W. Tanwiriah

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE EFFECT OF THE LEVEL OF FAECES QUAILS IN THE RATION ON FINAL BODY WEIGHT, CARCASS, RATION EFFICIENCY AND INTERNAL ORGANS OF BROILER CHICKENS

W. Tanwiriah, T. Widjastuti, D. Garnida

Abstract
   Quails faeces contains good enough protein also energy and potential to be used as an alternative animal feed ingredient to reduce of production cost. Utilization of quail faeces in broiler ration can be directly given in the form of flour or fermented but however it has a limited to used. This study was aimed to determine the level of quail faeces in the ration that still produce good final body weight, carcass, ration efficiency and internal organs of broiler chickens. The study used 100 DOC of broilers that were divided into 20 units of cages, so each unit of cage consisted of 5 chickens. The study used Completely Randomized Design (CRD) with four treatments that were one ration without quails faeces (R0) and three rations containing quails faeces ie R1 (7.5%), R2 (15%) and R3 (22.5%). The parameters measured were final body weight, ration efficiency, carcass and internal organs of broiler chickens. The data was analyzed using analysis of variance and the difference among treatments was analyzed by Duncan Test. The result of the research show that the rations containing quails faeces 15% still produce good final body weight, ration efficiency, carcass and internal organs of broiler chickens.

Key words: Broiler chickens, final body weight, ration efficiency, carcass, internal organs


EFECTUL NIVELULUI DEJECŢIILOR DE PREPELIŢĂ DIN RAŢIILE ADMINISTRATE PUILOR BROILER ASUPRA MASEI CORPORALE FINALE, A CARCASEI ŞI A ORGANELOR INTERNE

W. Tanwiriah, T. Widjastuti, D. Garnida

Rezumat
    Dejecţiile de prepeliţă conţin proteină destul de bună, având energie şi potenţial pentru a fi utilizate ca şi ingrediente alternative în hrana animalelor în scopul reducerii costurilor de producţie. Dejecţiile de prepeliţă se pot administra în mod direct în raţiile puilor broiler sub formă de făină sau fermentate, dar totuşi au o utilizare limitată. Acest studiu şi-a propus să determine nivelul de dejecţiilor de prepeliţă din raţia puilor broiler care conduce la cea mai bună greutate corporală finală, carcasă, eficienţă a raţiei, precum şi la cele mai bune organe interne. Cercetările s-au efectuat pe un număr de 100 de pui comerciali broiler care au fost împărţiţi în 20 de cuşti, astfel că în fiecare cuşcă au fost câte 5 pui. S-a utilizat metoda Completely Randomized Design (CRD) cu patru tratamente din care unul fără administrare de dejecţii de prepeliţă (R0) şi alte trei cu administrare de dejecţii de prepeliţă după cum urmează: R1 (7,5%), R2 (15%) şi R3 (22,5%). Parametrii analizaţi au fost greutatea corporală finală, eficienţa raţiei, carcasa şi organele interne ale puilor broiler. Datele obţinute au fost interpretate folosind analiza varianţei iar difenţele dintre tratamente prin testul Duncan. Rezultatele cercetării au arătat că raţiile conţinând 7,5% dejecţii de prepeliţă au condus la obţinerea celor mai bune rezultate în ceea ce priveşte greutatea corporală finală, eficienţa raţiei, carcasa şi organele interne ale puilor broiler.

Cuvinte cheie: pui broiler, greutate corporală finală, eficienţa raţiei, carcasă, organe interne