in luna iulie, iar la multipare 3.36g% in luna iunie. Concentraţia de proteină a avut valori între 2,87 şi 3,08g% la primipare şi între 2.90g% si 3.22g% la multipare. Rezultatele analizelor noastre au înregistrat pentru lactoză un maxim de 4.36% în luna iunie la primipare si 4.58g% la multipare. Procentul de substanţe minerale variază între 0.65 g% şi 0.67 g% la primipare şi între 0.64 si 0.65 g% la multipare.

Cuvinte cheie: capra, lapte, grăsime, proteine