Tuti Widjastuti

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESPONSE OF ADDITION TURMERIC EXTRACT (CURCUMA DOMESTICA VAL) IN THE RATION AS A FEED ADDITIVE ON THE NUMBER OF BACTERIA IN SMALL INTESTINE AND PERFORMANCE OF KULAWU SENTUL CHICKEN

Tuti Widjastuti, Abun, Lovita Adriani

Abstract
   Kulawu Sentul chicken is a specific one which comes from Ciamis region in West Java with grey feathers as its distinctive feature, with a variation of grey and brown yellows feathers and orderly arranged feathers on its breast like dragon scales. One alternative to improve the Kulawu chicken quality is by using Turmeric (Curcuma domestica Val.) as feed additive. Extract of turmeric is a medicinal plant containing active ingredients curcumin and essential oils that function anti-bacterial and can reduce cholesterol. The objective of this study was to obtain the optimal level of turmeric extract in ration on the amount of bacteria in the intestine and performance of Sentul chicken growth phase. The experiment used 100 Kulawu chicken that was kept for 12 weeks. The experimental design used was Completely Randomized Design with 5 treatment levels of turmeric extract, and 4 replications respectively. The treatment consisted of P0 (control ); P1 (37 ml/kg extract); P2 (74 ml/kg ration); P3 (111 ml/kg ration) and P4 (148 ml/kg ration). Variable analyses were the amount of bacteria in the intestine (Staphylococcus aureus; Escherichia coli) and performance (feed intake, weight gain, carcass weight, feed conversion and meat cholesterol). Statistical analysis showed that the treatment significantly affected the levels (P< 0.05) of Staphylococcus aureus, but not significantly affected the Escherichia coli amount. The treatment with 74 – 111 mg/kg significantly (P<0.05) increased weight gain, carcass weight, feed intake, feed conversion, and meat cholesterol decreased. It can be concluded that treatment 74 mg/kg turmeric extract could inhibit amount bacteria in the intestine, reduce meat cholesterol and gave the best performance on Kulawu chicken.

Key words: Kulawu chicken, tumeric extract, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, carcass quality


EFECTUL UTILIZĂRII EXTRACTULUI DE TURMERIC (Curcuma domestica Val) CA ADITIV FURAJER ASUPRA MICROBIOTEI INTESTINULUI SUBŢIRE ŞI A PREFROMANŢEI GĂINILOR KULAWU SENTUL

Tuti Widjastuti, Abun, Lovita Adriani

Rezumat
   Găinile Kulawu Sentul sunt specifice regiunii Ciamis din Java de vest. Prezintă penaj gri în amestec cu penaj galben, cu un desen marginat pe piept, denumit solzi de dragon. Una din alternativele de a îmbunătăţi productivitatea găinilor Kulawu este utilizarea turmericului Turmeric (Curcuma domestica Val.) ca aditiv furajer. Extractul de turmeric este prelevat dintr-o plantă medicinală care are ca ingrediente active curcumina şi unele uleiuri esenţiale, cu rol antiomicrobian şi de reducere a colesterolului. Scopul studiului a fost de a testa nivelul optim de includere a extractului de turmeric în nutreţ pentru a îmbunătăţi microbiota intestinală şi performanţele productive ale puilor Sentul în perioada de creştere. În experiment s-au utilizat 100 păsări Kulawu, crescute până la vârsta de 12 săptămâni. S-a utilizat un protocol experimental complet randomizat cu 5 niveluri ale factorului experimental, în fiecare lot fiind 4 replicări a câte 5 pui fiecare. Loturile au fost denumite P0 (control); P1 (+37 ml extract/kg hrană); P2 (+74 ml extract/kg hrană); P3 (+111 ml extract/kg hrană) şi P4 (148 ml extract/kg hrană). Variabilele analizate au fost încărcătura bacteriană la nivel intestinal (Staphylococcus aureus; Escherichia coli) şi unii parametri productivi (consum de hrană, spor în greutate, greutate carcasă, conversia hranei, conţinutul de colesterol al cărnii). Analizele statistice au arătat că factorul experimental au afectat semnificativ (P<0.05) numărul de Staphylococcus aureus, şi nesemnificativ încărcătura de Escherichia coli. Loturile cu 74 – 111 mg extract/kg hrană au îmbunătăţit semnificativ (P<0.05) sporul de creştere, greutatea carcasei, consumul şi conversia hranei, în timp ce nivelul de colesterol al cărnii s-a redus. În concluzie, utilizarea a 74 ml extract de turmeric/kg nutreţ poate inhiba populaţiile de bacterii patogene din intestin extract, reduce conţinutul de colesterol din carne şi maximiza performanţele productive ale puilor Kulawu.

Cuvinte cheie: pui Kulawu, extract de turmeric, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, calitatea carcasei