Roxana Nicoleta Raţu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE APPRECIATION OF THE HYGIENIC STATUS OF THE RAW MILK USING THE DOSAGE OF THE CATALASE ACTIVITY

Roxana Nicoleta Raţu, M.G. Usturoi, Al. Usturoi, R.M. Radu-Rusu

Abstract
   Research conducted in recent years on the hygienic quality of milk, using the main indicators determined the existence of quality grids that were used and in the present paper helping to classify milk samples to different quality classes. Through this paper we tried to use the main rapid enzymatic tests to assess the freshness and hygiene of the raw material milk, depending on its retention time and any contamination with alterative microflora at the shelter / milking level, 25 samples of fresh milk, stored for 5 days under refrigeration conditions and experimentally contaminated milk were obtained by haemorrhage.
   The determinations consisted in highlighting the acidity (oT), carrying out enzymatic tests catalase and reductase, identifying the number of somatic cells and the total number of germs.
   Regarding the catalase test, it revealed a reduced microbial load in the fresh milk, indicating that it can be processed industrially or consumed after thermal processing. The milk refrigerated for 5 days and the experimentally contaminated milk presented medium and high microbial contamination, according to the catalase test, being risky, respectively unfit for consumption.
   Regarding the test of reductase, it included the samples of fresh milk in class I of quality (lack of risks, immediate use after thermal processing); those of refrigerated milk in the second class of quality (exclusive use after industrial processing); those contaminated experimentally in quality class III (confiscation and prohibited use for food purposes).
   As a final conclusion, he stated that enzymatic tests to identify catalase and reductase can be successfully used to determine the degree of contamination of milk and to determine its hygienic quality, the results of which are correlated with the total number of germs and with the titrable acidity.

Key words: milk, enzimatic test, quality


CERCETĂRI PRIVIND APRECIEREA STĂRII IGIENICE A LAPTELUI MATERIE PRIMĂ PRIN DOZAREA ACTIVITĂŢII CATALAZEI

Roxana Nicoleta Raţu, M.G. Usturoi, Al. Usturoi, R.M. Radu-Rusu

Rezumat
   Cercetările realizate în ultimii ani referitoare la calitatea igienică a laptelui, utilizând principalii indicatori au determinat existenţa grilelor de calitate ce au fost utilizate şi în cadrul prezentei lucrări ajutând la încadrarea probelor de lapte la diferite clase de calitate.
   Prin intermediul lucrării de faţă am încercat să utilizăm principalele teste enzimatice rapide de apreciere a gradului de prospeţime şi igienă a laptelui materie primă, în funcţie de durata de păstrare a acestuia şi o eventuală contaminare cu microfloră alterativă la nivel de adăpost/sală de muls, prin uramare au fost realizate esantioane de 25 probe de lapte proaspăt, depotitat timp de 5 zile în condiţii de refrigerare şi lapte contaminat experimental.
   Determinările au constat în evidenţierea acidităţii (oT), realizării testelor enzimatice catalaza şi reductaza, identificarea numărului de celule somatice şi a numărului total de germeni.
   În ceea ce priveşte testul catalazei a relevat o încărcătură microbiană redusă în cadrul laptelui proaspăt, indicând că acesta poate fi procesat industrial sau consumat după prelucrare termică. Laptele refrigerat timp de 5 zile şi cel contaminat experimental a prezentat contaminare microbiană medie şi ridicată, conform testului catalazei, fiind riscant, respectiv impropriu pentru consum.
   Referitor la testul reductazei, acesta, a încadrat probele de lapte proaspăt în clasa I de calitate (lipsă riscuri, utilizare imediată după procesare termică); pe cele de lapte refrigerat în clasa a II-a de calitate (utilizare exclusivă după procesare industrială); pe cele contaminate experimental în clasa a III-a de calitate (confiscare şi utilizare interzisă în scopuri alimentare).
   Ca o concluzie finală, afirma că testele enzimatice de identificare a catalazei şi reductazei pot fi utilizate cu succes pentru determinarea gradului de contaminare a laptelui şi stabilirea calităţii igienice a acestuia, rezultatele acestora fiind corelate cu numărul total de germeni şi cu aciditatea titrabilă

Cuvinte cheie: lapte, test enzimatic, calitate