P. Avram

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


QUALITY OF RAW MILK OBTAINED FROM BROWN BREED EXPLOITED IN VRANCEA COUNTY

P. Avram, C.E. Nistor, B.V. Avarvarei, A., Usturoi, I. Gîlcă

Abstract
   Having in view that, Brown breed have an important rate in cattle breed structure from Vrancea County, we consider that it is opportune to carry out a study concerning the seasonal variation of qualitative features of raw milk obtained from this breed, due to specific technologies and technological factors management applied in the area.
   The results of this research aim to complete the information regarding quality of raw milk gathered from Brown breed cattle which are registered in Vrancea County Official Control of productive performances. Research was carried out to determine the raw milk quality by specific physical-chemical and microbiological analysis, for parameters such as: somatic cell count, dry matter, fat, protein, lactose and casein content, urea, density and pH.
   The mean values and variability estimators for somatic cell count ranged between 242600 (winter) and 573200 (summer), dry matter oscillated between 11.84% and 13.42%, the fat percentage varied between 3.28% (spring) and 4.34% (winter), protein percentage recorded mean values between 3.21% and 3.96% in autumn, respectively in winter; lactose content was between 3.78% and 4.87%, casein content ranged between 27.46 g/l and 29.29 g/l.

Key words: raw milk, Brown breed, quality features


CALITATEA LAPTEULUI CRUD OBŢINUT DE LA RASA BRUNĂ EXPLOATATĂ ÎN JUDEŢUL VRANCEA

P. Avram, C.E. Nistor, B.V. Avarvarei, A., Usturoi, I. Gîlcă

Rezumat
    Având în vedere faptul că rasa Brunădeţine o ponderesemnificativăîn structura de rasă din judeţul Vrancea, considerăm că este oportun să se efectueze un studiu privind variaţia sezonieră a caracteristicilor calitative ale laptelui crud obţinut de la această rasă, datorită tehnologiilor specifice şi managementul factorilor tehnologici aplicat în zonă.
   Rezultatele acestei cercetări urmăresc să completeze informaţiile privind calitatea laptelui crud adunat de la bovinele de rasăBrună care sunt înregistrate în controlul oficial al performanţelor productive din judeţul Vrancea. S-au efectuat cercetări pentru determinarea calităţii laptelui prin analize fizico-chimice şi microbiologice specifice, pentru parametri precum: număr de celule somatice, materie uscată, grăsimi, proteine, conţinut de lactozăşi cazeină, uree, densitate şi pH.
   Valorile medii pentru numărul de celule somatice au fost cuprinse între 124636 (iarnă) şi 473259 (vara), substanţa uscată a oscilat între 11,84% şi 13,84%, procentul de grăsime a variat între 3,28% (primăvară) şi 4,34% (iarnă), procentul de proteină a înregistrat valori medii între 3,21% şi 3,96% primăvara, respectiv iarna; conţinutul de lactoză a fost între 3,78% şi 4,87%, iar conţinutul de cazeină a fost cuprins între 25,34 g / l şi 29,29 g / l. Coeficientul de variaţie arată o populaţie foarte eterogenă pentru toate caracteristicile din toate anotimpurile (V%> 20%).

Cuvinte cheie: lapte crud, rasa Brună, caracteristici de calitate