Ştefania Elida Jitariuc (Sava)

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDIES ON QUANTITATIVE MEAT PRODUCTION OF KABIR POULTRY

Ştefania Elida Jitariuc (Sava), R.M. Radu-Rusu, Al. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, D.C. Roşca, M.G. Usturoi

Abstract
    The research aimed at evaluating the quantitative production of meat (the yield at slaughter, the weight of the cut regions and the weight of the edible organs) in birds of the Kabir breed (10 males and 10 females) slaughtered at the age of 50 days. The fresh slaughter yield was 68.51% in males and 68.12% in females, with an average of 68.31%; after refrigeration the yield, the average value obtained for the two sexes was 67.62% (67.72% in males and 67.51% in females). Regarding the proportion of the cut parts, the average values obtained for the two sexes were 20.22% for the chest (21.02% for males and 19.41% for females), 24.86% for whole legs (25.92% for males and 23.80% for females), 11.28% for wings (11.47% for males and 11.09% for females) and 43.65% for back (41.59% - male and 45.70% female). The average weights determined for the internal organs were 36.32g in males and 31.83 g in females in the case of liver, 8.31 g in males and 6.34 g in females in that of hearts and respectively, of 31.98 g-males and 29.16 g-females in the case of gizzard. In conclusion, it can be stated that the birds of the Kabir breed slaughtered at the age of 50 realize a satisfactory production of meat, both in terms of the yield at slaughter and the weight of the anatomical regions.

Key words: Kabir, slaughter yield, sliced portions, edible organs


STUDII PRIVITOARE LA PRODUCŢIA CANTITATIVĂ DE CARNE A PĂSĂRILOR DIN RASA KABIR

Ştefania Elida Jitariuc (Sava), R.M. Radu-Rusu, Al. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, D.C. Roşca, M.G. Usturoi

Rezumat
    Cercetările au vizat evaluarea producţiei cantitative de carne (randamentul la sacrificare, ponderea regiunilor tranşate şi greutatea organelor comestibile) la păsări din rasa Kabir (10 masculi şi 10 femele) sacrificate la vârsta de 50 zile. Randamentul la sacrificare stabilit la cald a fost de 68,51% la masculi şi de 68,12% la femele, cu o medie pe rasă de 68,31%; pentru randamentul la rece, valoarea medie obţinută pentru cele două sexe a fost de 67,62% (67,72% la masculi şi 67,51% la femele). Cât priveşte ponderea principalelor regiuni tranşate la carcase, valorile medii obţinute pentru cele două sexe au fost de 20,22% pentru piept (21,02% la masculi şi 19,41% la femele), de 24,86% pentru pulpe (25,92% la masculi şi 23,80% la femele), de 11,28% pentru aripi (11,47%-masculi şi 11,09%-femele) şi de 43,65% pentru tacâm (41,59%-masculi şi 45,70%-femele). Greutăţile medii determinate pentru organele interne au fost de 36,32g la masculi şi de 31,83 g la femele în cazul ficatului, de 8,31 g la masculi şi de 6,34 g la femele în cel al inimilor şi respectiv, de 31,98 g-masculi şi de 29,16 g-femele în cazul pipotelor. În concluzie, se poate afirma că păsările din rasa Kabir sacrificate la vârsta de 50 zile realizează o producţie mulţumitoare de carne, atât prin prisma randamentului la sacrificare, cât şi a ponderii regiunilor anatomice.

Cuvinte cheie: Kabir, randament sacrificare, porţiuni tranşate, organe comestibile